Mocniejsze hamulce do 156v6

Powierzchnia tarcia nie ma znaczenia jeśli chodzi o siłę hamowania.
Liczy się siła z jaką działają tłoczki na tarczę.
Natomiast mniejsza tarcza będzie się zdecydowanie bardziej/szybciej grzała...
no to powiedz mi po co wkładamy takie duże i cieżkie tarcze ?
według Ciebie lepiej będzie mała lekka nacinana i nawiercana niż duża i gładka przy tym samym zacisku

Witam
Mam do sprzedania komplet EBC Red Stuff na przód i tył oraz tarcze nacinane Speedmaxy przód - komplet z przebiegiem ok 80 km. Cena za komplet jaka dałem to 1000 PLN bez paru groszy. obecnie po wypadku wyciągnięte z samochodu a w warsztacie czekają Brembo 4 tłoczkowe i tarcze 330 :)

no to powiedz mi po co wkładamy takie duże i cieżkie tarcze ?
według Ciebie lepiej będzie mała lekka nacinana i nawiercana niż duża i gładka przy tym samym zacisku

Nie znam się bardzo na fizyce działnia hamulca - nigdy tego nie rozpracowywałem.
Duża i ciężka tarcza to przedewszyskim wolniejsze nagrzewanie - co dostrzegłem ostatnio na torze w Tychach, gdzie ja po kilku ostych przejazdach pod rząd miałem lekko fioletową tarczę na krawędzi, a niektórzy na seryjnej tarczy puścili dymek :)
Jednak wydaje mi się, że działając siłą X na dużą i mała tarczę efekt przy pierwszym hamowaniu będzie podobny i znacznie lepszy w zacisku 4-ro tłoczkowym niż 1-tłoczkowym. Dlatego, że siła działająca na tarczę jest podobna, tylko bardziej "skoncentrowana"...
Natomiast jak pisałem, są to moje przemyślenia na ten temat, i jeśli są jakieś argumenty inne niż bo tak, to chętnie usłyszę co i jak :)

siła nacisku na tarczę też jest bardzo ważna, ale jeszcze ważniejsza jest powierzchnia tarcia i średnica tarczy.
tak samo lepszy jest zacisk alu niż stalowy bo szybciej oddaje ciepło.

Na tarcie nie ma wpływu powierzchnia tylko współczynnik tarcia i siła nacisku.
Zaletą większych tarcz, oprócz zwiększenia pojemności cieplnej, jest zwiększenie ramienia działania siły (patrz moment obrotowy).

Czy ktoś wie jakie są szerokości zacisków GTA 305mm i 330mm? Znalazłem info, że w GTA 305mm były wkładane 6.5x16 ET35. Mam 7x16 ET35 (ale inny model niż te z GTA) i zastanawiam się czy zmieściłyby zaciski GTA 305mm (bez dystansów).

226.jpg

dodam, że od szprychy do seryjnego zacisku mam od 25mm (od str. opony) do 35mm (od str. szpilek)

225.jpg

dodam, że od szprychy do seryjnego zacisku mam od 25mm (od str. opony) do 35mm (od str. szpilek)

Marne szanse ... w środę będę miał auto na podnośniku, zrzucę koła przednie i Ci pomierzę ile dokładnie musisz mieć luzu.

Marne szanse ... w środę będę miał auto na podnośniku, zrzucę koła przednie i Ci pomierzę ile dokładnie musisz mieć luzu.
A jakie tam masz hamulce? Najbardziej interesuje mnie odległość (głębokość) od zew. krawędzi zacisku do "płasku" tarczy (pow. do której przylega felga). Dzięki.

A jakie tam masz hamulce? Najbardziej interesuje mnie odległość (głębokość) od zew. krawędzi zacisku do "płasku" tarczy (pow. do której przylega felga). Dzięki.

W 156 3.0 mam tarcze 310mm ze 166 z zaciskami duze Brembo ze 166, w GT 3.2 mam tarcze 330mm z zaciskami duze Brembo hamulec jak w GTA po zmianie w 2003r. Pierwszy zestaw stawia mniejsze wymagania feldze niz zestaw male Brembo (GTA 2002r) z tarcza 305mm i zestaw z tarcza 330mm.

225.jpg

byłem właśnie to pomierzyć..

najłatwiej będzie powiedzieć tak:
Od zew. powierzchni tarczy do czoła zacisku 40mm.
czyli musiałbyś mieć jakies 43mm luzu miedzy tarczą za szprychą.

ale Ty masz 330mm z tego co kojarzę
no chyba że 305mm miały zacisk tej samej szerokości

Wg moich obliczeń gdybym miał tarcze 305x28mm od GTA do obecnych felg, to od zew. powierzchni tarczy do szprychy miałbym od 50 do 65mm
aż!
najwyraźniej te felgi miały pomieścić brembo 305 :cool:

wg obliczeń a jak jest naprawdę ? Suwmiarka w rękę i sprawdz.
ale to nie wszystko.
zobacz czy sam zacisk juz osadzony zmiesci Ci się wewnatrz felgi, bo mały to on nie jest.
poniżej zdjęcie jak to wygląda w przypadku 18 calowej felgi i 330mm.
522876_373767576000478_100001017168384_1067136_2105111985_n.jpg
i 17 cali
IMG_0237.jpg

Przy tarczy 284x22 mam 40mm przerwy do wnętrza felgi czyli przy 305mm miałbym 30mm- tyle raczej wyda na część zacisku "poza średnicą tarczy" ?
wcześniejsze obliczenia naturalnie na podstawie pomiarów i przeliczenia na 305x28

Amortyzatory
Powrót