Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Nie wiem o którym piszesz, ale obstawiam tego na C......, lub tego na M....
:cool:

Pytanko prośba o doradzenie o rodzaj oleju do:

AR 166 2.4 jtd 140KM aktualnie przebieg odczytany z kompa to 263000 km

Dodam że nie znam marki tego co jest w środku :/ i dlatego profilaktycznie chcę wymienić

Pomożecie?; bo ja szczerze mówiąc nie mam kompletnie zielonego pojęcia o olejach, a bardziej ufam wam niż mechanikom :) http://www.autoa.pl/nie-ufaj-mechanikom.html tak poza tematem

jeśli nie wiesz co było wcześniej to najlepiej zalać dobrym półsyntetykiem 5w40
Co do marki... w zależności ile chcesz wydać... Shell, Motul, Millers, Valvoline... wybór jest duży..

To na pewno było przejęzyczenie, chodziło o pełne syntetyki ;)

witam

mam pytanie do znawców :-)
jaki będzie lepszy olej do mojego silnika
motor 2.4 JTD 10v 150KM, przebieg 186kkm

rozważam Millersa XFD 5W50 lub Fuchs TITAN GT1 XTL 5W-40

dodam że silnik nie bierze mi oleju
przed wymianą chce zrobić płukankę LM

będę wdzięczny za pomoc

pozdrawiam

witam

będę wdzięczny za pomoc

pozdrawiam
I jeden i drugi będzie dobry mój ojciec śmiga na Millersie aktualnie z resztą dużo pochlebnych opinni jest ostatnimi czasy na forum na temat tych dówch oleji.

no ja właśnie jeżdżę na Millersie od 8kkm branym od Pabla i dziś mnie troche wkurzył
wczesniej jeździłem na Mobil 1 i zmieniłem na Millersa po poczytaniu tego wątku
i dziś odpalałem przy -9 stopniach i zawory mi poklepały :-( tak przez 3 sekundy
przy Mobilu też klepały i zmieniłem właśnie z tego powodu a tu klapa
no i myślę na wiosnę nad zmianą :-)

---------- Post added at 12:27 ---------- Previous post was at 12:13 ----------

a jeśli Fuchsa to który bo widzę że 5W40 ma różne odmiany C-2, C-3, C-4, pro flex...
który podszedłby do mojego motora??

no ja właśnie jeżdżę na Millersie od 8kkm branym od Pabla i dziś mnie troche wkurzył
wczesniej jeździłem na Mobil 1 i zmieniłem na Millersa po poczytaniu tego wątku
i dziś odpalałem przy -9 stopniach i zawory mi poklepały :-( tak przez 3 sekundy
przy Mobilu też klepały i zmieniłem właśnie z tego powodu a tu klapa
no i myślę na wiosnę nad zmianą :-)

---------- Post added at 12:27 ---------- Previous post was at 12:13 ----------

a jeśli Fuchsa to który bo widzę że 5W40 ma różne odmiany C-2, C-3, C-4, pro flex...
który podszedłby do mojego motora??

No niestety w Twoim silniku zawory są regulowane mechanicznie, a co za tym idzie to nie wina oleju, że przy mrozie stukają.
Poza ty skąd pewność, ze to zawory ???

no bo to jest odgłos klepiących zaworów...trwa to 2-3 sekundy i silnik się stabilizuje
przy mobilu trwało to dłużej...przy -18 silnik nie równo pracował przez 3-4 sek, a klepanie ustawało po ok. 6
ewidentnie brak smarowania...oliwa gęsta i zanim ją rozprowadzi to klepie

to jak z tym Fuchsem?? dobry to olej czy nie??
parametrami zbliżony do Motula, Millers, Valvo??

witam

będę wdzięczny za pomoc

pozdrawiam

Po co taki grubas 5W-50(chyba miało być XFD 5W-40 :) )? W zupełności wystarczy dobry 5W-40, tego Fuchsa sobie bym odpuścił ze względu na C3. Zalej Millersa XFD 5W-40 (Diesel only), Motul X-Cess 5W-40, Valvoline Synpower 5W-40, LM Synthoil High Tech 5W-40.

Ostatnia edycja:
no oczywiście miało być 5W40 :-)

a co to C3?? prosiłbym o rozwinięcie tematu

C3 - Stabilny, utrzymujący właściwości olej odpowiedni dla katalizatorów w pojazdach z DPF i TWC w silnikach samochodów osobowych o wysokich charakterystykach pracy, oraz silnikach wysokoprężnych lekkich samochodów ciężarowych, a także w silnikach benzynowych. Oleje te przedłużają żywotność DPF i TWC.

