Mocniejsze hamulce do 156v6

marc1nz dobrze gadasz :) hamuje w zasadzie przod, ale co by nie bylo nurkowania jak jest za bardzo wzmocniony, tyl tez trzeba dlubnac :)
Co do dystancow u Ciebie... ja osobiscie mialem oryginaly H&R po 10 mm ale przy przednim napedzie i dosc ciezkim przodzie / v6 robi swoje :)/ nie ryzykowalem i po prostu zamontowalem szersze felgi co dalo ten sam efekt optyczny. mikoda natomiast / pisze z malej bo nie mam szacunu dla tej firmy :)/ ladnie wyglada z tymi nawierceniami i nacinankami ale jakosc slaba i ten rdzawy nalot :( to nie dla mnie.
PS. Temat nie zablokowany????? czyzby ten caly andrewek czy jak mu tam zapomnial ze to jego prywatne forum i go nie zablokowal jak teamatu o wydechu?????? pisal ze odblokuje, ale jak widac znowu bajki w postach tylko. Uzylem znowu nazwy markowego DROGIEGO !!! producenta HR wiec czekam na zablokowanie tematu i potwierdzenie ze kogos boli ze go nie stac :) i reklame ze u kowala to samo ale taniej hehehe

PS. Temat nie zablokowany????? czyzby ten caly andrewek czy jak mu tam zapomnial ze to jego prywatne forum i go nie zablokowal jak teamatu o wydechu?????? pisal ze odblokuje, ale jak widac znowu bajki w postach tylko. Uzylem znowu nazwy markowego DROGIEGO !!! producenta HR wiec czekam na zablokowanie tematu i potwierdzenie ze kogos boli ze go nie stac i reklame ze u kowala to samo ale taniej hehehe

Wszystko fajnie.. ale co to ma do tematu.. wkurzasz się że moderatorzy blokują Ci tematy itp.. no to powiedz mi kolego po co takie dopiski jak zacytowałem powyżej..

Sorry za OT..

A co do hamulców ma ktoś jakieś źródło skąd zakupić używany zestaw zacisków pod 330mm od GTA ? bo niestety jeden właśnie mi uciekł zanim zorganizowałem się do zakupu :/

zestaw z tego co wiem to pojechał do UK.
ogólnie bardzo ciężko jest z zaciskami od GTA 330 czy tam od GT 330.
nie będę mówił, już o tym że adapter do takiego zacisku i naszych zwrotnic to duże ryzyko.

za 2 tyg bede miał do sprzedania zestaw 330mm/28mm/brembo 166, chcesz to pisz na PW, montaz u mnie w cenie.

Dzięki wielkie george11 ale taki zestaw bez problemu mogę sam ogarnąć.. ale interesuję mnie tylko zacisk z mocowaniem radialnym.. stąd ten od GTA byłby najmniej problemowy.. bo mógłbym kupić od Porsche 996 zaciski z ebaya ale obawiam się jak będzie z pasowaniem przewodów hamulcowych, jak będzie z czujnikami zużycia klocków i innymi.. więc najprościej zaciski od GTA ale niestety jedne mi własnie uciekły :/

szczeze mówiac nie wiem czy jestesmy w stanie odczuc róznice pomiedzy tzw radialnym mocowaniem,a std, prawdopodobnie zadziala tu efekt placebo bo droga hamowania nie skróci sie jakos drastycznie.
wiesz nie sztuka ładowac w heble kilka tys zl majac efekt niewiele korzystniejszy.

pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Mnie akurat nie chodzi o niemal nieodczuwalną poprawę hamowania pomiędzy rodzajami mocowań.. mnie chodzi o bezpieczeństwo i wytrzymałość przeróbki.. zwrotnica czy to w GTA czy to w normalnej Alfie jest zrobiona z tego samego materiału.. rozstaw śrub nie jest niczym decydującym też.. bezpieczeństwo buduje sposób zamocowania tego zacisku.. mocowanie frontalne które jest w 166 po adaptacji pod 147/156 oczywiście zapewnia pewne bezpieczeństwo.. ale nie na takim poziomie jakie będzie przy adapterze pod zacisk radialny.. całkowicie inna powierzchnia styku dużo większa.. przez co pewniejsze mocowanie.. i inne kąty styku zacisku do adaptera przez to mniejsze naprężenia na zwrotnice i sam adapter..

