• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Stelvio vs. Veloce

Co do Spotify to możesz streamingować sobie z komórki bez problemu, ale faktycznie póki co nie ma apki w samym menu radia. Ma być jednak w lecie wsparcie dla Android Auto, wtedy rozumiem że odpalasz co chcesz bo masz kopie ekranu telefonu na ekranie w desce a obsługę robisz jakoś tym pokrętłem.

brak webasto jako opcji jest trochę dziwny w tej klasie auta. w następnym aucie też chce mieć (tak jak Q4 i automat).

Co do Spotify to możesz streamingować sobie z komórki bez problemu,

W Giulietcie też mogę. Ale chciałbym mieć obsługę natywną z radia Alfy, łącznie z możliwością wizualizacji korków na bierząco. W Polsce TMC nie działa (mam w VAGu, i np w UK działa bez zarzutów). Najlepiej by było google maps.

Ma być jednak w lecie wsparcie dla Android Auto, wtedy rozumiem że odpalasz co chcesz bo masz kopie ekranu telefonu na ekranie w desce a obsługę robisz jakoś tym pokrętłem.

Android jest jak Harman Kardon. Większość klientów pewnie będzie zadowolona :cool: Ja nie... :sarcastic:

brak webasto jako opcji jest trochę dziwny w tej klasie auta.

Tak, dokładnie. Webasto + pamięć ustawienia lusterek wraz z pamięcią ustawienia fotela to minimum. Mój nie premium VAG to ma...
Personalizację pod kluczyk mogę darować...

Podejrzewam, że to by było za dużo dodatków dla fabryki, mogli by się pogubić. Pierwsza Giulietta jaką zamówiłem w 2011 roku została wycofana w produkcji, bo za dużo dodatków zamówiłem...

Wydaje tyle na ile mam ochotę, i jesteś ostatnią osobą która będzie zaglądać mi do portfela.
A co do 230 tyś, to tyle kosztuje Stelvio First Edyszyn, w zaokrągleniu.

Szkoda, że Ty masz tak wąskie spojrzenie, i stawiasz zawsze Alfe na pierwszym miejscu.
No ale taki urok famboy'a.

Kończę.

EOT z mojej strony.

Radosnych Świąt

Gdyby Stelvio mialo takie same materialy i taka sama jakosc wykonczenia jak Macan to by kosztowalo tyle co Macan. Stelvio jest po prostu o jeden level nizej i dlatego jest duzo tanszy. Troche mi sie to wydaje glupie ze oczekujesz od samochodu ktory jest srednio 50-60 tys tanszy zeby mial takie same wlasciwosci/jakosc jak ten drozszy.

Troche mnie irytuje podejscie niektorych uzytkownikow tego forum. Nie podoba sie wam Stelvio, uwazacie ze to herezja ze Alfa sprzedaje Suva, ok, wasza sprawa. Ale dlaczego staracie sie na sile znieczecic innych do jej zakupu?

Zupelnie jak z nowym Fordem Raptorem. Bardzo lubie ten samochod i sledze go na Youtubie i serwisach motoryzacyjnych i ostatnio ogromny hejt sie podniosl bo wersja 2017 ma 3.5 V6 twin turbo a nie V8. Na szczescie hejterzy sa w mniejszosci bo na Raptora dluga kolejka jest... Mam nadzieje ze tak samo bedzie ze Stelvio i zycze temu autu jak najlepiej.

Ostatnia edycja:
Gdyby Stelvio mialo takie same materialy i taka sama jakosc wykonczenia jak Macan to by kosztowalo tyle co Macan. Stelvio jest po prostu o jeden level nizej i dlatego jest duzo tanszy. Troche mi sie to wydaje glupie ze oczekujesz od samochodu ktory jest srednio 50-60 tys tanszy zeby mial takie same wlasciwosci/jakosc jak ten drozszy.

Troche mnie irytuje podejscie niektorych uzytkownikow tego forum. Nie podoba sie wam Stelvio, uwazacie ze to herezja ze Alfa sprzedaje Suva, ok, wasza sprawa. Ale dlaczego staracie sie na sile znieczecic innych do jej zakupu?

Ja niczego od Stelvio nie oczekuje, bo wiem że to klasa niżej niż Macan.
Problem w tym, że wielu "wyznafców" stawia Stelvio w pierwszej linii z Macan, próbują przekonywać że to auto na wskroś lepsze pod każdym względem.

Stelvio lepsze może nie, ale na pewno dużo ładniejsze. Macan stylistycznie to taki vw z przodem od porsche...

Ja niczego od Stelvio nie oczekuje, bo wiem że to klasa niżej niż Macan.
Problem w tym, że wielu "wyznafców" stawia Stelvio w pierwszej linii z Macan, próbują przekonywać że to auto na wskroś lepsze pod każdym względem.

Moim zdaniem Stelvio jest tansza alternatywa dla Macana. Stylistycznie ladniejszy (moim zdaniem), osiagami dorownuje, jakoscia, materialami i wyposazeniem jest klase nizej i tyle.

Osobiscie to bym Macana czy Cayenne nie kupil bo mi one kojarza sie z nowobogackimi bucami bez gustu, co chca innym zaimponowac... Ale nikogo od kupna Macana nie odwodze...

