[159] Przestroga dla wycinających DPF

Ale straszycie tymi konsekwencjami zapłaty mandatu rzędu 5000 euro za wycięcie pdf-u. Jeśli ktoś jeździ za granice to tak może się obawiać, ale z drugiej strony jeździ na duże trasy czyli pdf mu się nie zniszczy za szybko to po co wycinać. Ale jak ktoś jeździ głównie po mieście i czasem wypady po za miasto, porusza się tylko po Polsce to pdf dość szybko będzie musiał wyciąć. Kilku znajomych pozbyło się tego gówna i jakoś przechodzą przegląd, nikt się nie czepia, nikt ich nie sprawdza, żadnych mandatów. Ale jeżdżą tylko po naszym kraju, no i miejmy nadzieję że nie za szybko zaczną być takie kontrole w Polsce.

Ale straszycie tymi konsekwencjami zapłaty mandatu rzędu 5000 euro za wycięcie pdf-u. Jeśli ktoś jeździ za granice to tak może się obawiać, ale z drugiej strony jeździ na duże trasy czyli pdf mu się nie zniszczy za szybko to po co wycinać. Ale jak ktoś jeździ głównie po mieście i czasem wypady po za miasto, porusza się tylko po Polsce to pdf dość szybko będzie musiał wyciąć. Kilku znajomych pozbyło się tego gówna i jakoś przechodzą przegląd, nikt się nie czepia, nikt ich nie sprawdza, żadnych mandatów. Ale jeżdżą tylko po naszym kraju, no i miejmy nadzieję że nie za szybko zaczną być takie kontrole w Polsce.

To nie jest straszenie, ale informacja o możliwych konsekwencjach wycięcia dla tych, którzy wyjeżdżają za granicę.

Właśnie o to chodzi, jak ktoś jeździ za granice to lepiej nie wycinać dpf-u, więcej można stracić niż zyskać, ale jeśli ktoś jeździ tylko po Polsce w tym Ja jak i pewnie wielu forumowiczów to jak na razie nie muszą się niczego obawiać, chyba że w Polsce zaczną tak sprawdzać i kontrolować jak na zachodzie.

Nie musi być ograniczony, są silniki benzynowe, a oszczedności z diesla przy małym przebiegu z rocznym to jakaś kpina.

Ja kiedy robiłem do 15tyś rocznie nawet nie myślałem o dieslu.

Sa tez ludzie ktorzy kupuja diesle bo poprostu chca. mnie naprzyklad troche bawi jesli ktos kupuje s klasse za 400k i bierze diesla bo ekonomiczniejszy,no ale moze chce diesla:)

Mam kolesia ma 750(f01) w benzynie,i przy normalnej jezdzie 15l benzynki,wiec mysle ze wcale nie duzo

Sa tez ludzie ktorzy kupuja diesle bo poprostu chca. mnie naprzyklad troche bawi jesli ktos kupuje s klasse za 400k i bierze diesla bo ekonomiczniejszy,no ale moze chce diesla:)

Ci ludzie nie kupują diesla ze względu na ekonomię, tylko dlatego, że diesel zapewnia lepsze osiągi. Podawałem już przykład Audi Q7, gdzie najmocniejszymi silnikami w ofercie i najlepszymi np. pod względem przyśpieszenia są diesle. Oczywiście, są też nadroższe - ale w wypadku aut luksusowych im droższe auto, tym lepiej czuje się właściciel ;)

Pytanie do użytkowników aut z wyciętym filtrem - miał ktoś problem z podbiciem przeglądu? Mam na myśli legalnie, w zwyczajnej stacji kontroli pojazdów :cool:

Jak ostatnio robiłem przegląd techniczny to zero czepiania się. Nawet diagnosta nie zwrócił uwagi

- - - Updated - - -

Ja mam DPF i jakos niemam problemow,pewnie jak wiekszosc uzytkownikow

Poczekamy.... zobaczymy.... :)

- - - Updated - - -

ale dlaczego ludzie to wycinaja?
ba chca wiecej mocy

bo slyszeli ze sie zatyka

Jakies inne powody?

Nikt nie wycina DPF bo chce więcej mocy. Wycina bo albo ma problem z tym g...em albo chce dmuchać na zimne.
Postów na temat plusów tego zabiegu jest mnóstwo na tym forum. Wystarczy poszukać :)

Miałem kumpla co miał 159.... taką samą jak ja tylko 8v 120KM.
On też robił tylko trasy.... mówiłem żeby wywalił to g... jak tylko kupił. Argumenty takie same jak Ty miał. Musiał się przekonać po dwukrotnym zatkaniu się filtra ( zapłaceniu kilku stów za przywrócenie auta do normalnego funkcjonowania ), że wywalenie DPFu to jedyne rozsądne rozwiązanie.
Wywalił.... spalanie spadło.... i ma święty spokój !