Stąd ja sobie poczekam jak trafi się radialny to zamontuje.. jak nie to albo odpuszcze albo przy akcie desperacji że naprawdę muszę mieć takie heble poprostu kupię big brake kit od Kido albo brembo z shop.alfisti.net.. Ale na szczęście póki co daleko mi do tej desperacji.. ;)

Mnie akurat nie chodzi o niemal nieodczuwalną poprawę hamowania pomiędzy rodzajami mocowań.. mnie chodzi o bezpieczeństwo i wytrzymałość przeróbki.. zwrotnica czy to w GTA czy to w normalnej Alfie jest zrobiona z tego samego materiału.. rozstaw śrub nie jest niczym decydującym też.. bezpieczeństwo buduje sposób zamocowania tego zacisku.. mocowanie frontalne które jest w 166 po adaptacji pod 147/156 oczywiście zapewnia pewne bezpieczeństwo.. ale nie na takim poziomie jakie będzie przy adapterze pod zacisk radialny.. całkowicie inna powierzchnia styku dużo większa.. przez co pewniejsze mocowanie.. i inne kąty styku zacisku do adaptera przez to mniejsze naprężenia na zwrotnice i sam adapter..

Stąd ja sobie poczekam jak trafi się radialny to zamontuje.. jak nie to albo odpuszcze albo przy akcie desperacji że naprawdę muszę mieć takie heble poprostu kupię big brake kit od Kido albo brembo z shop.alfisti.net.. Ale na szczęście póki co daleko mi do tej desperacji.. ;)

Całe 1.6 pod maską a problemy tworzysz jakbyś miał tym autem co najmniej w GSMP latać ;]
Zejdź na ziemię, zrób adapter z porządnej atestowanej stali, dobre śruby i zapomnij o dywagacjach na temat mocowania. Osobiście robiłem adaptery pod zacisk od 166 do 156/147 ze stali ST45 lub Hardox400, szybciej wyrwiesz przy hamowaniu sworzeń z wahacza lub urwiesz uszy zacisku niż coś się stanie z takim adapterem.

Kolego GrzesiekK. jestem świadom że najczęściej adapter jest robiony z tak mocnych stopów że prędzej zwrotnica się ułamie niż adapter.. ale nadal nic to nie zmienia dla mnie..

W żaden sposób nie jestem oderwany od ziemi robię takie mody jakie MI pasują.. i to że mam 1.6 pod maską nie ma tu nic do rzeczy.. większe hamulce w GTA to szybsze wyhamowanie GTA.. większe hamulce w 1.6 to szybciej wyhamuje 1.6.. więc co tu ma do rzeczy silnik.. poprostu inwestuje w swoje bezpieczeństwo + estetykę auta..

Z całym szacunkiem dla Ciebie sam ocenie na co wydać swoją kasę czyli na zestaw radialny.. i tego czy mi taki zestaw jest potrzebny czy mogę sobie zrobić zestaw z zacisków frontalnych komentować nie musiałeś.. Trzymajmy się tematu..

Kolego GrzesiekK. jestem świadom że najczęściej adapter jest robiony z tak mocnych stopów że prędzej zwrotnica się ułamie niż adapter.. ale nadal nic to nie zmienia dla mnie..

W żaden sposób nie jestem oderwany od ziemi robię takie mody jakie MI pasują.. i to że mam 1.6 pod maską nie ma tu nic do rzeczy.. większe hamulce w GTA to szybsze wyhamowanie GTA.. większe hamulce w 1.6 to szybciej wyhamuje 1.6.. więc co tu ma do rzeczy silnik.. poprostu inwestuje w swoje bezpieczeństwo + estetykę auta..

Z całym szacunkiem dla Ciebie sam ocenie na co wydać swoją kasę czyli na zestaw radialny.. i tego czy mi taki zestaw jest potrzebny czy mogę sobie zrobić zestaw z zacisków frontalnych komentować nie musiałeś.. Trzymajmy się tematu..

