• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Stelvio Quadrifoglio.

• Autor wątku Autor wątku Kap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Qurde, miałem już dzisiaj nie pisać . Co na pewno zrobię to napisze bezpośrednio do Alfy (jak znajdę kontakt) + opisze na wszystkich możliwych forach angielskojęzycznych. Niech qurwa płaca mechanikom taka kasę, żeby pracowali dobrzy, a nie ci których znajdą z łapanki. Innych szans nie maja, żeby przetrwać.

Ależ się wątek ładnie rozkręcił, wystarczyło zapytać o koszty :D

Nemiroff napisał:
Napiszę przekornie tak, jeśli stać Cię na eksploatację i benzynę 15L plus, to powinieneś mieć też środki na ew. naprawy. Silnik w QV ma 175KM z każdego litra pojemności, fizyka ciepła i materiału wskazują, że nie zrobisz tym silnikiem bezawaryjnie pół miliona km jak np. starym mercem W124. Przednie zawieszenie jest wielowahaczowe więc, ew. naprawy też mogą kosztować...

Doskonale o tym wiem, ale też z drugiej strony Alfa to nie RR, gdzie nie wypada pytać o cenę. A że niektóre marki wychodzą z założenia, że skoro klient jest skłonny zapłacić więcej, to teraz zawsze możemy mu głębiej sięgać do kieszeni.

Niezależnie czy padnie na Stelvio Q czy nawet na zupełnie inną markę, to planuję jakieś 50-60kkm eksploatacji, także awaryjnością nieszczególnie się martwię. Już bardziej serwisem, bo z ASO Fiata też mam już swoje przejścia...

Dareek napisał:
części troszkę staniały:

Fakt, troszkę. Ale karbon to karbon, nic zaskakującego.

Z ciekawości: jaka jest katalogowa cena silnika i skrzyni do Q?

epsonix napisał:
z tego co wiem mało który serwis w PL ma autoryzację na grzebanie w Q

Istnieje jakaś oficjalna lista, czy trzeba pytać? Są to przynajmniej wszystkie miasta wojewódzkie?

Dla porównania dwanaście czy może trzynaście lat temu kupiłem Kia Ceed SW bo powiększyła mi się rodzina. Po kilku dniach od zakupu wróciłem do serwisu, samochód miał kilka drobnych wad, ręczny nie trzymał, prawe drzwi się nie domykały, wsteczny haczył. Dostałem wtedy od nich wino na pocieszenie. Usterki naprawione od ręki. Między serwisem a poczekalnią szyba, żeby obserwować pracę mechaników. Latem dostałem zaproszenie od dilera na letni piknik. Dla każdego coś miłego, kucyki, grill, piwo, turniej piłki. Takie zaproszenia dostawałem jeszcze 3 razy. A to tylko (aż) Kia. W każde święta od dilera dostawałem podpisaną przez sprzedawcę kartkę z życzeniami. Niby drobny gest a cieszy. U tego samego dilera za moja namową auto kupił teść, a z Rafałem, który sprzedał mi tą Kijankę utrzymuję kontakt do tej pory.

Wow, to poziom Audi

Też bym to obstawiał, a raczej że właśnie nie położyli. Kiedyś dawno temu jak byłem jeszcze na stażu w jednym z ASO i jeszcze nie było wymogu stosowania takich mat na pas przedni i błotniki bo teraz jak tylko stoi auto na serwisie z podniesiona maska to musi to mieć założone...
U mnie przy wymianie oleju porysowali nadkole właśnie tą matą, a właściwie to sprężyną(?!) co mocuje tą matę... Jak im się to udało, nie mam pojęcia, ale teraz taki ładny szlaczek mam... Auto półroczne, 10k przebiegu, człowiek chucha, dmucha, samemu myje, a tu taki prezent od serwisu AR na pierwszy przegląd...
Ale żeby nie było, że tylko na Alfę psioczenie, w Audi też przy wymianie oleju zdołali mi drzwi(!) przyrysować...