- - - Updated - - -

aha.... nie wspomnę o koledze z forum naszego, któremu DPF spalił auto ;-)
Jak poszukacie to znajdziecie w którymś wątku - fotki nawet dawał.
No i stało się to chyba na niemieckiej autostradzie jak jechał 180km/h

W przypadku 159-ek problemem jest to, że olbrzymia część podaży na rynku wtórnym to właśnie diesle. Nawet jak ktoś nie do końca chciałby kupić tego diesla to w sytuacji bardzo ograniczonego wyboru w egzemplarzach z silnikiem benzynowym, chcąc nie chcąc się na niego decyduje.

w 100% się zgadzam, szukając mojej 159 chciałem tylko i wyłącznie benzyne, ale ilość sztuk jaka była dostępna + moje oczekiwania uniemożliwiły to, i teraz mam cudnego diesla którym robię 6tys rocznie.. porażka:)

Chłopcy.... Ostatnio w popularnej gazecie motoryzacyjnej naszego kraju pt. A.Ś. były testy diesli po wywaleniu dpa. Najwazniejsze to, to iż po wywaleniu ww. filtra cząstek stałych silnik samochód przechodził normalnie przeglądy oraz wartość z czujnika dymienia i tak była grubo ponizej najwyższej dopuszczalnej normy. Więc przynajmniej w PL nie mam się czym martwic. Myśle iż na zachodzi pierwszy lepszy policmajster tez zbytnio sie nie "kapnie" czy auto jeszcze ma, czy już nie ma dpfa.

Ciekawe skad niemiecka policja ma wiedze w jakich autach ma byc seryny dpf, a w jakich jest w opcji lub nie ma wcale?

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk

Ciekawe skad niemiecka policja ma wiedze w jakich autach ma byc seryny dpf, a w jakich jest w opcji lub nie ma wcale?

Skąd?
Parę lat temu na wysokości Wolfsburga Autobahn Polizei und Kommando coś tam, zrobili łapankę na wszystkie auta z blachami demoludów itp. na którą miałem zaszczyt się załapać.Szukali ..."waffen und kokaine".Z papierów auta wiedzieli jaki silnik i ze swoich tajnych materiałów wiedzieli o każdej potencjalnie wolnej przestrzeni jaką mogła mieć konstrukcja tego auta czego nie omieszkali sprawdzić.Na pewno nie należy ich wiedzy i poziomu przygotowania lekceważyć.

Ostatnia edycja:
No to misiek przygotuje nowe końcówki - skierowane ku dołowi :D

Cała sprawa nie rozbija się o nalepki? Mam z kolei inną informację, że jak jeździsz z nalepką "4-ką" a masz wycięty DPF, to masz problem, jak Ci skontrolują, natomiast jak będziesz miał "2-ke", czyli nie oszukujesz, to nic nie mogą Ci zrobić, bo masz emisję zgodną z tym, co zadeklarowałeś nalepką (nie wjedziesz do centrum lub będziesz płacił za wjazd)

--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)

Ostatnia edycja:
Nikt nie ma prawa dać mandatu za to, że w aucie nie ma DPFu itd jeśli spełniona jest norma spalin - a to drogowcy w DE sprawdzają.
Cały widz tyczy się umweltzone czyli stref do których można wjechać spełniając daną normę emisji spalin. Są samochody bez DPFu spełniające normę Euro4 niemniej nie spełniające już normy Euro5 bo do niej DPF jest konieczny.
W temacie sprawdzania pojazdów z polskimi tablicami po dowodzie itd - sam miałem problem z Terracanem 2.9CRDI który jest całkowicie seryjny pod względem ekologii - problem dotyczył zakupu przeze mnie naklejki umwelt a dokładniej okreslenia normy emisji spalin jaką auto spełnia. Po dowodzie rej dekra nie potrafiła określić euro gdyż nasz dowód takiej informacji nie zawiera. I co wtedy? :)

Kupiłbym 2ke, niż miałbym się narażać na mandaty.

--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)

Auto wg papierów z Luxemburga ma Euro4, co więcej takie samo auto mojego znajomego w Berlinie dostało też 4kę niemniej nie ma to nic do rzeczy w tym przypadku.
Sam chciałem kupić 3kę niemniej nie została mi sprzedana z racji braku formalnego potwierdzenia spełnianej normy.

Auto wg papierów z Luxemburga ma Euro4, co więcej takie samo auto mojego znajomego w Berlinie dostało też 4kę niemniej nie ma to nic do rzeczy w tym przypadku.
Sam chciałem kupić 3kę niemniej nie została mi sprzedana z racji braku formalnego potwierdzenia spełnianej normy.

Pokazałbym fakturkę za wycięcie DPF ;)

--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)

Amortyzatory
Powrót