• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przestroga dla wycinających DPF

Jaką miał nalepę? Jeżeli tą "zieloną" 4kę to się nie dziwię, zdziwiłbym się, gdyby miał kupioną 2kę i się go czepiali ...

Obawiam się,że naklejka z "dwójką" na AR 159 JTDM obwieszcza wszystkim dookoła- WYCIAŁEM DPF-a!

A, i nie zatrzymali go w green zonie, tylko na autostradzie, zaraz po wjeździe z Kołbaskowa, a więc na szczęście nie miał daleko z lawetą, bo w Polsce od razu zjechał na koła :)

Emisja nie miała tu nic do rzeczy, tego mu nawet nie sprawdzali, a więc co za różnica jaka miał nalepkę? Samochód nie spełnia wymogów dopuszczenia do ruchu - to jest podstawa ich działania.

Bym polemizował - dopuszczenie do ruchu umożliwia ważny przegląd wydany w kraju, który ten przegląd przeprowadził. Co, jeżeli auto dostało ważne badania techniczne z wyciętym DPF i nie przekraczało norm (np wydruk)?

PS: czyli górą są ci z emulatorem DPFa (okłamywanie czujników ciśnienia za i przed DPFem i z pozostawioną puszką po DPFie (wypełnioną watą termiczną, żeby pusta pucha nie hałasowała?) - pomijam to, że bez wyprogramowanego DPFa auto będzie puszczało co jakiś czas chmurkę co xxx-km (będzie wypalało tego, czego nie ma).

PPS: inną sprytna rzeczą byłaby emulacja DPF z pozostawieniem go + by-pass omijający go. Innymi słowy - na trasie (i w DE) lecisz z DPF on (czyli bypass wyłączony, emulacja wyłączona), a w mieście (zeby nie zapychać DPF) bypass włączony + włączona emulacja :-)

PPPS: tak, wiem, przekombinowałem :-)

--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)

Ostatnia edycja:
Pokaż załącznik 81710Zawsze mozna nakleic taka plakietke:cool:
A tak powaznie z 2 jest calkowity zakaz wjazdu do Centrum,z 3 trojka powoli rowniez nie wolno sie poruszac po Centrach.
Spotykam jednak ludzi ktorzy wstawiaja DPF nawet do rupieci aby tylko otrzymac 4.Niedawno widzialem jak gosciu montowal DPF do starej 190 MB 200D.Nadto teraz moj znajomy wstawia DPF do ML 270CDi.Co jednak jest ciekawe czesc kosztow wstawienia DPF refunduje miasto

- - - Updated - - -

A, i nie zatrzymali go w green zonie, tylko na autostradzie,
Na Autobahnach rowniez sa Umweltschutzklima Zone,najczesciej przejezdzajac kolo jakiegos miasta

Nie byłoby problemu, gdyby ten wynalazek (DPF czy wersja "mokra" - FAP) działał bezobsługowo (FAP jak skonczy się eolys, też przestaje działać, mimo tego też potrafi się zatkać na amen).

A że działa jak działa ....

PS: ciekawe, co wymyślą na benzynkę...

--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)

Bym polemizował - dopuszczenie do ruchu umożliwia ważny przegląd wydany w kraju, który ten przegląd przeprowadził. Co, jeżeli auto dostało ważne badania techniczne z wyciętym DPF i nie przekraczało norm (np wydruk)?
Takim samym powodem do zabrania dowodu byłby np. brak światła, a przecież samochód ma ważny przegląd techniczny, albo za głośny wydech, albo folię na przednich bocznych szybach :) Policji to, po prostu nie interesuje - interesuje ich stan samochodu w chwili przeprowadzania przez nich kontroli.

Dobra, poddaję się :-)

PS: Ale będzie totalnie nieciekawie (dla kieszeni i trwałości silnika) jak któraś z dyrektyw UE nakazałaby do jakiegoś roku wprowadzić w życie podobne pod tym względem lub ostrzejsze prawo jak w DE.

--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)

Spotykam jednak ludzi ktorzy wstawiaja DPF nawet do rupieci aby tylko otrzymac 4.
Znam osobiście takiego, który do T4 wstawił DPF-a, za jedyne 1800€ :)

Na Autobahnach rowniez sa Umweltschutzklima Zone
Nie było to również w takiej zonie, nie było to w żadnej zonie - zrobili łapankę na autostradzie, może chcieli dorwać Santa Klausa :)

- - - Updated - - -

wprowadzić w życie podobne pod tym względem lub ostrzejsze prawo jak w DE.
Prawo pod tym względem jest takie samo w całej UE, różnica polega na jego egzekwowaniu :)

