[Stelvio] Praca na 3 cylindry

W USA też paliwa mają 5-10% dodatek etanolu ?
Tak, też mają etanol.
Dodatkowo można kupić benzynę bez etanolu, ale kosztuje około 1$ za galon więcej niż zwykła 85/86 i ma zazwyczaj liczbę oktanową równą 91.
A ponadto często można kupić E85.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Część samochodów miała pojedynczą chłodnicę na pewnym etapie czasowym. Ale nie wiem czy to Giulie czy Stelvio, EU czy USA, 200 czy 280 :⁠-⁠).

Stelvio miały 2 chłodnice wody, dodatkowa w prawym nadkolu, w pózniejszych rilisawch wersja 200hp została obcięta do 1 chłodnicy.
Giulie wychodzily z jedną chlodnica, zarówno 200 i 280hp. W usa modzą giulie dokladając 2 chlodnicę wlaśnie ze Stelvio https://www.giuliaforums.com/threads/2-0l-giulia-secondary-charge-air-cooler-mod.54825/

Ok. Ale chyba już doszliśmy że zarówno chłodzenie jak i oktany to raczej błędny trop.

Stelvio miały 2 chłodnice wody, dodatkowa w prawym nadkolu, w pózniejszych rilisawch wersja 200hp została obcięta do 1 chłodnicy.
[/url]

U mnie jedna, tylko prawa, 280kM USA i tak powinno być wg epera. Poza tym to zdaje się chłodnice IC. Chłodnice układu chłodzenia silnika są centralne i zdaje się chyba zawsze dwie, trochę mnie to zdezorientowało, że gdzieś w wątkach przeczytałem, iż w niektórych wypustach jest jedna chłodnica, zapewne ktoś pisał również o IC a nie chłodnicy silnika.

Ktoś pisał, że w USA zalecany olej z API SN plus - czy to potwierdza instrukcja USA lub jakikolwiek dokument ? W konfiguratorze olejów millersa gdy sprawdzałem, czy USA czy EU sugeruje ten sam C2 więc to też chyba fałszywy trop.

Ostatnia edycja:
U mnie jedna, tylko prawa, 280kM USA i tak powinno być wg epera. Poza tym to zdaje się chłodnice IC. Chłodnice układu chłodzenia silnika są centralne i zdaje się chyba zawsze dwie, trochę mnie to zdezorientowało, że gdzieś w wątkach przeczytałem, iż w niektórych wypustach jest jedna chłodnica, zapewne ktoś pisał również o IC a nie chłodnicy silnika.

Ktoś pisał, że w USA zalecany olej z API SN plus - czy to potwierdza instrukcja USA lub jakikolwiek dokument ? W konfiguratorze olejów millersa gdy sprawdzałem, czy USA czy EU sugeruje ten sam C2 więc to też chyba fałszywy trop.

Był jeszcze wpis o innych mapach ecu w USA i UE, może jest tu jakiś tuner i potrafi porównać, może w UE jest z wyprzedzeniem wtrysku względem zapłonu coś nie tak i szkodzi to MA ?

Widzę, że powstaje nowa edycja baśni Andersena.
Jeśli w Stelvio chłodnica intercoolera jest jedna to po środku, jeśli dwie to po środku i po boku. Chłodnica od chłodzenia silnika jest zawsze jedna.
Tak, w instrukcjach na USA został dopisany wymóg oleju SN PLUS również dla starszych roczników, ale SN PLUS i SP mają wpływ głownie na LSPI.

Jeśli w Stelvio chłodnica intercoolera jest jedna to po środku, jeśli dwie to po środku i po boku. Chłodnica od chłodzenia silnika jest zawsze jedna.
Tak, w instrukcjach na USA został dopisany wymóg oleju SN PLUS również dla starszych roczników, ale SN PLUS i SP mają wpływ głownie na LSPI.

Kolejna wersja się pojawia, może ktoś to w końcu usystematyzuje. Sprawdzałem w jakiejś wersji eper i pokazuje, że chłodnice frontowe to dla silnika, boczna z prawej dla IC, w innym eperze to jest inaczej opisane więc może zmieniono ich funkcje, czasem jest jeszcze lewa dla IC, pogmatwane to trochę, może warto zapytać jakie zioło w fiacie palą i nam się rozjaśni ?

No i o LSPI nam też chodzi bo to może mieć wpływ na przedwczesne zużycie MA. Jeżeli SN plus to póki co nie znalazłem oleju, który by spełniał i SN plus i C2, SN plus to głównie 5W... a nie 0W..., ale może kiepsko szukałem, może zbyt rzadki olej zwiększa zużycie MA w przypadku spalania stukowego a paliwo wiadomo różne bywa, w USA uznali, że to wrażliwy element, dopisali by lać jednak 5W i problemu nie ma...

Coraz bardziej mam wrażenie, że ta marka to gorzej niż chińszczyzna, w etkach vw/audi dla samochodów sprzed 20-30 lat co do śrubki wszystko przemyślane i zgodne, odpisywało się numerek i w sklepie wszystko wiedzieli. No ale się trochę nie dziwię, tyle modeli wypuszczają, co rok nowość w kilku wersjach, silników to mają co najmniej kilka diesli i kilka benzyn, trudno to ogarnąć ;)

Ostatnia edycja:

Baśnie nie baśnie, ale fakty są jakie są. W USA MA nie słychać o usterkach MA, u nas niemal każde po ok 80 tkm ma MA do wymiany i mając na uwadze koszty nie ma co się dziwić że ludzie szukają rozwiązania.

