• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] łożyska / skrzynia m32

jak się chce zrobić porządnie to lepiej wyjąć, ale to prawda ze na aucie się da robi tak chyba Pampik :D
gdzieś chyba na stronie 40 pokazywałem jak robiłem swoja skrzynie[emoji14]
Jestem z wawy , ale jak chcesz , to możesz dostarczyć skrzynie , to będę w stanie zrobić[emoji14]chociaż jak patrze to jesteś z Iławy , wiec szybciej kogoś sam znajdziesz w okolicy[emoji14]Trzeba pamiętać o tym ze jest tam sporo elementów gdzie liczy się pasowanie, rozmawiałem kiedyś z gościem który na codzien robi m32 na ten temat i opowiadał mi ze ma sporo napraw po '' możne spróbuje sam'' , gdzie jakis bieg nie wchodził , lub wyskakiwał[emoji14](nie tylko regulacja linek na to możne wpłynąć )
Osobiście jestem zdania ze jak ktoś ma pojecie i świadomość oraz możliwości to warto próbować :D
Załóżmy że nie znajdę, za ile podjąłbyś się wymiany łożysk? :)

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

Ja jestem świeżo po wymianie całość wyszła mnie 1203 zł (olej, łożyska, uszczelniacze,zbieżność i robota ).

można ją rozebrać na aucie. Tzn ściągnąć pokrywę, wyciągnąć wałki, a później juz ściągnąć samą obudowę która spokojnie wyjdzie góra albo dołem.

A czy ktoś zna jakiś dobry serwis od skrzyń w województwie świętokrzyskim lub okolicach Radomia? Może ktoś z moich okolic (Starachowice) regenerował skrzynię M32. Boję się gdzieś wysyłać w Polskę, bo nie wiem czego się spodziewać.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

a jak kolego sprawdziłeś luzy na wałkach nie zdejmując skrzyni?? Jezeli bedzie za duzo luzu - zle, jak za mało - zle...

Hej wiesz co w kielcach jest dobry gosciu co się tym zajmuje naprawde polecam...naprawiałem skrzynie od punto m20 i bylem u niego z doradztwem powiedzial co i jak i naprawde zna temat...z reszta duzo osób go polecało...jak cos moge przeslac namiaryzrobi ci to bez wyciagania skrzyni...ja wyciagalem z punto ale robilem to pierwszy raz teraz juz bym wiedział :)

- - - Updated - - -

a mnie remont skrzyni m20 z punto z wymiana wszystkich lozysk wyniósł 800 zł

- - - Updated - - -

ale zeby wymienic na dyfrze trzeba opuscic sanki

można ją rozebrać na aucie. Tzn ściągnąć pokrywę, wyciągnąć wałki, a później juz ściągnąć samą obudowę która spokojnie wyjdzie góra albo dołem.

Hej wiesz co w kielcach jest dobry gosciu co się tym zajmuje naprawde polecam...naprawiałem skrzynie od punto m20 i bylem u niego z doradztwem powiedzial co i jak i naprawde zna temat...z reszta duzo osób go polecało...jak cos moge przeslac namiaryzrobi ci to bez wyciagania skrzyni...ja wyciagalem z punto ale robilem to pierwszy raz teraz juz bym wiedział :)

- - - Updated - - -

a mnie remont skrzyni m20 z punto z wymiana wszystkich lozysk wyniósł 800 zł

- - - Updated - - -

ale zeby wymienic na dyfrze trzeba opuscic sanki
Podaj proszę namiary na tego człowieka. Chciałbym zrobić tą skrzynie bo irytuje mnie to szumienie. Kielce blisko i jestem tam dość często. Z góry dzięki.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

W mojej 159 najprawdopodobniej mam do wymiany właśnie łożyska. Odgłos zaczyna się nasilać, ale zaczynam mieć wątpliwości, ponieważ słychać to już w czasie postoju na wolnych obrotach. Możecie mnie utwierdzić, że to na pewno to, czy może to być coś innego?

Jak szumi na postoju, to jeszcze może być łożysko oporowe... Znika po wciśnięciu sprzęgła?