Stelvio Q wybrane i zakupione i czekam już tylko na odbiór...
Jakieś praktyczne porady przy odbiorze?

Tak, z całym cennikiem i zamówieniem sprawdzić czy niczego nie brakuje, wszystko w dobrym kolorze itp - szczególnie teraz jak są "siatki" w xls. Z resztą oni zamówienie i tak składają z łapy wpisując kody, bradzo sporadycznie ale się zdarza że ludzie dostawali auto z brakiem czegoś(u nas na forum chyba 2 opcji brakowało) albo np deska/boczki w złym kolorze (w UK, Giulia Q przyszła z czarną zamiast z czerwonymi wstawkami).

Druga sprawa to zarysowania/obicia itp - w mojej był dziubnięty lekko znaczek/logo na przodzi i ta srebrna podstawa - wymieniali mi grill.

I sprawdź w menu radia ciśnienie, mi chcieli wydać z ~3.8bar.

Stelvio Q wybrane i zakupione i czekam już tylko na odbiór...
Jakieś praktyczne porady przy odbiorze?

Zrób kurs bezpiecznej jazdy z instruktorem na płycie poślizgowej w kontrolowanych warunkach, jeśli nie jeździłeś na co dzień samochodem 300KM+ bo można sobie zrobić 'kuku'. Uważaj przy wyprzedzaniu, bo inni kierowcy często 'wbijają' - nie potrafią ocenić przyspieszenia SQ i nie patrzą w lusterka - trochę jak z motorem.

I kolejne .... w co warto do razy zainwestować?
Folia + ceramika + zabezpieczenie wnętrza już zamówione tylko wyjadę z salonu.

ps.
co do jazdy Q to na pewno trzeba się będzie w nowego tak mocnego suva wjeżdżać, poparzenie miało dobre +550KM i kilka wypadów na tory zaliczone ;-))

Moim zdaniem folia zderzak plus maska definitywnie

Widziałem dzisiaj rano w Kato na Mikołowskiej ciemnogranatową Julkę Q na blachach GS. Pozdrowienia!

Ostatnia edycja:
I kolejne .... w co warto do razy zainwestować?
Folia + ceramika + zabezpieczenie wnętrza już zamówione tylko wyjadę z salonu.

Warto zainwestować:
1. Folia reflektory przednie + elementy za kołami (piaskowanie) + tylni zderzak + maska
2. Forza controller - sterowanie klapami, moim zdaniem musi być!
3. Dodatkowa para felg na zimę
4. Mata bagażnik
5. Apteczka
6. Tester napięcia do gniazda zapalniczki
I jak kto lubi:
7. Dywaniki gumowe na zimę
8. Homelink w osłonie przeciwsłonecznej
9. Obudowa kluczyka w kolorze nadwozia albo karbonowa
10. Kieszonka antyRFID na kluczyk
11. Wieszak na marynarkę na zagłowek z Alfy
12. Karbonowy zamiennik fabrycznych plastików drążka skrzyni
Super nice to have:
13. Karbon tuning zew -;)

Warto zainwestować:
1. Folia reflektory przednie + elementy za kołami (piaskowanie) + tylni zderzak + maska
2. Forza controller - sterowanie klapami, moim zdaniem musi być!
3. Dodatkowa para felg na zimę
4. Mata bagażnik
5. Apteczka
6. Tester napięcia do gniazda zapalniczki
I jak kto lubi:
7. Dywaniki gumowe na zimę
8. Homelink w osłonie przeciwsłonecznej
9. Obudowa kluczyka w kolorze nadwozia albo karbonowa
10. Kieszonka antyRFID na kluczyk
11. Wieszak na marynarkę na zagłowek z Alfy
12. Karbonowy zamiennik fabrycznych plastików drążka skrzyni
Super nice to have:
13. Karbon tuning zew -;)

Homelink ? Masz? Był oferowany w PL? Działa? Jak programujesz?

