Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Zależy o który olej chodzi, możliwe że w ten sposób demonstrują zgodność stosowania np. także w motocyklach z mokrym sprzęgłem gdyż większość modyfikatorów tarcia do tego się nie nadaje. Od każdej reguły są jednak wyjątki - np. AR9100 świetnie pracuje w 4T z mokrym sprzęgłem.

Jak to skasować ??
18.jpg

MES lub FES (ful werszyn) + ELM327.

Zależy o który olej chodzi, możliwe że w ten sposób demonstrują zgodność stosowania np. także w motocyklach z mokrym sprzęgłem gdyż większość modyfikatorów tarcia do tego się nie nadaje. Od każdej reguły są jednak wyjątki - np. AR9100 świetnie pracuje w 4T z mokrym sprzęgłem.

Po czym sprawdzić, że olej ma w składzie modyfikatory tarcia ? pisze to w kartach produktu ??? zastanawia mnie czy valvo VR1 5w50 ma ...

Jeszcze z mojego doświadczenia dla ciekawskich... w rodzinie od nowości Skoda Octavia 1.9 tdi, lany 0w40 Mobil 1 do 220 tyś. Na tamte czasy PAO . Auto zrobiło 370 tyś i fabryczna turbina jeszcze miała chęci jeździć. Silnik też, auto nie garażowane i nawet nie gaszone po czasie .Skoda została sprzedana.
Drugie auto od nowości jest Honda Accord. Lany tylko Shell 5w40 od nowości co 20 czasem 25 tyś. :) w ASO. Teraz Honda ma 210 tyś ,a olej po 20 tyś jest zawsze bursztynowy, śladowe zużycie. Auto niegarażowane, silnik cichutki . Z ciekawości może kiedyś zrobię test kompresji i zdejmę pokrywę zaworów żeby looknąć jak to wygląda wszystko na oleju, który każdy wyśmiewa...

Ostatnia edycja:
Po czym sprawdzić, że olej ma w składzie modyfikatory tarcia ? pisze to w kartach produktu ??? zastanawia mnie czy valvo VR1 5w50 ma ...

Jeszcze z mojego doświadczenia dla ciekawskich... w rodzinie od nowości Skoda Octavia 1.9 tdi, lany 0w40 Mobil 1 do 220 tyś. Na tamte czasy PAO . Auto zrobiło 370 tyś i fabryczna turbina jeszcze miała chęci jeździć. Silnik też, auto nie garażowane i nawet nie gaszone po czasie .Skoda została sprzedana.
Drugie auto od nowości jest Honda Accord. Lany tylko Shell 5w40 od nowości co 20 czasem 25 tyś. :) w ASO. Teraz Honda ma 210 tyś ,a olej po 20 tyś jest zawsze bursztynowy, śladowe zużycie. Auto niegarażowane, silnik cichutki . Z ciekawości może kiedyś zrobię test kompresji i zdejmę pokrywę zaworów żeby looknąć jak to wygląda wszystko na oleju, który każdy wyśmiewa...
Nic w tym vr1 nie ma co miałoby tarcie obniżać. Poziom zddp jak na 'sport' też skromny.
http://www.oil-club.ru/forum/uploads/monthly_04_2013/post-2-0-51367400-1364804733.jpg

Co do M1 0W40 to zgoda, był taki czas, że nie było nic lepszego na rynku, sam lałem latami do swoich aut, zwykły z benzyniaka znikał przy katowaniu ale TD w dieselach nic. Też mam w rodzinie d4d od nowości na M1 0W40 14-letnie bez najmniejsej awarii ani silnika ani turbo itd. Dopiero od kilku wymian co innego + Archoil. Auto praktycznie nie dymi dzięki Archoil w On a olej w dieselu wymiana co 10 tys km nigdy nie jest czarny na bagnecie.
Co do Shella 5W40 to kiedyś był to odpowiednik Rotella T6 z dobrą formułą detergentów ale nawet mój kolega, wieloletni pracownik aso japońskich marek niedawno się wyleczył po nastu latach z niego kiedy szklanki zaczęły stukać. Zaproponowałem płukanie i inny olej i było lepiej a po dodaniu AR9100 jest lux i spokój. Nawet Rosjanie się chwalą że ich wersja Shella 5W40 jest lepsza bo sam GTL.

Ostatnia edycja:
dzięki za szybkie info...
ciekaw jestem nowej marki MITASU na PL rynku
Coś to podejrzanie wygląda, zwłaszcza, że nie mają punktów w zachodniej eu, USA czy Australii .Co dziwne strona w wersji PL i RU :)

Oleje wyglądają ciekawie. Mają np. 0w16 więc technologicznie są pewnie nieźli i wszystko fajnie opakowane. Niestety wydaje mi się, że ceny są za wysokie. Próbowałem dobrać olej od swojej 159 i nie ma tam tego modelu w wyszukiwarce. W ogóle same benzyny tam znalazłem. Pewnie muszą to dopracować. Z tym poziomem cen będzie ciężko się przebić bo rynek premium jest całkiem szeroki : Amsoil, Millers, Penrite, Eneos, Royal Purple i inne. Ciekawy jestem co te oleje rzeczywiście są warte.

Hej,
mam pytanko odnosnei oleju a nie chcę zakładać nowego tematu skoro ten jest "tematem rzeką".
Mianowicie: Mam 156 FL i 1.9 JTD 140KM, wiem że przez ostatnie dwa lata był zalewany pół-syntetyk ELF Evolution 10W-40 (mam co do tego pewność).
Zastanawiam się czy nie zalać mu teraz syntetyka- auto ma 205 000 przebiegu, a nie wierze w historie, ze po pewnym przebiegu trzeba przejść na pół-syntetyk.
Pytanie tylko czy lepiej już zostać na tym pół-syntetyku do którego mam pewność, że jest wlany, czy zmienić na syntetyk ?

