epsonix
Quadrifoglio Verde
- Auto
- Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Czy Wy widzicie co piszecie? To idzie w świat. Świadczy o marce. Przypomina jak nic mądrości dotyczące trwałości TSow. A bo to olej był zły.
Oleje zle dodatki zle / dobre. Paliwo zle, oktan w te czy wewte , pora tankowania (???) odbicia, czary mary, szamańskie jakieś podejście.
15 wymian oleju w 100 tys , świece co 30tys ? Ludzie . Co za absurdy. Jak przy takim użytkowaniu ma nie być przypinana łatka "auta specjalnej troski"?
Jak użytkować auto, co ile wymieniać i jaki olej, świece , jakie stosować paliwo (kurde . Benzyna to benzyna) w aucie -produkcyjnym- mówi ...uwaga...instrukcja obsługi. Napisana przez producenta. Jeśli producent ściemnia w instrukcji to co dopiero w konstrukcji .
Padnie ten cały MA jak widać z troską i bez troski najwyraźniej niedopracowany, trudno . Na 100 tys doliczyć 10 tys zł i jeździć bez tańczenia szamańskiego wkoło auta.
Tak, akceptuję że prędzej czy później MA pewnie padnie, natomiast wolałbym żeby to było później. Co do dodatków olejowych czy ciut częstszych wymian - jeżdżę głównie po mieście i dynamicznie, stąd tu w miarę dbam - choć też nie przesadzam - jak auto było na gwarancji (4 lata), jeździło na Selenii, dopiero po tym wpadł Penrite a teraz ze względu na brak dostępności Ravenol. AR9100 dodaję, ale też nie zawsze - bywało że nie miałem akurat kupionego a potem zapominałem. AR9100 lałem tez do motoru, leję do Giulietty, lałem do wcześniejszych 159tek i leję do Spidera V6.
O tankowaniu do pierwszego odbicia - Dareek napisał, bo pytałem czy nie dowalał na max pod korek że mu padł filtr oparów - niektórzy robią tak tankowanie na ileś odbić i potem problem mogą mieć - niezależnie od marki.
USA mają inne mapy. W każdym razie w EU (i po chipie, ale na stock też tak było), na VPower95 moje auto chodzi najlepiej - musi być jakiś dodatek który mój silnik lubi. Na zwykłych 95tkach auto po prostu jeździ dobrze, ale nie tak spektakularnie jak na VP95. Nie raz próbowałem tankować to, potem inne i zawsze mi się potwierdza. Pomiarów nie robiłem, ale banan jest na gębie a to najważniejszeJa tylko wtrącę, że mam Giulię 2.0 z USA i bardzo nie lubi się ona z Shell V-Power 95. Notorycznie wyskakiwał błąd dotyczący ciśnienia paliwa, raz mi nawet zgasła. Zacząłem tankować zwykłą 95 na Amicu i jest okej.