Szybkie pytanie panowie. Potrzebuję mechanika którego możecie polecić w Krakowie, ktory dobrze się zajmie m32. Zależy mi na rocznej gwarancji. Najlepiej jakby mógł ktoś jakiegoś poprzeć swoim doświadczeniem. Z góry dzięki :)

Moja skrzynia pojechała wczoraj kurierem do firmy anmar pod Krakowem, polecany zaklad dobre opinie na forach wolałem nie ryzykować niebsprawdzonych miejsc.. jeśli tylko lozyska koszt koło 1500zl
Polecił mi ich mechanik z Lublina który sam woził tam skrzynie ze swojej 159, mają sprzęt do odpowiedniego montażu lozysk (o ile pamiętam dobrze) a nie każdy warsztat to ma

Ostatnia edycja:
Mi szumi/buczy tylko na 2 biegu. Tzn jak toczę się na 2 biegu ale bez gazu. Zanika po wciśnięciu sprzęgła. Już czas na łożyska? Przy okazji podajcie namiary na tą firmę ANMAR z Krakowa. A tak w ogóle znalazłem jeszcze takie cuda:

http://skrzynienaprawaczesc.wixsite.com/index

https://www.skrzynie.com.pl/

http://superskrzynie.pl/wiedza/

http://quest-serwis.pl/?p=426

Ktoś u nich naprawiał albo coś dobrego u nich słyszał? Albo jakieś jeszcze inne namiary na firmy z 3miasta, stolycy czy gdziekolwiek.

Ostatnia edycja:
Anmar dojazdów 180 k. Krakowa
Przerabialem (w głowie) większość z powyższych miejsc
Quest z Warszawy całość wyjdzie z 3500pln zawyzaja ceny na wszystkim części robocizna poproś ich o wycenę i porównaj ceny zobaczysz
Skrzynie.com.pl gdzieś na Śląsku chyba zakład z reputacją cena 2tyś za samą naprawe plus demontaz i wysyłka
Anmar 1500 zł plus demontaż wysyłka .. Poszukaj na Google opinie o nich z forów, ktoś nawet z 3miasta ich polecał

Nie, nie mam z nimi żadnych związków nie płacą mi za reklamę

- - - Updated - - -

No i nie czekaj z naprawą im wcześniej tym lepiej ja 4 tyś km temu słyszałem tylko 6, po 2 tyś autostrada huczec zaczęła 5, na koniec jadąc do mechanika słyszałem już dwójkę. Przebieg 125000km 2010r.

Nie wiem czy dobrze rozumiem problem z buczeniem w naszych skrzyniach. Mówisz że podczas jazdy na 6 i 5 a potem jeszcze 2 zaczęła buczeć. Rozumiem że normalnie jechałeś na biegu i miałeś wciśnięty pedał gazu, tak? A nie ekojazda na biegu bez gazu czyli hamowanie silnikiem? Bo u mnie jest tak że np mam zapiętą 2 i około 2,5 tyś obrotów puszczam gaz i hamuje do świateł silnikiem. Sorki za naprawdę debilny opis z mojej strony ale chcę się upewnić. U mnie ten dźwięk jeszcze buczenia nie przypomina ale w jeśli wystepuje tylko na 2 biegu to musi być wina w skrzyni. Przebieg 210 000km 2007r.

Szybkie pytanie panowie. Potrzebuję mechanika którego możecie polecić w Krakowie, ktory dobrze się zajmie m32. Zależy mi na rocznej gwarancji. Najlepiej jakby mógł ktoś jakiegoś poprzeć swoim doświadczeniem. Z góry dzięki :)
Pisz do użytkownika [MENTION=12658]pampik[/MENTION] . Co prawda nie w Krakowie, lecz w Tychach, ale będziesz zadowolony :)

Zawsze 1,2,5,6 ale mogą w różnej kolejności.. 1i2 oraz 5i6 są na tych samych lozyskach.
U mnie przy przyspieszaniu albo zwalnianiu (hamowanie silnikiem) na biegu było huczenie, szczególnie z niskich obrotów, szczegolnie na wysokim biegu. I tak to jest przy uszkodzonej m32. Na luzie albo ze sprzeglem wcisnietym halasow oczywiście brak. Przy stałej prędkości i obrotach huczenie cichnie.
Inne objawy uszkodzenia to ruszajacy się w czasie jazdy lewarek.

Przy przyspieszaniu nie huczy? Najlepiej by było gdyby ktoś kto zna te dźwięki to Ci sprawdził. Skąd jesteś?

Amortyzatory
Powrót