• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony Letnie

Ja jeżdżę podobnie i z Presto UHP2 jestem zadowolony.

mam goodyear eagle f1 a3 na razie na jednej osi, ale niebawem kupuję na drugą, świetna opona

dzięki za szybkie odpowiedzi. I goodyear f1 i debica są polecanymi oponami, tyle ze różnica w cenie to prawie 800 zł . Czy przy moim stylu jazdy i przebiegach rocznych brera 5000 km, bo to mój trzeci samochód i dla frajdy, zauważe różnice . I czy jest sensowne dopłacać? Ot odwieczny dylemat cena/ jakosc/potrzeby ☺

Nie zdążysz zjeździć opon zanim się zestarzeją ;)

mialem gy eagle f1 assy3 w chipowanej 159tbi wlasnie w tym rozmiarze. najlepsze opony jakie kiedykolwiek miałem a zawsze kupuje topowe. moglbys jeszcze rozwazyc michelin pilot sport 4 lub 4s, 4 mam w giulietcie, tez bardzo dobre.
na tansze ceny tych z 2018 bym szczegolnie nie liczyl. opony do roku traktowane sa jako noweczki, a wiele hurtowni traktuje i 18 a nawet 24mce jako nowki.

wlasnie...ciekawe ile takie wielki, cięzkie i szerokie koła zabieraja z mocy?

Witajcie Zaczynam się rozglądać za oponami na lato w serii 235/45 18 I w związku z tym dwa pytania Kupować juz teraz czy ceny mogą być za np miesiąc korzystniejsze bo wejdą opony z produkcji 2019 i 2018 będą w promocji? A druga sprawa to co wybrać bo myślę o goodyear eagle f1 a3 lub falken 510 czy uniroyal rainsport 3 czy nie ma co cudowac i debica presto uhp2 Najbardziej mi zależy żeby miały krótka drogę hamowania, dobrze na mokrym i żeby bez celu nie przepłacać Mimo, że mam brera tbi po chipie w wersji ti to jakimś fanem sportowej jazdy i prędkości nie jestem, bardziej dynamicznej jazdy tak ale w miarę zgodnej z przepisami i raczej nie zdaza mi się przekraczać dozwolonej prędkości więcej niż o 10 do 15 km/h Kto miał doświadczenia z tymi oponami i mógłby się podzielić swoim zdaniem? Będę wdzięczny Pozdrawiam

Lepiej kupic teraz. Ja kupilem letnie 2 tygodnie temu z cena o 20% nizsza niz byla w lipcu.

Panowie pomóżcie, przeczytałem już kilka tematów, kilkadziesiąt stron z tego tematu i dalej wątpliwość.. kupiłem 159sw 2006r 16v z oponami 215/60r16. Myślę już nad oponami na lato I zostały mi jeszcze można powiedzieć nowe opony po alfe 147 205 55r16. Według kalkulatorów to 1cm na średnicy ale jak według Was w praktyce? Czy auto nie pójdzie za bardzo w dół? Pozdrawiam

Panowie pomóżcie, przeczytałem już kilka tematów, kilkadziesiąt stron z tego tematu i dalej wątpliwość.. kupiłem 159sw 2006r 16v z oponami 215/60r16. Myślę już nad oponami na lato I zostały mi jeszcze można powiedzieć nowe opony po alfe 147 205 55r16. Według kalkulatorów to 1cm na średnicy ale jak według Was w praktyce? Czy auto nie pójdzie za bardzo w dół? Pozdrawiam

205/55 R16 były montowane w 159. Auto jest dosyć nisko, szpara w nadkolu duża. Da się od biedy jeździć, ale ja na takich zimówkach nie mogłem podjechać pod krawężnik.

205/55 R16 były montowane w 159. Auto jest dosyć nisko, szpara w nadkolu duża. Da się od biedy jeździć, ale ja na takich zimówkach nie mogłem podjechać pod krawężnik.

No właśnie trochę mi szkoda tych opon, teoretycznie jeżdżę tylko po asfalcie, czasem niżej pod domem. Proszę o więcej opinii.

Liczysz że ktoś napisze, że jest spoko?
Załóż te opony i pojeździj. Nikt nie wie po jakich trasach się poruszasz, może będą wystarczające. Jeśli nie to wtedy podejmiesz decyzję o ich wymianie. Fakt, że będzie na nich nisko i wizualnie 159tka wygląda wtedy dość kiepsko.

205/55/16 są opcjonalne i można je założyć natomiast nigdy nie było 215/60/16 montowanych seryjnie.

Liczysz że ktoś napisze, że jest spoko?
Załóż te opony i pojeździj. Nikt nie wie po jakich trasach się poruszasz, może będą wystarczające. Jeśli nie to wtedy podejmiesz decyzję o ich wymianie. Fakt, że będzie na nich nisko i wizualnie 159tka wygląda wtedy dość kiepsko.

No właśnie na to liczyłem.. Czekałem na klepnięcie w ramie i powiedzenie spoko, będzie dobrze:)
Wolałbym nie zakładać 5 razy opon z felg na drugie felgi, dlatego katuje na forum..

Szukam opon na lato, 235/45 R18. Czy ktoś używał opon Sava Intensa UHP? Jeździłem na nich jedno lato w poprzednim aucie i raczej miałem same pozytywne odczucia.
W testach z 2017 roku (http://www.opontest.pl/letnie-autobild-225-50-R17-brzdnadraha, plasują się na 11 miejscu, na ponad 50 opon, mając zbliżony wynik na suchym do opony Continental PremiumContact 6, a na mokrym taki sam wynik jak Dunlop SP Sport MAXX RT2.

Etykieta unijnja:
Hamowanie na mokrym - A
Oszczędność - C
Głośność - 68 dB

Cena za sztukę to jakieś 350 złotych. Wydaje mi się, że ta opona ma bardzo dobry stosunek ceny do jakości.
Czy znacie jakieś lepsze opony w podobnych pieniądzach?

Amortyzatory
Powrót