Stelvio lepsze może nie, ale na pewno dużo ładniejsze. Macan stylistycznie to taki vw z przodem od porsche...
No tak...a Stelvio to taki Fiat z przodem od Alfy Giulii...
Masło maślane.
[emoji3]

Może o tym co rysują i co się sprzedaję nie dyskutujemy. Wątek o podobieństwach "wyjątkowej" Giulii do Bmw 3, Lexusa, i innych już był[emoji14]

Pozdrawiam

Macan stylistycznie to taki vw z przodem od porsche...

Już chyba ustaliliśmy, że de gustibus non est disputandum?
Równie dobrze mógłbym powiedzieć, że Stelvio to taki Fiat z przodem od Alfy... bez obrazy, ale porównanie równie z dupy jak twoje :D

Porównań Stelvio do Macan jest mnóstwo na YT choćby, a ja tak jak i marti nie porównuję tych modeli, tylko reaguję na te porównania, które są IMO bez sensu właśnie.
[MENTION=30987]marti[/MENTION] uprzedziłeś mnie :D

To może zacznijcie się trzymać tematu tego wątku, albo załóżcie osobny "Stelvio vs. Macan", a nie róbcie tu kolejnego śmietnika o wszystkim.

Chciałbym tylko aby ktoś (twardy elektorat Alfy) pomyślał nad jednym.
Alfa wypuściła Giulie. Ok. Miał być szok stylistyczny, wyszło poprawne auto, wiele razy porównywane stylistycznie do Bmw 3 i Lexa.
No cóż.
Może ktoś w końcu w firmie zrozumiał, że "ładna miska jeść nie da" i zaczęto wzorować sie na czymś co się sprzedaje. A sprzedaje się niemiecka konkurencja. Sorry.
Z Stelvio jest podobnie. Tutaj nie ma miejsca na eksperymenty. Alfa to nie Lex, że po 90% projektowania LFA, i wydaniu bajońskich kwot, robią od nowa, bo ktoś miał kaprys zmienić materiały.
Tutaj musi być "strzał". Inaczej Alfe będziecie oglądać w muzem.
Reputacja Alfy była do tej pory słaba. Kojarzyła się wiadomo z czym.
Wiadomo też z czym kojarzy sie Porsche i jakie wyniki sprzedaży ma.
Więc nie ważne czy ladniejsze czy nie, liczą się słupki. Niestety.
A Macan pokazuje, że nie ważne jaki by nie był klient to kupi. Bo to Porsche, a Porsche to jakość materiałów i prestiż. Nie ładna miska

Panowie jeszcze raz podkreślę, że o gustach się nie dyskutuje. Mi osobiście Giulia się bardzo podoba i jest świetna stylistycznie - a nie tylko poprawna porównywalna do BMW 3 czy do Lexa. Dla mnie to zupełnie inne samochody. Podoba mi się bardziej od 159, którym jeździłem przez cztery lata.

I co zaraz usłyszę, że głupoty gadam ? Mam takie zdanie i to wszystko. A dlaczego ? Bo mi wolno :)

Pozdrawiam

Dla mnie wszystko przemawia za Veloce. Prowadzenie, pozycja za kierownicą, wygląd. Suv produkcji Alfy do mnie nie przemawia. Jest przesadzisty. Można dołożyć mu lufę i będzie robił za czołg.

Webasto to nie problem. Podjeżdża firma do ASO i montuje ogrzewanie przed odbiorem samochodu.

Panowie jeszcze raz podkreślę, że o gustach się nie dyskutuje. Mi osobiście Giulia się bardzo podoba i jest świetna stylistycznie - a nie tylko poprawna porównywalna do BMW 3 czy do Lexa. Dla mnie to zupełnie inne samochody. Podoba mi się bardziej od 159, którym jeździłem przez cztery lata.

I co zaraz usłyszę, że głupoty gadam ? Mam takie zdanie i to wszystko. A dlaczego ? Bo mi wolno :)

Pozdrawiam

spokojnie, to mogę usłyszeć tylko ja:)
w piątek jechałem spory kawalek pod Łodzią za veloce i przyznam, na drodze to auto, na czarnych felach, robi wrażenie. Poza tyłem może. Blachy auto miało włoskie.

spokojnie, to mogę usłyszeć tylko ja:)
w piątek jechałem spory kawalek pod Łodzią za veloce i przyznam, na drodze to auto, na czarnych felach, robi wrażenie. Poza tyłem może. Blachy auto miało włoskie.

A nie zatrzymales jej zeby sprawdzic czy kierowca jest klienetem docelowym o ktorego ciagle pytasz?

Dla mnie wszystko przemawia za Veloce. Prowadzenie, pozycja za kierownicą, wygląd.

Tru, tru... Na początku byłem na nie, bo sedan. A dla mnie sedan to jak noszenie wąsów. Ale jak usiadłem, przejechałem paredziesiąt kilometrów to... chciałbym mieć w garażu :D

Webasto to nie problem. Podjeżdża firma do ASO i montuje ogrzewanie przed odbiorem samochodu.

Mój dealer mówi, że nie ma możliwości. Podpytam innych dealerów... Także jak wygląda gwarancja na takowe webasto. W Infiniti przyglądałem się bardziej QX30, bo spełnia moje założenia. Tam nie ma webasto, ale dokładają u dealera i co lepiej, nie ma problemów z gwarancją u innych dealerów (także poza PL, co jest dla mnie dość ważne).

We Włoszech Stelvio przegrywa z Veloce w reklamach. Nawet na górnej stacji kolejki linowej SkyWay (Monte Bianco) jest ich mnóstwo.

A w Gdańsku w bilboardach jest 1:0 dla stelvio we Wrzeszczu.

Amortyzatory
Powrót