W skrócie obniżony poziom SAPS (0,8%), olej z przeznaczeniem do DPF itd.
SAPS - popiół siarczanowy(SA), fosfor(P), siarka(S)

Jako olej Fuchs jest Ok, tylko średnio nadaję się do Twojego silnika z uwagi na C3. Lepszy będzie goły A3/B4 bez C3.

C3:
http://www.lubrizol.com/EuropeanEngineOils/C308.html

A3/B4:
http://www.lubrizol.com/EuropeanEngineOils/A3B408.html

Ostatnia edycja:
Panowie, ja mam takie pytanie. Zgodnie z zaleceniami producenta leję do swojego JTS'a olej 10w60, z tym, że Gulfa, a nie Selenię. Nie wiem jednak czy ten olej na zimę to taki dobry pomysł. Rok temu w zimę przejeździłem na 10w40, będąc nieświadomym, że do JTS tylko 10w60. Jak tylko się dowiedziałem jakoś w marcu to zrobiłem płukankę i od tamtej pory jeżdżę na 10w60. Do tej pory było wszystko ok, ale nie było mrozów. Dzisiaj -15, podchodzę do Alfy i odpalam ją po tygodniowym postoju i przez pierwsze dobre 10s silnik sobie poklepał. Nie wiem czy to zawory czy to wariator, nigdy wcześniej tego nie było. A w zeszłą zimę mrozy dochodziły i do -25stopni. Jako, że mam zawsze w bagażniku butelkę oleju na ew dolewkę to poszedłem sprawdzić jak ten olej wygląda w takich temp. i nieco się zdziwiłem, gdy zobaczyłem "galaretowaty" olej. Kolejną zmianę mam za 1000km, bo na tym już 7000km zrobiłem, więc może warto na czas zimy zalać jednak jakąś inną oliwkę? Dzisiaj szczerze mówiąc po tym jak Alfa zaklepała po rozruchu i zobaczyłem ten olej to dałem jej pochodzić z 5-10min zanim ruszyłem na rozprowadzenie oleju... Mam nadzieję, że coś poradzicie, chyba, że tak po prostu ma być i już.

Na zimę przeszedłbym na 5W-50, latem możesz jeździć na 10W-60, co do samego Gulfa, parametry takie jak CCS i punkt płynięcia ma słabe, szczególnie CCS wygląda bardzo słabo (Gulf CCS -20oC < 7000, dla porównania Valvo 10W-60 CCS -25oC < 7000,
5W-50 -30oC < 6600). Przy kolejnej zmianie proponowałbym Tobie zalać coś z Valvoline VR1 5W-50 lub 10W-60 będzie znacznie lepiej.

http://www.gulf.pl/pl/informacje_o_...we_dla_samochodow/1125_gulf_racing_10w60.html
http://www.valvolineeurope.com/engl...id(622)/vr1_racing_10w-60/product-information
http://www.valvolineeurope.com/engl...cid(621)/vr1_racing_5w-50/product-information

Ok, w takim razie za 2 tygodnie zalewam tego Valvoline'a VR1 5w50 a na wiosnę również VR1 10w60. Gulfa lałem, bo polecano mi go, a i cenę mam na niego dobrą i z pewnego źródła.Wychodził mnie 2 razy taniej niż Valvoline:) A że zmieniam oliwkę 4 razy w roku to koszt również grał rolę, ale jak ma być Alfie lepiej, to jakoś przeżyję i będzie zalewana Valvolinem. Dzięki za odpowiedź:)

Ok, w takim razie za 2 tygodnie zalewam tego Valvoline'a VR1 5w50 a na wiosnę również VR1 10w60. Gulfa lałem, bo polecano mi go, a i cenę mam na niego dobrą i z pewnego źródła.Wychodził mnie 2 razy taniej niż Valvoline:) A że zmieniam oliwkę 4 razy w roku to koszt również grał rolę, ale jak ma być Alfie lepiej, to jakoś przeżyję i będzie zalewana Valvolinem. Dzięki za odpowiedź:)

Jak chcesz Valvo w dobrej cenie to wal na PW.

Pozdrawiam.

Panowie będzie dobrze?..kupiłem olej Vavoline 10w40 max life..silnik 1.6 T.S. 105 pajaców..59tys przebiegu

Amortyzatory
Powrót