Jeśli w USA nie ma problemu z MA a po przyjeździe do Eu są to winowajcą może być tylko olej i benzyna.
Jak szukałem odp. na temat oleju SN+ to większość - po co kombinujesz jest super Selenia.
Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Jeśli w USA nie ma problemu z MA a po przyjeździe do Eu są to winowajcą może być tylko olej i benzyna.
Jak szukałem odp. na temat oleju SN+ to większość - po co kombinujesz jest super Selenia.

Przeglądając giulia forums tez widziałem wątki wskazujące na usterki modułu więc nie wiem skąd wniosek, że w autach ze Stanów ten problem nie występuje.

W kwestii olejów 0w30 C2 + SN plus, znalazłem, są takie i takie leje się np do jeepa z silnikiem 2.0 ze stelvio. Choć większość producentów jeżeli ma w ofercie oleje z normą C2 + API SN plus to zwykle w lepkości 0w20 lub 5W30.

https://sklepjeep.redcart.pl/p/1964...herokee-jeep-samochody-mopar-oleje-plyny.html
https://shop.alfissimo.com/home/2192-20l-kit-mopar-maxpro-0w-30-oil-change-kit-giuliastelvio.html

Tanio nie jest, ok 500zł na wymianę, 2 x drożej niż oleje zalecane w EU bez normy SN plus.

Fajny filmik znanego profesora jak to działa gdyby ktoś nie widział:

https://www.youtube.com/watch?v=xhIgwRIxX10

Ostatnia edycja:
W kwestii olejów 0w30 C2 + SN plus, znalazłem, są takie i takie leje się np do jeepa z silnikiem 2.0 ze stelvio. Choć większość producentów jeżeli ma w ofercie oleje z normą C2 + API SN plus to zwykle w lepkości 0w20 lub 5W30.

https://sklepjeep.redcart.pl/p/1964...herokee-jeep-samochody-mopar-oleje-plyny.html
https://shop.alfissimo.com/home/2192-20l-kit-mopar-maxpro-0w-30-oil-change-kit-giuliastelvio.html

Tanio nie jest, ok 500zł na wymianę, 2 x drożej niż oleje zalecane w EU bez normy SN plus.

Fajny filmik znanego profesora jak to działa gdyby ktoś nie widział:

https://www.youtube.com/watch?v=xhIgwRIxX10

Ja zalewam do stelvio amsoil Signature Series 5w30

To ja już się nie dziwię, że ludziom padają MA, nie dość, że lepkość niezgodna z zaleceniami producenta to i normy C2 nie spełnia.

A tak po filmiku wnioskuję, że gdy są jakieś problemy z nierówną pracą, problemami na wszystkich cylindrach to być może zużycie tych delikatnych zaworków i na to może mieć wpływ kiepski lub niewymieniany olej, ewentualnie spalanie stukowe, jeżeli komuś nie pracuje któryś, konkretny cylinder to padnięty selenoid lub brak styku/korozja złącza. I chyba warto wymieniać ten filterek co jakiś czas bo jest niewielki i prędko może jakiś syf ograniczyć jego drożność, zwłaszcza, gdy ktoś oszczędza na wymianach oleju i wtedy mogą pojawiać się problemy z pracą silnika, zwłaszcza tuż po zapłonie póki olej nie nabierze temperatury/płynności.

To ja już się nie dziwię, że ludziom padają MA, nie dość, że lepkość niezgodna z zaleceniami producenta to i normy C2 nie spełnia.

A tak po filmiku wnioskuję, że gdy są jakieś problemy z nierówną pracą, problemami na wszystkich cylindrach to być może zużycie tych delikatnych zaworków i na to może mieć wpływ kiepski lub niewymieniany olej, ewentualnie spalanie stukowe, jeżeli komuś nie pracuje któryś, konkretny cylinder to padnięty selenoid lub brak styku/korozja złącza. I chyba warto wymieniać ten filterek co jakiś czas bo jest niewielki i prędko może jakiś syf ograniczyć jego drożność, zwłaszcza, gdy ktoś oszczędza na wymianach oleju i wtedy mogą pojawiać się problemy z pracą silnika, zwłaszcza tuż po zapłonie póki olej nie nabierze temperatury/płynności.

proponuje wymieniać ci filtr MA co wymianę oleju, no max co drugą. Zawsze będziesz miał czysty filtr i nową uszczelkę pod głowicą. Nic cie nie zaskoczy.

proponuje wymieniać ci filtr MA co wymianę oleju, no max co drugą. Zawsze będziesz miał czysty filtr i nową uszczelkę pod głowicą. Nic cie nie zaskoczy.

Skoro jest taki problem z wymianą tego filtru to tym bardziej częste wymiany oleju zgodnego ze specyfikacją + ewentualnie płukanki.

I chyba nie uszczelkę pod głowicą a uszczelkę dekla głowicy ?

Ostatnia edycja:

Ale zdajesz sobie sprawę, że do wymiany tego filterka w Giulii/Stelvio trzeba zdejmować głowicę?

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Ok, rozumiem, "poprawili" błąd z poprzednich silników, gdzie można było sobie wykręcić filterek i wyczyścić lub wymienić. Inżynierowie od programowania trwałości się popisali.

Skoro jest taki problem z wymianą tego filtru to tym bardziej częste wymiany oleju zgodnego ze specyfikacją + ewentualnie płukanki.

I chyba nie uszczelkę pod głowicą a uszczelkę dekla głowicy ?

Plukanki nie są zalecane, ponoć kruszeją uszczelki w module. Ja olej zmieniam co 8-10 tkm, taki jak pisałem wyżej, dodatkowo ar9100. Olej ten został polecony przez forumowego kolegę, który "siedzi" w tym temacie. Silnik pracuje wzorowo.

Amortyzatory
Powrót