Mocniejsze hamulce do 156v6

Sprawa wygląda mniej więcej tak. Hamulce pierwsze zdjęcie, prześwit zdjęcie drugie i trzecie. Zaciski robił mi kolega pavel20VTurbo http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20251598, którego polecam oczywiście. Bardzo fajnie się można dogadać i wszystko elegancko pasuje, jak ulał. Może zrobić hamulce pod praktyczne każdą tarczę, zaciski. Ma szeroki wybór zacisków więc można i nawet 360mm tarcze zrobić;)
ja Pawła nie polecam.. miałem z nim do czynienia przy moich hamulcach, totalny brak profesjonalizmu i cena z kosmosu

dlaczego ten zacisk masz na odwrót zamontowany ?

To dziwne :/ Dla mnie kolega był pierwsza klasa. Nic się kompletne złego nie działo :) Zacisk jest odwrotnie ponieważ pośpiech i chęć sprawdzenia hamulcy były silniejsze :) Teraz tylko takie pytanie laickie? Ma to jakiś wpływ?

W zaciskach brembo z GTA, z tego co kojarzę, są 2 mniejsze i 2 większe tłoczki. Para mniejszych powinna być na górze. Nie mam pojęcia jak jest w tych od porsza.
Poza tym jestem ciekaw jak poszło odpowietrzenie odwróconych zacisków.

to są zaciski od 166.
tutaj są tak samo duże obydwa tłoczki.
Przy odwróconych możesz mieć problemy z odpowietrzaniem i tak samo z zapowietrzaniem się układu.

To akurat są zaciski z prosiaka :) Obydwa tłoczki są takie same. Z odpowietrzeniem hamulcy poblemu nie było. Wszystko poszło zgodnie z planem :) Ale przy najbliższej okazji zamienię je, żeby były do góry.

odczuwasz dużą różnice z sile hamowania ?
moim skromnym zdaniem gra nie warta świeczki bo powierzchnia tarcia nie wiele się zmieniła..
no i klocki pewnie w fajnych cenach ?

Różnica jest dosyć znaczna i hamulce mi tak nie puchną podczas hamowania. Klocki tanie są Lucasa za 160 zł. DS po 600 zł. Koszty prawie takie same, jak do zwykłej 156.

Sprawa wygląda mniej więcej tak. Hamulce pierwsze zdjęcie, prześwit zdjęcie drugie i trzecie. Zaciski robił mi kolega pavel20VTurbo http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20251598, którego polecam oczywiście. Bardzo fajnie się można dogadać i wszystko elegancko pasuje, jak ulał. Może zrobić hamulce pod praktyczne każdą tarczę, zaciski. Ma szeroki wybór zacisków więc można i nawet 360mm tarcze zrobić;)

Spierd....ne adaptery, widać źle ustawienie zacisku względem osi tarczy hamulcowej i o tarczę drą "kołki" oporowe trzymające w zacisku klocek ...

jak mi paweł dorobił adaptery miałem taki sam problem o którym pisze Grzegorz.
Pan Paweł PROFESJONALISTA mierzył i projektował adapter na zuzytych klockach.
Koniec końców sam sobie poradziłem a na odpowiednie adaptery czekałem ponad 2 miesiące i słyszałem głupie wymówki, że torkaka popsuta, że paczką wróciła itd. Śmiech na sali Panowie. Więc nie polecam.

Mi akurat nic nie drze o żaden kołek, ani po jednej ani po drugiej stronie. Zaciski zmienię, żeby odpowietrzniki były do góry. Cóż mogę powiedzieć? Dla mnie te adaptery są dobre. Samochód hamuje lepiej. Nie uważam, że nie macie racji. Skoro takie są opinie o Pawle ja nikogo zmuszał nie będę. Dobrze, że nie wiedział o tym wcześniej :) Na prawdę, żeby nie było, że coś komuś na siłę wmawiam. Profitów ze sprzedaży nie mam :) Sprawdzę jeszcze raz wszystko dokładnie. GrzesiekK. Mógłbyś napisać jak prawidłowo ten adapter powinien wyglądać i jak te adaptery ewentualnie można poprawić? Pewnie zrobić nowe :)

Być może macie błędne wrażenie. Przez to, że stare klocki się zeszkliły i nie hamowały zniszczyły trochę tarczę. Pewnie chodzi o takie jakby mniejsze kółko innego koloru niż tarcza. Zaraz nad pierwszymi otworami. To zrobiły stare klocki :) Te bolce, które są w zacisku, żeby klocki nie wypadały nie dotykają tarczy. Mają chyba z 10 mm luzu po dwóch stornach. To zdjęcie zrobiłem od razu po tym, jak założyłem adapter i zacisk. W ogóle nie jeździły jeszcze te zaciski, bo dystans był mi potrzebny. :) Także o to się nie martwcie :)

Ostatnia edycja:
musiałbyś zobaczyć czy wewnątrz masz większą odległość od tarczy do kołka.
tu nie chodzi o bolce które zabezpieczają, żeby klocek nie wypadł, tylko o takie ograniczniki jakby nie wiem jak to nazwac.

IMG_0158.jpg
tutaj widać 2 takie kołki w górnej częsci zacisku.

A ja mam inne pytanie:
Od której strony przykręca się adapter? Od strony piasty, jak seryjne zaciski?

Tak dokładnie o te wystające bolce mi chodziło :) Nic mi nie obciera. Wszystko jest w jak najlepszym porządku. Tarcza już nie jest różnokolorowa tylko jednolicie kolorowa. Wszystko mi jak najbardziej pasuje. Te bolce mają luz, także dla mnie wszystko jest w porządku.

Co do adaptera. Ja mam zamocowany tak jak były zamontowane stare zaciski, ale mnie się nie słuchaj, bo ja mam wszystko źle odwrotnie na opak :)

adaptery przykreca sie od strony piasty,
miedzy bolcem podpory klocka a tarcza nigdy nie bedzie 10mm luzu, najwyzej 1,5mm

pzd.

Przecinek się nie włączył. Miało być mm luzu nie cm :) Już mi tak nie wynajdujcie tych błędów, bo się w końcu okaże, że mój samochód się nie nadaje :) Oczywiście za rady bardzo serdecznie dziękuje wszystkim :)

odczuwasz dużą różnice z sile hamowania ?
moim skromnym zdaniem gra nie warta świeczki bo powierzchnia tarcia nie wiele się zmieniła..
no i klocki pewnie w fajnych cenach ?

Powierzchnia tarcia nie ma znaczenia jeśli chodzi o siłę hamowania.
Liczy się siła z jaką działają tłoczki na tarczę.
Natomiast mniejsza tarcza będzie się zdecydowanie bardziej/szybciej grzała...

Amortyzatory
Powrót