Tak trochę z boku tematu: my (EU) to ograniczamy i niedługo będzie zakaz puszczania wiatrów (jak tak dalej pójdzie), a np. Chiny czy USA mają to w ....
W efekcie jako region przegramy ... (ograniczenia CO2 i innych takichtam, co to jeden, dwa wulkany mogą z powodzeniem w krótkiej chwili "skasować" to, co zaoszczedził człowiek)

PS: z pan-europejską eko-mentalnością w mini-ociepleniu w średniowieczu płacilibyśmy podatek od palonych wiedźm na stosie ;-)

--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)

Nie wspominając o tankowcach/kontenerowcach te dopiero zanieczyszczają środowisko :D

Eko oszołomstwo UE jest porażające. Nawet decydują jakie mam mieć w domu żarówki. Im się prędzej to rozpadnie tym lepiej dla nas

Panowie zadeklarowałem odczyt spalin i go przedstawię, a z tymi naklejkami i policją niemiecką to się trochę zapędziliście. Poczytajcie ten link http://www.umweltzone.pl/strefy
a tu na dole mapa miast http://www.pzmtravel.com.pl/umweltzone-niemcy.html
http://www.dekra.pl/Article/32/Nalepka ekologiczna/Strefy ekologiczne
Panowie nie napędzajmy sami na siebie wyimaginowanych przepisów i nie kręćmy bata na własne plery. Te strony przejrzałem pobieżnie i wyczytałem za wjazd do strefy bez naklejki 40 euro. Apeluje o rozsądek, lemingi z nas czy alfaholicy?

dokładnie jeżdżę w biznesie do byłego RFN raz w tygodniu audi A6 3.0 Quatro( najczęściej Berlin) z naklejka jeszcze po Niemcu zielona euro 4 DPF dawno w aucie nie ma(znaczy jest ale z dziura średnicy fi 16 :)) przy kontroli w strefie euro 3 i 4 w Berlinie Pan policjant spytał czy może sprawdzić poziom spalin i nr silnika oczywiście ze tak , norma emisji dwutlenku węgla została przekroczona po czym poinformował nas ze jest to ostrzeżenie ze jako my mamy polskie rejestracje informuje nas i wprowadza info w ewidencji niemieckiej policji ze przy następnej kontroli jeżeli usterka nie zostanie usunięta zostaną wyciągnięte sankcje finansowe , podziękował i pożegnał czule jak to na Niemca przystało

Panowie zadeklarowałem odczyt spalin i go przedstawię, a z tymi naklejkami i policją niemiecką to się trochę zapędziliście. Poczytajcie ten link
Nie wiem jak inni, ja nie wspominałem o strefach, tylko o "warunkach dopuszczenia pojazdu do ruchu", a jednym z nich jest spełnienie warunków homologacyjnych, na co przytoczyłem przekład z życia.

Pan policjant spytał czy może sprawdzić poziom spalin
Policjant, jak policjant miał więcej możliwości prawnego zadziałania, wybrał akurat taką, czyli miałeś farta :)

Tego nie rozumiem, z czym chciał ten nr porównać, skoro silnik jest taką samą częścią zamienną jak wiele innych i nie podlega ewidencji.

a jak bedzie z ukradzionej A6 :) jak nie jest w ewidenci jak niemcowi zginie autko to maja nr vin i nr silnika to że nie ma go w brifie nie oznacza ze nie ma go w systemie .
Nie wiem jak inni, ja nie wspominałem o strefach, tylko o "warunkach dopuszczenia pojazdu do ruchu", a jednym z nich jest spełnienie warunków homologacyjnych, na co przytoczyłem przekład z życia.

Policjant, jak policjant miał więcej możliwości prawnego zadziałania, wybrał akurat taką, czyli miałeś farta :)

Tego nie rozumiem, z czym chciał ten nr porównać, skoro silnik jest taką samą częścią zamienną jak wiele innych i nie podlega ewidencji.

Ostatnia edycja:
Panowie troszke mnie przeraziliscie tym tematem bo na codzien mieszkam w niemczech, codziennie dojezdzam moja bella do pracy 156 1.9 jtd 8v 110km, mam wyciety katalizator zrobiony przelot i zaslepiony egr, czy to moze miec jakies konsekwencje przy kontroli policyjnej? ktorej jeszcze nie mialem tutaj ani razu a mieszkam od wrzesnia?

Panowie troszke mnie przeraziliscie tym tematem bo na codzien mieszkam w niemczech, codziennie dojezdzam moja bella do pracy 156 1.9 jtd 8v 110km, mam wyciety katalizator zrobiony przelot i zaslepiony egr, czy to moze miec jakies konsekwencje przy kontroli policyjnej? ktorej jeszcze nie mialem tutaj ani razu a mieszkam od wrzesnia?

Tak, jak cie złapią to zostaniesz deportowany... ;) A tak serio to pare postów wyzej masz odpowiedz.

Podobno dla tych z wycietym DPF Niemcy juz na nowo uruchomili KL Dachau

Amortyzatory
Powrót