• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przestroga dla wycinających DPF

Odbiegając od DPF - to możliwe żeby 2.0 V6 turbo miało Euro4? Miałem taką nalepkę na szybie gdy kupiłem auto (auto zarejestrowane przy granicy niemieckiej).

Odbiegając od DPF - to możliwe żeby 2.0 V6 turbo miało Euro4? Miałem taką nalepkę na szybie gdy kupiłem auto (auto zarejestrowane przy granicy niemieckiej).

ZTCP to wszystkie benzynowe auta z katalizatorem dostają zieloną naklejkę. Benzynowe auta nie produkują groźnej dla zdrowia sadzy.

Ale jednak normy jakieś tam są, myślałem że to nie jest aż tak zaawansowana jednostka.

a jak bedzie z ukradzionej A6 jak nie jest w ewidenci jak niemcowi zginie autko to maja nr vin i nr silnika to że nie ma go w brifie nie oznacza ze nie ma go w systemie .
Ale co to ma wspólnego z DPF, równie dobrze może chcieć sprawdzić stan trzeźwości, albo co masz w bagażniku albo czy nie jesteś poszukiwany listem gończym :)

Zaraz zaraz. Na tvn turbo byl o tym program chyba w raporcie wlasnie o DPF i byla testowana zafira opel 16V czyli silniczek jak w naszych 159 i bylo auto z dpf mierzone na stacji diagnostycznej no i potem wycieli ten dpf i auto wrucilo na stacje. Pamietam cyfry ze z dpf bylo 0.00 a z wycietym DPF 0.28 czegos tam. Dla porownania byla tvn-owska octavia ktora oryginalnie jest bez dpf i miala 0.18 czegos tam. I bardzo wyraznie diagnosta powiedzial iz mimo ze jest to nie legalne to auto miesci sie w PL normie ktora wynosi 0.80 czegos tam. Trzeba by bylo poszukac tego odcinka co oni tam gadali ale to akurat pamietam. Ale tzn ze w niemcach maja jeszcze jakies bardziej pokrecone przepisy ze jest ta norma mniejsza? Dodam ze egr w tej zafirze dzialal. A tak swoja droga to w mojej 145 mialem zaslepiony egr mialem kontrole.w.czechach i pl i to rozne gdzie trzepali mi nawet cale auto i nic nie gadali. Za 2 tyg mam przeglad to wtedy zobaczymy co powie diagnosta. Najlepsze jest to ze w mojej 159 ktos wycial DPF w belgii a to ciekawe bo przeciez tam tez ponoc straszne przepisy sa:)

I bardzo wyraznie diagnosta powiedzial iz mimo ze jest to nie legalne
Jeśli diagnosta stwierdziłby brak DPF-a, to nie ma prawa podpisać przeglądu, bez względu na, jaki byłby wynik pomiaru emisji spalin. To tak, jakbyś założył sobie 100W żarówki do reflektorów i pomimo, że mieściłyby się w normach świecenia, to ich używanie jest nielegalne, bo nie są dopuszczone do użytku na drodze publicznej.

ja mialem niedawno przeglad i jakos przeszedlem bez zadnego ale...co mieliby mi sciagac puszke i sprawdzac czy jest tam czy go nie ma??W sumie ja sam nic nie robilem ani nikomu nie zlecalem wycinanaia DPFu.Jak auto kupowalem to bylo juz takie wiec na dobra sprawe ja nic nie wiem i wiele osob tez moze nic o tym nie wiedziec

- - - Updated - - -

dodam ze nie w kazdym ASO wiedza ze kazda 159 miala seryjnie montowany DPF

Jak wytniesz DPF-a, to musisz go tez wyrzucić z oprogramowania, bo w przeciwnym wypadku będzie Ci świecić "check engine", chyba, że wstawisz emulator.

nic mi nie swieci...robil to Tomek_KRK
No, dziwiłbym się, gdyby Tomek wypuścił spod swojej ręki samochód z marchewą, chodzi o to, że to, że nie masz DPF-a widać po podpięciu kompa diagnostycznego i jak ktoś wie, gdzie szukać, to znajdzie - tak właśnie załatwili tego mojego znajomego w dojczlandi. Najśmieszniejsze jest to, że gdyby nie kombinował z oprogramowaniem, to prawdopodobnie nic by mu nie zrobili, gdyby powiedział, że stało się to właśnie przed chwilą, a tak to wiedzieli, że było grzebane w oprogramowaniu i nie było dyskusji - straf + lavetten nach Polen ;)

zacznijmy ze ja nie jezdze za granice,a o DPFie i sankcjach w UE za jego brak wiedzialem juz przed zakupem auta wiec jezeli jezdzilbym za granice napewno bym go nie wycial.Ja mialem kupic alfe z DPFem itp itd i jezdzic do chwili gdzie zaczalby sprawiac problemy,a ze kupilem takie auto jakie kupilem to mam podobno bez:D(ja tego nie widzialem).Tak prawde mowiac ja niczego nie zlecalem wiec moge udawac glupa ze o niczym nie wiem.Skad mam wiedziec co poprzedni wlasciciel/wlasciciele wczesniej z nim robili? Odnosnie Tomka to chyba dobrze ze nie wciska aut z jakimis awariami tylko oddaje klientowi auto w BDB stanie.Dzieki temu ma klientow.

ale dlaczego maja mnie karac za cos o czym nie wiem??

- - - Updated - - -

nie kazdy jest znawca marki/mechaniki samochodowej i ekologii

ale dlaczego maja mnie karac za cos o czym nie wiem??
Nie karzą za to, że wiesz, czy nie wiesz, tylko dlatego, że pojazd nie spełnia kryteriów dopuszczenia do ruchu - równie dobrze mógłbyś jechać pożyczonym, co to obchodzi kontrolujących, oni nie sprawdzają Twojej świadomości, tylko fakty.

- - - Updated - - -

nie kazdy jest znawca marki/mechaniki samochodowej i ekologii
I nikt od nikogo tego nie wymaga :)

ale od kontroli i dopuszczania do ruchu nie jestm ja tylko DIAGNOSTA wiec dlaczego ja mam za to odpowiadac??Skoro mam przeglad czyli spelniam kryteria dopuszczenia do ruchu czy nie??

Skoro mam przeglad czyli spelniam kryteria dopuszczenia do ruchu czy nie??
Być może spełniał w momencie wykonywania przeglądu, to kontrolujących nie interesuje - zrozum to wreszcie. Na przeglądzie miałeś opony w dobrym stanie, ale po pół roku jeżdżenia mogą być "szrotem", a więc zabierają Ci dowód, do momentu usunięcia niezgodności.

dobra zrozumialem bo i tak nie ma co sie spierac.I tak w PL watpie zeby przez dlugie lata sie tego czepiali.

Amortyzatory
Powrót