O
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
na jakim ojeju aktualnie jeździsz i jak często wymieniasz?Jaki olej będzie dobry do Alfy 147 TS 1.6 105 KM z LPG, mam przejechane 130 tyś i nie zauważyłem żeby brała coś oleju? Widziałem oleje orlen i lotos które były dedykowane do instalacji lpg. Warto z nich korzystać czy lepiej zastosować coś innego?
- Valvoline MaxLife Synthetic 5W-40, SynPower 5W-40 jest przeznaczony do silników z przebiegiem mniejszym niż 100 tys. km
Witam,
mam alfe z silnikiem 2,4jtd z przebiegiem 325tys odkąd ją kupiłem przejechałem 120tys. Jak ją kupiłem była zalana olejem mineralnym i tak zostało czy teraz jest sens zmienić na półsyntetyk czy to już za późno. Dodam że od wymiany do wymiany oleju nic nie ubywa.
Jaki olej będzie dobry do Alfy 147 TS 1.6 105 KM z LPG, mam przejechane 130 tyś i nie zauważyłem żeby brała coś oleju? Widziałem oleje orlen i lotos które były dedykowane do instalacji lpg. Warto z nich korzystać czy lepiej zastosować coś innego?
Trochę dziwne stwierdzenie moim zdaniem.
Agip Sint 2000 10W40 warto zmienić na Millers XSS 10W40 w TS 16V? Z tego co widzę, Millers parametrami jest bardzo podobny do Agipa.
Zbliża sie wymiana, Agipa zawsze kupowałem tutaj: http://www.sklepzolejami.pl/Sint_2000_10W40_4_L-38.html, ale po nowym roku ten olej sporo zdrożał i się zastanawiam, bo niedaleko mnie jest dystrybutor Millersa, mogę taniej kupić olej i nie płacić za przesyłkę, stąd pomysł na zmianę.
Silnik nie bierze oleju, Agip spisywał się bardzo dobrze, przebieg 120 kkm.
nie widzę w tym nic dziwnego, w taki sam sposób olej dobiera wyszukiwarka na stronie valvo:
< 100 tys. SynPower 5W-40
> 100 tys. MaxLife Synthetic 5W-40, durablend mxl 5W-40 itd.
Oczywiście możesz zalać Millersa XSS 10W-40 zamiast tego Agipa, parametrowo są bardzo zbliżone do siebie.
Oczywiście możesz zalać Millersa XSS 10W-40 zamiast tego Agipa, parametrowo są bardzo zbliżone do siebie.
Osobiscie nie widze powodu do takich zmian. Agip też ma dobre oleje. To bardziej zadziała na psychike niż na silnik. Przelatałem na tym oleju w jtd prawie 200tkm, wczesniej włoch, później ja, a teraz następny nabywca dobija do 220tkm i oleju nie bierze, nie kopci, turbo od nowosci tam siedziwiec po co eksperymentowac? No chyba, że ktoś woli uspokoic psychike to tak
![]()
znalazłem cos takiego
http://www.forumsamochodowe.pl/oleje/
Im większy współczynnik lepkości i liczka KOH tym lepiej tak?
Wiec Shell 5W40 jest chyba najlepszym olejem. Czy liczy się cośjeszcze?
Podaj jaki silnik, przebieg i czy bierze coś oleju.
Osobiscie nie widze powodu do takich zmian. Agip też ma dobre oleje. To bardziej zadziała na psychike niż na silnik. Przelatałem na tym oleju w jtd prawie 200tkm, wczesniej włoch, później ja, a teraz następny nabywca dobija do 220tkm i oleju nie bierze, nie kopci, turbo od nowosci tam siedziwiec po co eksperymentowac? No chyba, że ktoś woli uspokoic psychike to tak
![]()
odpowiedni olej do Twojego auta:Alfa romeo 147 2.0L Selesped 2001r jak dlamnie wszysto ok nie bierze olej narazie przebieg 113tys
odpowiedni olej do Twojego auta:
Motul 8100 X-cess 5W-40
Motul 6100 Synergie+ 10W-40
Fuchs TITAN GT1 5W-40
Fuchs TITAN GT1 PRO C-2 5W-30
polecam ten pierwszy, sam przy 110 tys. wymieniłem