Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Panowie będzie dobrze?..kupiłem olej Vavoline 10w40 max life..silnik 1.6 T.S. 105 pajaców..59tys przebiegu

Hmm, według mnie do takiego przebiegu to mogłeś kupić zwykły półsyntetyk Valvoline Durablend 10W40. Ja będę do swojego TS z przeb. 120 tys. niedługo taki wlewał. Miałem zalewać Millersa XSS, ale ostatecznie zdecydowałem się na tego Valvo.
Wlewając Maxlife pewnie nic się nie stanie, ale przy następnej zmianie zalałbym zwykły półsyntetyk.

Maxlife może i będzie lepszy, ale do silnika z dużym przebiegiem, bo do takich silników ten olej jest dedykowany. Producent oleju o tym informuje, więc nie jest to tajemnica albo jakiś internetowy wymysł. Zatem po co taki olej wlewać do silnika, który ma przebieg 60 tys.?
Charakterystyka charakterystyką, ale olej powinno się dobierać do konkretnego silnika. Tak ja to widzę :)

Ja już zrobiłem ponad 1500km na LIQUI MOLY ten co podawałem linka od gościa z forum z silnikiem nic się nie dzieje , jadąc między 90 a 100km/h spala 5l na 100km mi zatem jest oki zatem ORI oliwa polecam:P:P:P

Koledzy, doradźcie mi olej do Audi A8 4.2 guattro 1999, przebieg ponad 200k
silnik "pracuje" na mobilu super s 2000 czy jakoś tak, a to co zobaczyłem pod korkiem to jakaś masakra, takie klejące grudki śr. ok 0,5mm - 1mm
chcę to jak najszybciej wymienić bo szkoda silnika
wg valvoline olej zalecany to SynPower XL-III 5W-30
może ktoś doradzi coś lepszego ??
a może ten olej jest już idealny ??
silnik spala olej, ale tylko przy mocniejszym trybie jazdy do 0,5l/1000km, na "emeryta" spalanie oleju jest ok
chętnie też bym go "wypłukał", ale czy to dobry pomysł??

Koledzy, doradźcie mi olej do Audi A8 4.2 guattro 1999, przebieg ponad 200k
silnik "pracuje" na mobilu super s 2000 czy jakoś tak, a to co zobaczyłem pod korkiem to jakaś masakra, takie klejące grudki śr. ok 0,5mm - 1mm
chcę to jak najszybciej wymienić bo szkoda silnika
wg valvoline olej zalecany to SynPower XL-III 5W-30
może ktoś doradzi coś lepszego ??
a może ten olej jest już idealny ??
silnik spala olej, ale tylko przy mocniejszym trybie jazdy do 0,5l/1000km, na "emeryta" spalanie oleju jest ok
chętnie też bym go "wypłukał", ale czy to dobry pomysł??

może robisz krótki trasy ?? auto sie nie dogrzewa , i stąd ten syf pod korkiem, spróbuj przejechać dłuższa trasa co by auto sie rozgrzało mocno i wtedy osad powinien sie rozpuścić :)

swoim TSem robie krótkie odcinki i wiem jak wygląda masło gdy się tak jeździ i jest konsystencji bardzo gęstego kakao i mleka
to co jest w Audi to brud, syf i może nawet opiłki metalu

olej 5w40 a 10w40

Siema mam w swojej Gt 1.9 jtd 150 km zalany olej castrol 10w40 przez poprzedniego wlasciciela i teraz czeka mnie wymiana.Chce zalac taki sam ale instrukcja mowi 5w40.Co radzicie w tym konkretnym przypadku? Czytalem tez ze castrol nie jest za dobry i polecaja MOTUL. Dodam ze autko ma przejechane 170.000 km i nie ma wycieków. Pozdrawiam

powiedzcie mi mam Castrol Magnatec Diesel 10W40 po przejechaniu 8tys km na bagnecie poziom bez zmian może kwestia 2mm przebieg 168kkm czy na wiosne mógłbym zalać 5W40?? czy nie ryzykować?? wycieków brak ewentualnie poci się po wymianie przy korku... mój błąd bo nowej podkładki uszczelniającej nie dałem... i w zasadzie z tego może wynikać ten ubytek na bagnecie...??

Po pierwsze zmień tego Magnateca, jeżeli pobór/ubytek oleju jest niski to przeszedłbym na 5W-40.

Motul 8100 X-Cess 5W-40
Millers XFD 5W-40 (Diesel only)
Valvoline MaxLife / Synpower 5W-40

Oczywiście oleje tylko z pewnych źródeł.

Ostatnia edycja:
a jak to się będzie miało do uszczelek po zmianie oleju?? nie zacznie mi lecieć przy takim przebiegu?? wiosna auto kupiłem sprowadzone z francji i nie wiem jaki był olej i przez to wlałem półsyntetyk i teraz patrząć że oleju mi nie bierze to myśle że silnik jest w dobrym stanie... ale też nie wiem czy na innym oleju by mi nie zaczął brać...

Obecnie można zmieniać dowolne lepkości (oczywiście w zakresie dopuszczalnym przez producenta), kiedyś syntetyki w dużej mierze były oparte na agresywnych bazach PAO (nowoczesne pełne syntetyki również są oparte na bazach PAO, jednak zastosowane bazy są neutralne dla uszczelek), przez to mit, że silnik się rozszczelni, obecnie jest to bujda i tyle. Jeżeli silnik w dobrej kondycji i ubytki oleju są marginalne, przeszedłbym na 5W-40, na pewno zlej tego Magnateca.

Zrobiłem niedawno fotki wlewu oleju w Toyocie i mojej Astrze:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/22e9a401c3f28d00.html (obecnie Texaco Energy 5W-30, był Magnatec 10W-40)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d0336c7acad6792.html (obecnie Millers XFD 5W-40)

Sorki za jakość :E

Ostatnia edycja:
byłem sprawdzić jak u mnie pod korkiem wałek wygląda i popychacz ma na sobie taki jakby jakiś nalot czarny zamiast taki po szlifie z połyskiem... ale tłusty był... auto stoi 4,5godz i jeszcze jest jakaś tłusta warstwa więc chyba dobrze... a co ze środkami czyszczącymi nagar w silniku?? jakie macie o nich opinie??

z jakiego roku masz auto, i jaki silnik, jtd czy jtdm, do jtd mozesz spokojnie lac 10w, do multijeta 5w.

pzd.

Panowie (i Panie), jak myślicie ...
Moja 1.9 JTD 16v ma aktualnie zalany olej 5w40 (Motul 8100).
Samochód ma przebieg >200kkm i zastanawiam się czy może nie zalać półsyntetyka 10w40 ... np. Valvoline MaxLife, który mocno chwaliłem sobie w TS'ie.
Tak jeszcze informacyjnie - po przejechaniu ok 8-9kkm od wymiany dolałem tylko kilkaset mililitrów oleju, więc Bella jakiegoś specjalnego apetytu na niego nie ma :)

Przy takim poborze nie ma sensu przechodzić na półsyntetyk, zostań przy 5W-40, ewentualnie skoryguj nieszczelności jeżeli takowe występują.

Amortyzatory
Powrót