• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Mocniejsze hamulce do 156v6

Mocniejsze heble na przodzie, większe nurkowanie dziobu, większe odciążenie tyłu, łatwiejszy poślizg tyłu.
Od czego masz zaciski, że pasują do 284?

mam 4 tłoczek 330mm przód, tył jeszcze 251mm i nigdy czegoś takiego nie zauważyłem a różnica znacznie większa niż u Ciebie.

mam 4 tłoczek 330mm przód, tył jeszcze 251mm i nigdy czegoś takiego nie zauważyłem a różnica znacznie większa niż u Ciebie.

Tylko z tego co widziałem Ty masz zawias dużo niżej niż ja. U mnie dupa stoi chyba najwyżej jak się da. 4 palce wchodzą spokojnie z miejscem na 5. Tłumaczyłbym sobie to w ten sposób, że cały ciężar leci na przód + 2.4 JTD wtedy tył jest mocno odelżony i dlatego tylnie koła tracą przyczepność. Tak jak kolega zauważył. Do tego mam standard zawias i bilsteina b4.

Jeszcze jakieś pytania? :P

Doświadczyłeś kiedyś sytuacji, aby tył się uślizgnął przy ostrym hamowaniu?

A może ktoś z Twoich znajomych czegoś takiego doświadczył?

Muszę przyznać, że Twoja teoria jest co najmniej zabawna: nie instaluj z przodu większych hamulców, bo tył może się uślizgnąć.
Z przodu mam 305 + Ferodo Performance, z tyłu seria 276 i jakoś nigdy nie czegoś takiego nie doświadczyłem i wogóle trudno mi jest sobie wyobrazić, jak taki uślizg miałby wyglądać.

Ostatnia edycja:
Ja bym powiedział,że to kwestia zbyt dużej siły hamowania na tyle :)

jak Ci sie dupsko uniesie do góry to masz mniejszy ciężar z tyłu który powinien dociskać oponę do podłoża i dlatego łatwiej tam tracić trakcję.

Ostatnia edycja:
jak Ci sie dupsko uniesie do góry to masz mniejszy ciężar z tyłu który powinien dociskać oponę do podłoża i dlatego łatwiej tam tracić trakcję.
nic dodać, nic ująć

Myślę, że zaciski od Boxstera mogą też zmieniać proporcje siły hamowania. Moim zdaniem, jeżeli ktoś tak inwestuje w auto, to pewnie i tak zaraz je obniży i utwardzi, co zredukuje problem.

Sprawa wygląda mniej więcej tak. Hamulce pierwsze zdjęcie, prześwit zdjęcie drugie i trzecie. Zaciski robił mi kolega pavel20VTurbo http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20251598, którego polecam oczywiście. Bardzo fajnie się można dogadać i wszystko elegancko pasuje, jak ulał. Może zrobić hamulce pod praktyczne każdą tarczę, zaciski. Ma szeroki wybór zacisków więc można i nawet 360mm tarcze zrobić;)

Załączniki

• DSC00968.jpg
    DSC00968.jpg
    99.9 KB · Wyświetleń: 318
  • IMG_0018.jpg
    IMG_0018.jpg
    78 KB · Wyświetleń: 199
  • IMG_0026.jpg
    IMG_0026.jpg
    79.9 KB · Wyświetleń: 191
Pocieszę Cię- ten zacisk jest zamontowany do góry nogami.

Dosyć mocne. Na przednich zwykłych od 156 też było nurkowanie tylko mniejsze.

Nie pozostaje nic, jak władować jakieś zwłoki :D do bagażnika i testować.

Amortyzatory
Powrót