• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] łożyska / skrzynia m32

Problem.
Podczas przyspieszania, a szczególnie około 60-80km/h autem telepie na boki. Po odpuszczeniu gazu telepania nie ma. Również przy większych prędkościach nie ma. Myślałem, że koła mocno niewyważone. Pojechałem wyważyć i problem nie ustąpił. Pojechałem do mechanika i stwierdził że przegub do wymiany. Przegub prawy zewnętrzny został wymieniony oraz krzyżak- też prawy. Odebrałem autko od mechanika i jak wibrował to dalej wibruje. Pół roku wcześniej robiłem skrzynię - kompleksowa regeneracja. W sumie jak sobie przypomnę to od początku były lekkie wibracje - prawie niewyczuwalne. Skontaktowałem się z fachowcami od skrzyni - odbyłem jazdę - diagnoza układ różnicowy. Czy miał ktoś podobny problem?

Jak autem telepie to bardziej przeguby wewnętrzne a nie zewnętrzne są winne

Miałem podobnie. Winny był wewnętrzny przegub prawej półosi. Sprawdz jeszcze poduszke skrzyni

Przegub prawy wymieniony. Reszta sprawdzona. Wydaje mi się że to może być mechanizm różnicowy.

A podpora półosi? Mechanizm różnicowy byłby raczej ostatnią rzeczą którą bym obwiniał

fachowcy od skrzyni upierają się że to mechanizm i mnie tez się wydaje. jutro będę wiedział.

Podczas przyspieszania, a szczególnie około 60-80km/h autem telepie na boki.
Co do mechanizmu różnicowego to wymieniałem ostatnio u siebie - był odciśnięty na zębach. Żadnych drgań na karoserii czy kierownicy nie było czuć. Objawiało się to szarpnięciem odczuwalnym na fotelu przy dynamicznym dodawaniu gazu przy jeździe na wprost oraz odgłosami stukania podczas jazdy powyżej 60 km/h przypominającymi uszkodzone łożysko koła/wybulwienie opony (tzw tu-tu-tu). Po wymianie wszystkie objawy przeszły. Może u ciebie uszkodzenie jest inne, ale tak jak wszyscy piszą... najlepiej zacząć od diagnozy przegubów wewnętrznych.

Ostatnia edycja:
Co do mechanizmu różnicowego to wymieniałem ostatnio u siebie - był odciśnięty na zębach. Żadnych drgań na karoserii czy kierownicy nie było czuć. Objawiało się to szarpnięciem odczuwalnym na fotelu przy dynamicznym dodawaniu gazu przy jeździe na wprost oraz odgłosami stukania podczas jazdy powyżej 60 km/h przypominającymi uszkodzone łożysko koła/wybulwienie opony (tzw tu-tu-tu). Po wymianie wszystkie objawy przeszły. Może u ciebie uszkodzenie jest inne, ale tak jak wszyscy piszą... najlepiej zacząć od diagnozy przegubów wewnętrznych.

jakie koszty mechanizmu??

Wczoraj byłem u fachowców od skrzyni (Gdynia Orłowo), skrzynia i układ różnicowy igła - jak nówka. Z jednej strony mnie to pocieszyło....gdy poczytałem o skrzyni M32 zmieniłem trochę styl jazdy, delikatne ruszanie potem, a na wyższych biegach jazda na wyższych obrotach 5 i 6 - staram się mieć 2tyś. Mechanicy sprawdzili półośki, z prawej wcześniej był wymieniany przegub zewn. oraz krzyżak. Ale bicie nie ustało. Jadę za chwile po odbiór auta... nie mam już wizji co to może być. Postanowiłem jeszcze, że zamienię jeszcze koła na letnie na próbę.

Wczoraj byłem u fachowców od skrzyni (Gdynia Orłowo), skrzynia i układ różnicowy igła - jak nówka. Z jednej strony mnie to pocieszyło....gdy poczytałem o skrzyni M32 zmieniłem trochę styl jazdy, delikatne ruszanie potem, a na wyższych biegach jazda na wyższych obrotach 5 i 6 - staram się mieć 2tyś. Mechanicy sprawdzili półośki, z prawej wcześniej był wymieniany przegub zewn. oraz krzyżak. Ale bicie nie ustało. Jadę za chwile po odbiór auta... nie mam już wizji co to może być. Postanowiłem jeszcze, że zamienię jeszcze koła na letnie na próbę.
Tak jak wcześniej pisali do sprawdzenia przegub wewnętrzny
Poduszka skrzyni
Łożysko podpory półosi

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

myślę, że najprawdopodobniej zawieszenie napędu.

Ostatnia edycja:
Jak tak czytam te lektury związane z "problemem" jakim jest M32 to aż zaczynam się zastanawiać nad dalszymi poszukiwaniami 159 :(

Silnik jaki mnie interesuje to 1.9 16V ;> Ewentualnie pozostaje q-tronic

Jak tak czytam te lektury związane z "problemem" jakim jest M32 to aż zaczynam się zastanawiać nad dalszymi poszukiwaniami 159 :(
ale w czym problem? nie jest to jakus koszmar. w razie czego naprawisz i po klopocie. tak jakbys nie chciał kupic auta bo opony sie zuzuwaja i trzeba bedzie kiedyś kupic nowe.

Skoro jesteśmy przy tym temacie – czy ktoś korzystał z usług firm, które robią regeneracje skrzyni za 1200-1500 zł? Pojawiło się kilka takich firm z Poznania. W ofertach na allegro przewija się też Luboń, Skórzewo, Gdynia, Strzyżewice, Plewiska. Jest też Belfer z klubu Zafiry, również Poznań. Wszyscy piszą, że specjalizują się w skrzyniach M32. Są też firmy, które robią regeneracje za 2000-2800 zł (np. w Łodzi, podobnie chyba w Sosnowcu). Rozrzut cenowy duży. Czy ktoś korzystał z tych tańszych firm i jest/nie jest zadowolony?

Mam mieszane uczucia, ale może ktoś się wyspecjalizował i robi szybciej, taniej i lepiej. Trochę jak słynne belki w Citroenach/Peugeotach – regeneracje najlepiej robić w Antałexie w Mokrych, opłaca się jechać tam z końca Polski, ceny 2x mniejsze, a jakość 2x lepsza.

Ostatnia edycja:
ale w czym problem? nie jest to jakus koszmar. w razie czego naprawisz i po klopocie. tak jakbys nie chciał kupic auta bo opony sie zuzuwaja i trzeba bedzie kiedyś kupic nowe.

Jest to problem na który można przymknąć oko jeśli tylko pojawia się głośna praca skrzyni/wycie, gorzej jeśli skrzynia stanie "na amen", pytanie czy takie przypadki też były(chodzi o to czy rozleciała się bez jakiś wcześniejszych objawów np.ruszanie się lewarka czy też głośna praca). Porównanie ciekawe ;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót