[156] Po-Pucharowa 156

Andrzeju.... Zdarza się. Nie jest źle.... Pamiętaj że zawsze mogłoby być gorzej i co wtedy? [emoji38]
https://youtu.be/1ajkgIfEm2Q

Powodzenia w naprawie i kolejnych kilometrów Lalą na torach [emoji2]

Szkoda pucharka ale to tylko kosmetyka, niech tylko chłopaki ją dobrze wyprostują, nie martw się nic złego nie będzie...z nie takich dzwonków się auto ładnie ustawia.
Błąd był faktycznie, w takiej sytuacji pozwól autu lekko wyjechać, nie walcz z przyczepnością, której nie ma. Generalnie przed wjechaniem w śnieg/błoto z lewej musiałeś się spodziewac wyjechania tyłu. Ale takie rzeczy zdażają się każdemu, zawodowcom także.
Szukałeś limitu i go znalazłeś, nauka to cenna rzecz :)
pozdro

robisz w korpo... zarabiasz 5 k na mies.... co kupisz? subaru. mitsu... jakas celika... a tu co? co to kurwa jest? to czerwone kurwa???
alfa romeo... Alfa romeo 156....
Zjadasz jendrek system...
dla takic ludziów oddam nerke...

d;a t

@ tommi : tak jak mówisz! wtedy to po 1. w ogóle traktowałem to miejsce przed metą jakbym już tą metę przejechał , bez koncentracji a to normalny zakręt i to z przeszkodami po bokach. Na torze byłem napięty dość wyczekując wciąż pierwszych objawów uciekania tyłu i przygotowany (na ile umiem) na reakcję swoją, i w sumie wiele początkowych machnięć ogonem stłumiłem. A tam po prostu dekoncentracja , już byłem myślami gdzie indziej, zastanawiałem się czy zdążę na jeszcze jedną czasówkę, czy już zamykają pomiary, czy już kończć bo nie wiem ile czasu będę ją na lawetę ładował (poszło ekspresowo :) ) zamiast do samego wyhamowania pilnować wozu skoncentrowanym.
Po 2 widzę na nagraniu że są ślady czyjeś - widać że po prostej wjechał dalej w zewnętrzną (pewnie czuł żew za szybko i hamując ale _na wprost_ ) i tam dopiero skręcił już na trawie wjeżdżając znów na czarne.
[MENTION=8469]Masa625[/MENTION] : ja to bym chętnie coś jeszcze prostszego nabył, ale uwielbiam 156tki co poradzę :)

Faktycznie głupi ten dzwonek, ale nie łam się... Widziałem o wiele głupsze, a tutaj to był typowo pech i przypadek że akurat w tym miejscu. W każdym innym skończyło by się zerowymi stratami.

Trzymam kciuki za naprawę i nakuwiaj dalej ;)

W oczekiwaniu na naprawę, złapałem kontakt z fotografem, który działa z narażeniem zdrowia i życia ;) na treningach w Kielcach (nie wiem czy wszystkich , ale wygląda na to, że tych organizowanych przez Pancin'a) i nie tylko :
http://www.mkwapis.linuxpl.info/blog/trening-tor-kielce-06-01-2016/#more-800
i zyskałem kilka zdjęć Czerwonej w dużej rozdzielczości i jakieś drobne sekwencje filmowe.

Więc. Jest dodatkowy plus tych konkretnych treningów - fajna pamiątka bo można z nich większe powiększenie zrobić - spora rozdzielczość i ładna jakość. To tak jakby ktoś się wahał i to miało zaważyć czy jechać czy nie ;) - to jechać ! :)

A, i nie wiem czy wspominałem ale w tym roku w Boże Ciało też coś prawdopodobnie będzie tego typu, więc może więcej Alf tym razem się zjawi - na pewno byłoby tam po prostu - ładniej ;)

Po tym całym "dzwonie" odchodzi mi ochota na jakiekolwiek tuningowanie, wzmacnianie i odelżanie. Może tylko jakieś świeże a nie kilkunastoletnie opony jej sprawię.
Trzeba korzystać z tego co jest i tyle. (ciekawe na jak długo to postanowienie ;) )

No więc w oczekiwaniu na nowy przód te kilka wspomnień z trackday'ów tegorocznych w Kielcach (tylko - aż dwóch ) , fot. M. Kwapis :

image002.jpgimage003.jpgimage004.jpgimage005.jpgimage006.jpgimage007.jpgimage001.jpg

Świetna relacja, naprawiaj i wrzucaj więcej. Od tego one są te nasze Alfy - żeby jeździć, ale mało kto o tym pamięta

Ułęż 12.03.2016 - trening

2016-03-12-166 kadr.jpg

Alfa naprawiona od dłuższego czasu (blacharz w tydzień sprawę załatwił, przy okazji zajął się rdzewiejącym rantem przy tylnej szybie. Później postała trochę zwyczajowo u swego mechnaika :) no i mogłem po okolicy pojeździć. Wymienione były oba błotniki, maska, zderzak, lampy, belki poprzeczne z przodu i podłużnice (odcięte przody i dospawane), zawiasy maski, a i poprostowana i pospwana osłona pod silnikiem. Nie tak mało, ale naszczęście na używanych w kolorze częściach wiec tragedii nie było może finansowej, ale wałków rozrządu nie będzie :) nie będę ładował w wóz jak mam go być może znów roz... rozbić.
W sumie możliwe że można było tak naprawić :)

https://www.youtube.com/watch?v=8GQCu_0h5e8
No ale nie znałem tego sposobu :)

Więc zrobiona już chwilę temu, ale dopiero przedwczoraj mogłem ją gdzieś zabrać do bardziej właściwego jej środowiska:

Trackday na torze - byłym lotnisku na Ułężu, bo tam będzie pierwsza edycja Classicauto Cup gdzie się wybieram. Wypróbować jak jeździ po naprawie i również wypróbować opony na ten tor przewidziane na warunki deszczowe, tanie - bo tam szybko schodzą. Bo mokro było. Za poleceniem (kolejnym trafnym jak zwykle :) ) kolegi [MENTION=38353]Grzesiek[/MENTION]k - Extreme'y VR 1 WET . Powiem szczerze, że po założeniu ich i objeżdżaniu okolicy po suchym, miałem mieszane odczucia. Guma jest mięciutka pod palcem, bieżnik b gruby,
ścianki dość miękkie (tzn może bardziej pasuje określenie - nie sztywne). Podczas takiej jazdy j.w. czuć opóźnienie na ruchy kierownicą, a przy hamowaniu ostrzejszym nie trzyma idealnie kierunku. Ale obawy prysły na torze. Tam już wszystko bardzo ok :) (no poza może zużyciem ale to specyfika tego asfaltu, strasznie chropawy).
Aha, i ani raz nie miałem tendencji do uciekania tyłu czego wcześniej nieraz doświadczałem. Może się bardziej pilnowałem, nie jechałem tak na 100% pamiętając że mam mieć wóz sprawny na koniec dnia itd, ale mam nieodparte wrażenie, że to auto potrzebuje na tył bardzo miękkiej gumy i kropka.

No to po tym przydługim wstępie coś o samej imprezie - organizowana przez Trackdays.org.pl , czasem nazywana "treningiem z Kają" gdyż wspomniana Kaja zajmuje się organizacją, zabawia rozmową przed startem i w ogóle umila atmosferę ;) A atmosfera jest dość swobodna - jeden podpis na liście, rozpakowanie wozu gdziekolwiek, mini odprawa na asfalcie ( z miłym akcentem - losowaniem 6 litrów oleju od sponsora (nie, nie wylosowałem :-/ hmm ) ) i 2 okrążenia zapoznawcze i na start się ustawiamy. Żadnej mapki trasy (na stronie niby jest, ale miejscami się różniła). Dzień wczesniej dostaje się mail'a z zasadami. Nie ma długiej obowiązkowej odprawy jak np. na Jastrzębiu, generalnie wygląda na to że wszyscy wszystko wiedzą i są tam setny raz przynajmniej :) , spóźnić się można bez konsekwencji, nie ma wykładu o flagach itd. Jest zakaz driftowania. A, w tym mail'u jedna niefajna rzecz - w razie jak masz wyciek oleju - uciekaj na trawę szybciutko bo możesz być obciążony kosztami utylizacji i przerwa w jazdach jest długa .Lepiej nie mieć wycieków :)

No, wracając do organizacji - wpuszczają od 9 godziny, rozpakowanie auta, 2 okr. zapoznawcze od 10tej, później jazdy - ile się chce, na zasadzie takiej, że wjeżdżamy do kolejki, sędzia puszcza gdy widzi, że poprzednik daleko, w zasadzie bez możliowości spotkania się na trasie bycia dogonionym, czy wyprzedzania kogoś (jest zresztązakaz wyprzedzania). Nie trzeba na innych uważać i na lusterka patrzeć zamiast na trasę. A skupić się trzba na niej przynajmniej na początku, bo trasa między słupkami i oponami. Nie lubię takich. Minus taki tego systemu że po ostrej jeździe na okrążeniu wjeżdżamy do kolejki gdzie kilka, czy kilkanaście minut stoimy rozgrzanym wozem . W celu schłodzenia można pojechać za bramę na drogę, wrócić i do
kolejki. To samo zimnym rankiem przed startem bo olej gęsty i zimne wszystko.
Specyfika atmosfery też taka, że wszystko w szczerym polu . Jeden toi-toi i to wszystko z "infrastruktury". Niektórym ten toitoi coś nie pasuje jednak, bo leją przy autach na trawę. Słabe to mówiąc współczesnym językiem, a normalnym - żenujące. Tym bardziej że było kilka pań w otoczeniu, a nawet jakby nie było jaki problem w lasek nieopodal pójść. Cóż.

Wozy różne, ale ogólnie duża część nie do użytku drogowego. M. in. Fiesta Proto, Porsche 944 z jakiejś ichniej serii pucharowej. Nie znam się ale niesamowicie jeździło, widać że lekutkie i jak turbo zadziałało przysiadło i odchodziło jak rakieta, ale nie nerwowo, stabilnie i płynnie. Może ktoś zna ten wóz - biało granatowy z reklamami "Rothmans'.

Jazdy trwały do 15tej (coś krócej bo chyba do 16tej tak normalnie jest). Ale na koniec już ułamek uczestników jeździł tylko. Ja zrobiłem coś >90km na samym torze (no z kilkoma chłodzeniami za bramą)( ale to wg licznika, a że kółka mniejsze mam to pewnie 70-80 jakoś) . Mniej niż zwykle ale zgodnie z
planem - bez strat, bez żyłowania, zapoznawczo-testowo.
Za dodatkowe 200zł można wykupić godzinę nonstop z instruktorem - pomija się wówczas kolejkę. Ja z tego nie skorzystałem, poprosiłem instruktora na sam koniec w ramach podstawowej opłaty - na prawy , popatrzył co robię, później sam siadł za kierownicę i pokazał swoje sugestie.

Dla zdrowia kręgosłupa i wszystkich kości tym razem znów na lawecie wypożyczonej Pucharówkę wiozłem. To kawał drogi (>200km w 1 stronę) Raz jechałem nią na kołach na Ułęż ledwo żywy wróciłem (w dodatku z wyrwanymi po części zębami w skrzyni wtedy) , droga Rzeszów - Lublin plus sam Lublin, to niemal jedna wielka koleina, łaty i dziury brrr... w drugim filmiku (później zrobię) widać te wstrząsy bez stabilizacji obrazu jak poniżej.

Okrążenie :

W kolejce :

2016-03-12-169.jpg

A no i najważniejsze ! - tym razem bez awarii, bez uszkodzeń, bez poprawek! (choć może nie tak an 100% bo jednak parę dziur zaliczyłem, zawieszenie pewnie warto będzie obejrzeć..)

gratuluje odwagi i zapału...sam bym się wybrał, muszę więcej o tym poczytać. Bardzo fajnie czyta się relację oby więcej :)
Pozdrawiam i życzę bezawaryjnej zabawy :)

@ RRR : zapału owszem trzeba, bo tym razem bez szkód i strat, ale w zeszłym roku co wyjazd to coś do poprawki lub naprawy (choć ten zimowy to niby ten rok, ale zamiatam go do zeszłego "frycowego" ). Poza tym względy prawne - też nie ułatwiają, jechać tym drogami na tor - raz plecy bolą i wszystko, dwa sięzużywa niepotrzebnie bez frajdy, trzy może się patrol do kilku spraw przyczepić . Więc wymyśliłem żeby ją wozić , przyczepka - niby banalne. Ale nie. I tu zagmatwanie i siatka przepisów. Nie wystarczłoby że w dowodzie auta jest jak ciężką przyczepę może ciągnąć i tyle , taką zapinamy tyle ważącą co w dowodzie z ładunkiem i mamy spokojną głowę , powolutku bezpiecznie, legalnie podróżujemy. Nie. Za proste by to było. Biedni muszą być karawaniarze czy wożący łódki jakieś itp. Tam pewnie jeszcze kupka przepisów z dugościami zestawu auto-przyczepa na nich czeka, brrr..

No a z "kącika techniczego" : to ubyło Alfie około 15kg- sam fotel pasażera z pasami mimo że to kubełek to 9kg . I akumulator montuję mniejszy zamiast 13-14kg 45Ah niecałe 6,5 ważący 18Ah.

no wiem, ze jest kilka kwestii wkurzajacych w temacie lekkich lawet, ale generalnie w czym masz problem w temacie wozenia Alfy na lawecie?

W przypaku Alfy niestety rozszerzone prawko, bo w 3500kg sie nie zmieścisz raczej i wio :)
Viatol? wiele dróg nie obejmuje, a jak nawet nie jest problemem go opłacić.

No właśnie chce się zmieścić w 3500 i się zmieszczę, tylko w jednej opcji będę miał lekką nadwagę na lawecie .
Jakby ktoś szukał co musi spełnić aby holować na lawecie drugie auto na zwykłe prawo jazdy kat B (bez dodatków 96 ani E), to podaję małą kompilację tego co się dowiedziałem i raczej tak jest:
- na kategorię B suma DMC holownika + DMC lawety nie może przekraczać 3500kg, unika się wtedy także urządzenia Viatoll
- laweta musi mieć DMC równe lub mniejsze temu co w pozycji O1 w dowodzie rejestracyjnym holownika
- DMC lawety musi być mniejsze niż Masa Własna (! nie DMC tylko Masa własna- pozycja G w dowodzie rej holownika)
- waga ładunku na lawecie + waga samej lawety nie może przekraczać jej DMC
Aby te warunki spełnić potrzebna jest po prostu ( :) ) bardzo lekka laweta, są takie aluminiowe ok 290kg. Lub należy założyć ryzyko nadwagi na lawecie (przekroczenia jej DMC) co może kontrola stwierdzić tylko i wyłącznie ważąc na wadze - co podobno jest rzadkie ale potencjalnie możliwe.

W moim przypadku :
- holownik Mazda 6 kombi DMC jej 1915kg, Masa Własna w dow rej 1442kg , masa przyczepy 1480kg (to dane z dow rej mazdy)
- mam możliwość pożyczenia lawety ważącej 300kg z DMC 1400kg
- 1915 + 1400 =3315kg czyli mniej niż 3500kg
- masa pucharówki 1150kg + 300kg lawety = 1450kg więc mam przeladowanie 50kg - przyjmuje optymistycznie że albo odchudzę pucharówkę jeszcze (taaa....) albo będę w razie W dostawał mandat. Ale chyba nic gorszego bo wciąż gdyby zważyć to nie przekroczę 3500kg (1915 + 1450 = 3365kg)

Warunkiem wszystkiego jest lekutka laweta.
Bo ta która mi się spodobała bardzo - Boro Mini Wenus - uchylna wygląda na b lekutką ale waży 390kg. Więc przy rejestracji jej na 1440kg DMC (aby nie przekroczyła 1442kg masy własnej holownika) pozostaje 1050kg na ładunek. Tu już przekraczałbym o 100kg - co technicznie laweta wytrzyma bo one są z ogromnym zapasem budowane i ponoć notorycznie przez klientów przeciążane ;) , ale wolałbym ze spokojną głową jeździć gdyby wydawać takie pieniądze na lawetę (Boro to ok 6tys zł, ta lżejsza alu jeszcze więcej - nowe). Wypożyczalnia - 80zł.

Rozszerzone prawko w sumie to nic (niewiele) by mi dało bo holowniki dostępne moje mają 1400 lub 1480kg. No ewentualnie 166tka - ona to by mogła , ma DMC przyczepy 1500kg, swoje DMC 2050 więc suma 3550kg - o 50kg przekracza, więc trzeba dodatek 96 do prawa jazdy. Ale można lawetę Boro 1500 z jej wagą 390kg co zostawia 1110kg na ładunek (więc przeładowanie 40kg). Więc w sumie podobnie jak na kat B z przeładowaniem 50kg.

Ale powoli jak ze wszystkim jakoś trzeba będzie sobie poradzić. Hak już zamówiłem :)

Aha, w zasadzie to mógłbym i 156tką Vką Sw holować - ona ma DMC 1915kg własnej , 1400kg masę przyczepy, 1412 masę własną. Tylko w razie zważenia łamałbym o te 50kg nie tylko DMC lawety ale i masę z poz O1 w dowodzie. No i szkoda Vki szpecić hakiem.

Ostatnia edycja:
oj się rozpisałeś...hehe w Twoim stylu :)

Ogólnie jest jak piszesz, tylko...

zmartwię Cię lekko. Nie liczy się rzeczywista masa holowanego auta (Pucharówki u Ciebie) ale jego masa własna z dowodu rejestracyjnego. Więc sprawdz ile ma Alfa i dopiero licz.
Chyba, że jest to prawdziwa wyścigówka, (nie zarejestrowana) wtedy Pan Policjant może uwierzyć w jej masę zdeklarowaną lub ja zważyć :)