[159] Opony Letnie

Z tego co zauważyłem, to wiele osób jeździ ze zbyt małym lub zbyt wysokim ciśnieniu. Zarówno małe jak i wysokie ciśnienie jest problematyczne, z tego względu, że opony w dosyć szybkim tempie ulegają uszkodzeniu.
Większym problemem jest oczywiście jazda na flaku. Przyczyn uchodzącego powietrza z opon jest dosyć dużo, i nie zawsze jest to wadliwy wętyl.
Na https://www.oponeo.pl/artykul/jaka-jest-przyczyna-spadku-cisnienia-w-oponach tematyka ta została dosyć fajnie opisana.

Pytanie do użytkowników opon Dębica Presto UHP2. Jak tam? :cool:

Ja posiadałem kiedyś takowe w rozmiarze 225 45 18, powiem krótko...super produkt,dobrze trzymają na suchym jak i na mokrym asfalcie,nawet na piaszczystej nawierzchni byłem pod wrażeniem. Teraz mam toyo 225 40 19 i jest dobrze ale na Dębicy jakoś pewniej się czułem do tego toyo są głośniejsze ale nie wiem czy to jest spowodowane gumą czy rozmiarem obręczy . Reasumując, ja polecam.

Mam od początku sezonu, w dalszym ciągu bezstresowo na suchym i mokrym. Zużycia jeszcze nie zaobserwowałem.

Godne polecenia. Trasa 200 km w deszczu i nawet przy 140 trzymały idealnie. Jedyne co zaobserwowałem na minus to wcześniej reagujący ABS w porównaniu do Dunlop Sport BluResponse.

Ja też mam i właściwości jezdne chwalę. Ale coś mi się wydaje, że szybko poszły. Geometria pod kontrolą, zużycie opon równomierne, a na przedniej osi zostało 6 mm, czyli jeden milimetr opony zniknął po ok 2500 km. Auto mam ciężkie, ale nogi raczej nie. Możecie porównać u siebie?

V6 plus Q4 to i opony szybciej lecą :) u siebie miałem niezauważalne zużycie bieżnika. BTW do tej pory kolega na nich śmiga, też ma quattro.

No bez przesady. Z tego wynika, że po 10k km opony polecą na śmietnik :P

Zapewne to zbieg okoliczności ale pamiętam kiedyś u wulkanizatora podjechał typ taką Bellą jak Ty masz(Q4,V6) i oczywiście wzbudził zainteresowanie , niezapomniane właśnie jak opowiadał zgromadzonej publiczności że wszystko pięknie i super ale opony to lecą mega szybko . A pamiętam to dlatego bo w tamtym czasie 159 była moim marzeniem . Pozdrawiam

Ja na swoich Dębicach Presto UHP2 225/50/17 założonych w tamtym roku mam przejechane około 22tys km i są jeszcze w bdb stanie. Jazda 80% trasa, 20% miasto.
Ten sezon do końca i następny jeszcze na nich objadę, także w tej cenie rewelacja.

Masz możliwość pomiaru wysokości bieżnika?

Ja pomierzyłem w moim 2.0. Przebieg jakieś 8 tyś. Dokładnie ciężko mi podać przebieg.
Bieżnik z przodu ma jakies 6 -6.5 mm.
Tył 6.5-7 mm.
Mierzone suwmiarka więc nie wiem czy jest aż tak dokładnie.

Dzięki. Ja mam na obu osiach nieco ponad 6 mm po ok 2500 km. Słabo ;)

Mam runflaty na zimę. 16" ale jest twardo bardziej niż na 18. Dodatkowo powinieneś mieć założone czujniki ciśnienia opon bo jazda powyżej 90km bez powietrza może być bardzo niebezpieczna. Dodatkowo nawet ciężko wyczuć czy ciśnienie jest nieprawidłowe i nie pilnując szybciej zniszczysz gumy. Ja mam je tylko na wszelki wypadek zimy stulecia Continental ts830. A na co dzień mam 18" wielosezonowe Michelin cross climate I jest bardzo ok

Wysłane z mojego Vibe K5 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
mam okazje kupic opony "run flaty", czy to sie nada do alfy
czujniki tpms must have bo sie mozesz nie zorientowac ze jedziesz bez powietrza w przypadku przedziurawienia opony

na runflatach oficjalnie jezdzi sie do 80km/h bez powietrza i nie dalej niz 80km, choc przy takim uzyciu to juz raczej tylko smietnik.

w giulii mam 19" run flat i nizszy profil niz w 159, troche mi zajelo zanim sie przyzwyczailem ale teraz juz jest ok

Ostatnia edycja:
mam okazje kupic opony "run flaty", czy to sie nada do alfy

Jak masz wybór, to lepiej ich nie kupuj.
Nie ma to sensu, jest dużo mniej komfortowo niż na zwykłej oponie.
I myślę, że ta okazja będzie droższa niż tradycyjne ogumienie.

Amortyzatory
Powrót