Zrobisz jak uważasz, jeśli już chcesz tak mocno zestaw 330 od GTA to prosze bardzo => http://allegro.pl/zawieszenie-przednie-alfa-romeo-gt-coupe-3-2i-i2191708804.html
Całość wyjęta z GT 3.2 - układ kierowniczy, hamulcowy, zwrotnice, stabilizator itp. to 100% te same graty co w 147 GTA, kupuj ładuj do siebie całość, dostaniesz oprócz porządnych hamulców w gratisie kąty przedniego zawieszenia jak wersja GTA, przełożenie układu kierowniczego jak wersja GTA. Jedyne co będziesz musiał zrobić to przeprasować swoje piasty bo w te od 3.2 nie podejdą twoje przeguby zewnętrzne.

No i teraz gadasz do rzeczy ;) napisałem już do gościa żeby zaciski mi sprzedał z tarczami, bo zawieszenie to na cholere mi jak ja mam gwint ;P i poliuretany w wahaczach.. potrzebne mi zaciski i tarcze a adapter już mam gdzie zrobić z CNC.. dzięki z linka.. ;)

No i teraz gadasz do rzeczy ;) napisałem już do gościa żeby zaciski mi sprzedał z tarczami, bo zawieszenie to na cholere mi jak ja mam gwint ;P i poliuretany w wahaczach.. potrzebne mi zaciski i tarcze a adapter już mam gdzie zrobić z CNC.. dzięki z linka.. ;)

Generalnie to zawsze staram się gadać do rzeczy tylko nie zawsze jak widać jestem rozumiany jak należy.

Szczerze jeśli brałbym się za dłubanie w przodzie auta, to naprawdę poszedłbym w całościowe rozwiązanie z GTA, krótkie przełożenie układu kierowniczego to mega fajna sprawa, ale to trzeba się takim autem przejechać aby to zrozumieć. Cenę za same zaciski pewnie walnie Ci taką że bardziej opłaca się kupić całość i pchnąć potem co zbędne, w samej przekładni kierowniczej jest z 600zł do odzyskania.

Jeśli tak będzie to pewnie kupię całość.. ale ponieważ pewien plan już mam to najpierw sprawdzę czy będzie chciał sprzedać same zaciski i za ile.. ;)

Weź sobie od niego jeszcze przedni stabilizator i tylny, to towar deficytowy a zmienia bardzo dużo w prowadzeniu 147. GT 3.2 ma stabilizatory jak GTA, pasują p&p do 147 i w zakrętach robi się wesoło.

Kolego, dzieciuff pozujacy na "wlatce :) forum" mnie nie wkurza, tylko beke z niego mam :)
Blokowanie tematu zeby zrobic dobrze kolegom ktorzy nie nadazali za rozmowa i brak wiedzy nadrabiali mowiac delikatnie spamem, a potem pisanie ze sie go odblokuje i sie tego nie robi tylko swiadczy o poziomie tej osoby. W sumie i tak interesuje mnie to tyle co zeszloroczny snieg, czyli wtedy kiedy zagladalem tu ostatnio :)
Osobom interesujacym sie powaznie tematem napisze tylko ze jestem bardzo zadowolony ze swojego zestawu na przod, czyli Zimmermman + zielone Stuffy, czy zimne czy czerwone z wysilku :) caly czas idealnie skuteczne, szare malowanie tarczy pasuje mi do zaciskow, po przejechaniu ladnych kilku km nie widze w zasadzie zadnych oznak zuzycia. Co do tylu... wspomaga przod, ale zadnej rewelacji, chyba zmienie na caly zestaw EBC. Zawsze oczywiscie ktos powie ze mam za mala srednice, ze mozna wieksze, tak, tak, felgi tez mozna 20" do Alfy wsadzac, ale po co?

A czy w którychś wersjach 156 z tyłu występował grubszy stabilizator tylni (oprócz GTA) np. w 2.4 JTDm 175 KM albo w jakimś sportwagonie? Bo może by zmienił na grubszy jak z przodu też grubszy jest :)

Podaję numery najmocniejszych stabilizatorów jakie szły w 147/156/GT głównie szły w wersjach 3.2GTA ale poszukaj po numerze w czym to jeszcze siedziało: przedni 51754199, tylny 60682363. EPER w dłoń i szukaj ;]

Amortyzatory
Powrót