Proszę o jakieś opinie i z góry dziękuję !

Zmieniaj, polecane oleje masz ma poprzednich stronach :)

Wysłane z mojego Rome przy użyciu Tapatalka

Zależy co masz na myśli pisząc pół-syntetyk i syntetyk. Jeśli teraz wlejesz 5W40 to nic złego się nie stanie.

Zalej choćby Specola z Archoilem AR9100 to przy okazji Archoil posprząta po poprzednikach ;-)

Metalu to o ile się nie mylę Rosjanie. Tyle, że marka zarejestrowana w Japonii.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Oj ktoś im powinien zrobić audyt strony bo głupoty piszą...

Ten olej z HTHS <3,5 wg SAE nie może być oznaczany jako 0W40...
http://www.mitasuoil.com.pl/produkt...asu-gold-pao-sn-0w-40-100-synthetic,p80159076
Pao to nie G III... Chwalą się analizą z d4d do którego zalali olej spec VW 504 / 507, w której jest sporo żelaza, aluminium a nawet lepkość w 100C wzrosła z katalogowych 11,8 do 12,5cSt a to zły znak. Do tego w tym oleju jest więcej fosforu od cynku co też niespotykane w tej specyfikacji.
Noack podają i dobrze ale wysoki np. dla 0W-30 na PAO. Niskie TBNy jak to japońskie oleje z założenia dla ultra dobrego i bezsiarkowego paliwa, w Polsce?
Ładne te ich puszki

Pierwsze spostrzeżenia po zalaniu ar9100 w różnych silnikach.

vw 1.6 bgu, przebieg 126kkm, silnik w pełni sprawny technicznie, olej LM Super Leichtlauf 10W40, przy wymienia płukanka LM. Auto przejechało 1kkm na nowym oleju przed zalaniem ar9100.

Po zalaniu archoila auto przeleciało kolejny 1kkm 50/50 trasa/miasto.

Spostrzeżenia:
- Dźwięk silnika po dopaleniu zimnego silnika taki sam (nie ważne czy stał na dworze czy w garażu);
- dźwięk silnika ciepłego taki sam;
- wkręca się na obroty tak samo;
- przyspiesza tak samo;
- spalanie nie spadło;

Ogólnie nie odczułem żadnych różnic bez/z ar9100

Ar 155 1.8 8v, przebieg 245kkm, silnik nie miał regulowanych nigdy zaworów pomiarowo są już na maksimum dopuszczanym przez producenta, słychać że klepią, sprężanie miedzy 11-12, olej 15w50 4100 motul, przejechał jakieś 2.5kkm ale wymieniany z 8 miesięcy temu z płukanką LM. Na ar9100 przejechał 500km - trasa.

- Dźwięk silnika po dopaleniu zimnego silnika taki sam (nie ważne czy stał na dworze czy w garażu);
- dźwięk silnika ciepłego troszeczkę jakby 'miększy' przy wkręcaniu ale tylko na postoju jak przyspieszam dźwięk jak przed zalaniem ar;
- wkręca się na obroty tak samo;
- po postoju jak odpalę to spala olej z uszczelniaczy - jest inny zapach spalin :P
- przyspiesza tak samo;
- spalanie nie spadło;

Honda 1.2 ivtec, przebieg 85kkm, silnik w pełni sprawny technicznie, wcześniej olej shel helix super 5w40, wymiana co 20kkm. Przy wymianie plukanka LM.
Zalany Specol gold 5w40 i przejechane na nim 100km po czym dopiero zalany ar9100.

Spostrzeżenia po zalaniu sepcola:
- popychacze zaworowe pracują ciszej zimny/ciepły;
- praca silnika ewidentnie 'spokojniejsza' i cichsza w pełnym zakresie obrotów;
- wg komputera niższe spalanie ale to sprawdzę dokładniej bo różnica na 100km to tylko 0.1 litra
- po wlaniu ar9100 nic się nie zmieniło na + czy -;

Więc po takich małych przebiegach moje wnioski są takie, że ar9100 jednak trochę rozdmuchany temat i chyba nie warty inwestowania. Uważam opinie typu, że zaraz po zalaniu słychać/czuć różnicę za nie prawdziwe.

Jestem za to bardzo zaskoczony na plus specolem. W aucie z najmniejszym przebiegiem spowodował duże różnice w pracy silnika.

Teraz przejeżdżę po 5kkm tymi autami i zobaczymy co będzie dalej, no i niedługo wleje sepcola do t-jeta, na to tak naprawdę czekam.

Ja teraz kończę u siebie Liqui Moly Diesel Synthoil z dodatkiem AR2300. Nie wiem czy to efekt placebo, ale nie wczuwając się zbytnio w pracę silnika, co chwila łapię się na tym, że silnik chodzi bardziej aksamitnie i ciszej podczas jazdy z wyższymi obr. Nie znam się ogólnie i nie wiem czy zastosowanie AR2300 niesie ze sobą jakieś odczuwalne różnice w pracy silnika.

AR9100 czeka na zalanie wraz z nowym olejem, do końca jeszcze nie wiem, czy jest coś dużo lepszego niż LM, w co warto zainwestować. Nie szukam oleju, który jest kompromisem dobry+tani, wolę zapłacić więcej i mieć coś co jest lepsze i przetestowane. :)

Rafal_155 mam takie same odczucia z penrite 10w50 i ar9100

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót