“Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

Podstawa - podłącz do kompa i podaj przynajmniej błędy.
Zapieczone kierownice nie powodują świecenia MCSF cały czas.

A zawór overboost sterujący siłownikiem wymieniłeś?

Już teraz nie pamiętam, ale jeszcze to sprawdzę, być może to jest ta przyczyna - OBY! Chociaż dzisiaj katowałem Alfę i jakby powoli stawało się lepiej, dochodzi już niemal do 4 tys. obrotów, ale mcsf świeci cały czas.

Już teraz nie pamiętam, ale jeszcze to sprawdzę, być może to jest ta przyczyna - OBY! Chociaż dzisiaj katowałem Alfę i jakby powoli stawało się lepiej, dochodzi już niemal do 4 tys. obrotów, ale mcsf świeci cały czas.

Katuj ją dalej z takimi objawami. Pewno nie długo zrobisz mniejszy lub większy remont silnika....

Probelm!!!
1. Pytanie dotyczy umiejscowienia tych 2 czesci (fot.1 i fot 2) U mnie leza swobodnie nie wiem gdzie maja byc przykrecone i gdzie przychodza.... :( alfa przyjechala z czesciami nie przykreconymi...

fot.1

alfa 2.jpg

fot.2

alfa 3.jpg

2 pytanie dotyczy bledu MCSF :( mam problem z doładowaniem a bardziej chyba z przeładowaniem. Sprawdzałem wszystkie rzeczy o ktorych pisano ale wydaje mi sie ze problem u mnie tkwi gdzie indziej,a mianowicie kupilem belle ale okradziona i zdemontowana wszystko do podcisnienia jest podlaczone poza jedna rurka ktora jest pusta i nie podlaczona do zadnego wezyka(fot nizej) ona schodzi do dolu!! wie ktos z czym to trzeba podlaczyc.... bo mozliwe to jest problemmem wyskakujacego bledu skoro jedna rurka jest pusta to to powoduje przeldowanie lub nie doladowanie?? co wy na to??

Fot.3

nowe alfa.jpg

Załączniki

• alfa 3.jpg
    alfa 3.jpg
    148.7 KB · Wyświetleń: 2,279
Kolego nic dziwnego że masz problemy na fotce nr 1 jest zawór overboost (nie wyględa najlepiej) przykręć go na pasie przednim. Nr2 to akumulator podciśnienia - co najmniej wężyki do wymiany. Brak podciśnienia to brak sterowania zmienną geometrią, czyli na 100% przeładowanie..... Schemat podpięcia wężyków podciśnieniowych masz w Eperze. Na fot nr 3 to zawór EGR, a do tej rurki powinien byc podpięty wężyk z akumulatora podcisnienia

wracam do sprawy błędu P0095 (zwarcie do masy czujnika temperatury powietrza w dolocie czyli inaczej mówiąc - zwarcie na przepływce)
MCSF oczywiście świeci

Alfa Romeo GT 1.9JTD , 2008 rok
przepływka 4 pinowa - podmieniona na nową oryginał Bosch

pytanie - czy ktoś dysponuje schematem dokąd prowadzą 4 przewody idące od wtyczki przepływki ?
sama przepływka nie jest uszkodzona - zwarcie jest ewidentnie gdzieś na przewodzie/przewodach

zanim zacznę rozdłubywać całą wiązkę i szukać zwarcia - wolałbym podpiąć przepływkę "na krótko" czyli doprowadzić
4 nowe przewody od niej do miejsca w którym powinny się te przewody kończyć

wszelka pomoc mile widziana

Ostatnia edycja:
Tylko czy aby to nie jest po prostu uszkodzenie występujące w czujniku ?
Podejrzewam, ze jest top zwykły termistor, więc możesz na wszelki wypadek zmierzyć jego wartość.
Hm... może gdzieś jest podane jaką ma wartość prawidłową (autodata ?)

wrzucałem przepływkę do innego auta - jest sprawna (w zasadzie dwie bo swoją starą jak i nową kupioną oryginalną w autosklep24.pl
- na obu u mnie ten sam błąd czyli P0095 zwarcie do masy - po wsadzeniu moich przepływek do innego auta błędu brak czyli ewidentnie
zwarta jest u mnie instalacja)

Witam,
Mam pytanie: Walczę z P0235. Podciśnienie zdrowe, vgt nowy (zniknął efekt chwilowego braku mocy), teoretycznie siłownik pneumatyczny dynamicznie wysuwa się i tak 3/4 prędkości wysuwania wciąga sztangę. Czujnik doładowania nowy. Przepływka zdrowa. Ale mam zawory rozregulowane i cykają strasznie oraz zapchany kat. Czy to może wpłynąć na P0235 i 2,58bara w porywach? dodam że na II biegu po depnięciu od 3k obrotów turbina wydaje dźwięk jakby wirnik osiągał prędkość światła i wywala chwilowy błąd. Puszczenie gazu gasi komunikat, na wyższych biegach nie ma mowy o sprincie... :( poszła już kupa kasy...
Ale coś czuje że szykuje się walka z zapieczonymi śrubami od kolektora wydechowego i turbawki :/

ps. przeczytałem temat od deski do deski :)

Ostatnia edycja:
Albo zapieczone kierownice w turbinie, albo źle wyregulowane cięgno od siłownika

Witam ponownie.

Wracam do mojej sprawy!
Jesli chodzi o mój zawór oveboost to chodz wyglada nie najlepiej to działa poprawnie. Egr wyczyszczony, przepływka tez sprawna:) kwestia tylko tej jednej nie podlaczonej rurki podcisnienia z fot 3 ktora jest pusta i niepodlaczona,(ktos napisal ze do tej rurki ma byc podpięty wężyk z akumulatora podcisnieni) TYLKO ktory?? z tego co sie orientuje sa 3 z kazdej strony... Wiec ktory to te własciwy(srodkowy,lewy,prawy)??

I jeszcze jedno gdzie powinien byc przymocowany akumulator podcisnienia, a gdzie omawiany wczesniej overboost?? wiem ze over na pasie przednim ,tylko gdzie dokladnie?? to moze byc wszedzie:)

Moze ktos podrzuci fotke ze swojej belli?? albo dokladnie napisze?? pozdrawiam milego week zycze :) czekam na odpowiedz i pomoc

Maciek-156: to się stało podczas gnania na autostradzie i postępowało z czasem. Poprzedni właściciel pewnie zamulał. Czy cięgno od siłownika może się samo przestawić/poluzować ? Dziś rozkręcę ten siłownik i ręcznie rozruszam to, bez rozpinania cięgna od siłownika do turbiny...

...
Jesli chodzi o mój zawór oveboost to chodz wyglada nie najlepiej to działa poprawnie. ...
A na jakiej podstawie tak sądzisz - po zamknięciu trzyma szczelność i nie ma przez niego przepływu?
.... kwestia tylko tej jednej nie podlaczonej rurki podcisnienia z fot 3 ktora jest pusta i niepodlaczona,(ktos napisal ze do tej rurki ma byc podpięty wężyk z akumulatora podcisnieni) TYLKO ktory?? z tego co sie orientuje sa 3 z kazdej strony... Wiec ktory to te własciwy(srodkowy,lewy,prawy)??
...
Do tej metalowej rurki z jednej strony podpięty jest wężyk podcisnienia a z drugiej strony zawór overboost - on nie jest tak jak u ciebie bezpośrednio podpiety do akumulatora
....I jeszcze jedno gdzie powinien byc przymocowany akumulator podcisnienia, a gdzie omawiany wczesniej overboost?? wiem ze over na pasie przednim ,tylko gdzie dokladnie?? to moze byc wszedzie:)
...
Akumulator zamocowany jest na grodzi tylnej silnika, a overboost dokładnie na środku pasa przedniego. Jak juz pisałem w Eperze masz schemat podłączeń wężyków

Pokaż załącznik 56197Pokaż załącznik 56197

Zmienna geometria bez obciążenia chodzi idealnie pod ręką. Ale na próbach ciągle turbo wyje i wywala p0235 bo ciśnienie idzie na 2,5bara.
Zrobiłem logi fesem. Może ktoś się czegoś nieprawidłowego dopatrzy bo sprawdziłem już na prawdę wszystko...

ps. Czy mógłby ktoś podesłać mi filmik z ruchem sztangi od zmiennej goe. jego zdrowej Alfinki? (wymuszone przez fesa albo podczas dodawania gazu na postoju). Na Y.T. niewiele jest o AR zdrowych geometriach...

Ostatnia edycja:
a jak jest z tą geometrią? jeżeli dźwignia przy turbinie chodzi bez oporu (przy odpiętej gruszce) to geometria jest na pewno ok? czy może być
tak że dźwignia chodzi luźno a wewnątrz kierownice mogą być "zawalone"?

Dziś rozmawiałem z Panem od turbosprężarek i dowiedziałem się że wystarczy nadpalona łopatka po stronie ciepłej by wywalało p0235 i 2,6bara :/
No u mnie geometria chodzi bez zacięć delikatnie. Zmierzyłem podciśnienie i wynosi ~ -1.0bara.
Dostałem radę by wykręcić o jeden obrót cięgno "gruchy" i próbować deptać z fesem. Tylko czy dam radę bez wyjmowania turbo? Teoretycznie po zdjęciu osłony termicznej jest trochę luźniej ale domyślam się że tam jest jakaś nakrętka zabezpieczająca.

teoretycznie po zdjęciu osłony termicznej jest trochę luźniej ale domyślam się że tam jest jakaś nakrętka zabezpieczająca.

jest mało miejsca ale powinno się udać, jest tam zabezpieczająca nakrętka - klucz 10,
ja też będę regulował cięgno bo wymieniałem gruchę, ustawiłem tak jak starą ale przy deptaniu na wysokich biegach łapie czasem MCSF

Maciek-156 a może masz dane serwisowe ciśnienie vs skok dzwigni?

Amortyzatory
Powrót