To są przyciski do zdalnego otwierania bramy/garażu, sprytnie zintegrowane w aucie (z reguły w osłonie lub tej konsoli pod sufitem)

No właśnie! Jak konfigurowałem to nie było tego w PL... Jakieś retrofit? :)

To są przyciski do zdalnego otwierania bramy/garażu, sprytnie zintegrowane w aucie (z reguły w osłonie lub tej konsoli pod sufitem)

No właśnie! Jak konfigurowałem to nie było tego w PL... Jakieś retrofit? :)

A ja mam ale nie umiem zaprogramować.
Przydała by się PL instrukcja o ile było to oferowane w G/S, bo mam ale chyba od 159 i nie wiem czy ma tą samą zasadę działania.
Poza tym nie wiem czy z USA pójdzie w EU, bo może inne Mhz itp.?

A ja mam ale nie umiem zaprogramować.
Przydała by się PL instrukcja o ile było to oferowane w G/S, bo mam ale chyba od 159 i nie wiem czy ma tą samą zasadę działania.
Poza tym nie wiem czy z USA pójdzie w EU, bo może inne Mhz itp.?

Homelink w osłonach przeciwsłonecznych, dodatkowe moduły w podsufitce działają na częstotliwości 433MHz i programujesz w następujący sposób (w skrócie działa to jak przycisk w pilocie). Podjedź samochodem w pobliże programowanej bramy garażowej lub bramy wjazdowej i dwie metody programowania:
- kod stały w bramie: naciskasz przycisk wczytania pilota w bramie (programowania), następnie przycisk wybranego kanału w Homelink'u i potwierdzasz jeszcze raz przyciskiem w Homelink'u
- kod zmienny w bramie: najpierw trzeba zaprogramować pilot bramy w Homelink'u poprzez naciśnięcie programowanego przycisku w pilocie bramy trzymanym blisko samochodu (w Audi jest to np. przód samochodu, przy chłodnicy), naciskamy programowany przycisk w Homelink'u, następnie potwierdzamy przyciskiem w pilocie bramy. Tak zaprogramowany przycisk w Homelink'u przypisujemy do bramy procedurą jak w pilocie z kodem stałym.
Powodzenia.

Jeszcze jedna sprawa, jeżeli nie znamy pochodzenie Homelink'a zainstalowanego w swoim samochodzie to na początek lepiej skasować to co jest w nim zaprogramowane. Procedura następująca; naciskamy dwa zewnętrzne przyciski równocześnie (kanał 1 i 3) i trzymamy przez conajmniej 10 sek, powinna kilkukrotnie mignąć diodka i przyciski skasowane.

Ostatnia edycja:
Homelink w osłonach przeciwsłonecznych, dodatkowe moduły w podsufitce działają na częstotliwości 433MHz i programujesz w następujący sposób (w skrócie działa to jak przycisk w pilocie). Podjedź samochodem w pobliże programowanej bramy garażowej lub bramy wjazdowej i dwie metody programowania:
- kod stały w bramie: naciskasz przycisk wczytania pilota w bramie (programowania), następnie przycisk wybranego kanału w Homelink'u i potwierdzasz jeszcze raz przyciskiem w Homelink'u
- kod zmienny w bramie: najpierw trzeba zaprogramować pilot bramy w Homelink'u poprzez naciśnięcie programowanego przycisku w pilocie bramy trzymanym blisko samochodu (w Audi jest to np. przód samochodu, przy chłodnicy), naciskamy programowany przycisk w Homelink'u, następnie potwierdzamy przyciskiem w pilocie bramy. Tak zaprogramowany przycisk w Homelink'u przypisujemy do bramy procedurą jak w pilocie z kodem stałym.
Powodzenia.

Jeszcze jedna sprawa, jeżeli nie znamy pochodzenie Homelink'a zainstalowanego w swoim samochodzie to na początek lepiej skasować to co jest w nim zaprogramowane. Procedura następująca; naciskamy dwa zewnętrzne przyciski równocześnie (kanał 1 i 3) i trzymamy przez conajmniej 10 sek, powinna kilkukrotnie mignąć diodka i przyciski skasowane.

Wielkie dzięki, popróbuje :)

Amortyzatory
Powrót