• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] łożyska / skrzynia m32

Czy M32 może powodować problemy z pooszarpywaniem auta przy redukcji biegu, lub zadławianiem się przy ruszaniu

Zawsze 1,2,5,6 ale mogą w różnej kolejności.. 1i2 oraz 5i6 są na tych samych lozyskach.
U mnie przy przyspieszaniu albo zwalnianiu (hamowanie silnikiem) na biegu było huczenie, szczególnie z niskich obrotów, szczegolnie na wysokim biegu. I tak to jest przy uszkodzonej m32. Na luzie albo ze sprzeglem wcisnietym halasow oczywiście brak. Przy stałej prędkości i obrotach huczenie cichnie.
Inne objawy uszkodzenia to ruszajacy się w czasie jazdy lewarek.

Przy przyspieszaniu nie huczy? Najlepiej by było gdyby ktoś kto zna te dźwięki to Ci sprawdził. Skąd jesteś?

blablabla, roznie moze sie uszkodzenie roznego łożyska objawiac. u mnie szumiala caly czas powyżej jakiś 50km/h, tak samo na jakimkolwiek biegu, luzie czy przy wcisnieciu sprzegla (zależało tylko od prędkości auta), nie bylo etapu zeby zaczynała szumiec tylko na niektorych. naprawial pampik, mówił ze bylo uszkodzone inne lozysko niz zwykle w tych skrzyniach, zapamiętałem ze to najwieksze.

Ostatnia edycja:
Jak szumi na postoju, to jeszcze może być łożysko oporowe... Znika po wciśnięciu sprzęgła?
Przyjrzałem się dokładniej pod tym kątem temu. I dochodzę do wniosku, że skrzynia jest chyba w porządku. Ten "dźwięk" mam cały czas podczas jazdy, a na postoju na wolnych obrotach zwiększa się przy dodawaniu gazu. Ktoś wie co to może być?

alternator, sprężarka klimy, rolki w napędzie rozrządu?

Zawsze 1,2,5,6 ale mogą w różnej kolejności.. 1i2 oraz 5i6 są na tych samych lozyskach.
U mnie przy przyspieszaniu albo zwalnianiu (hamowanie silnikiem) na biegu było huczenie, szczególnie z niskich obrotów, szczegolnie na wysokim biegu. I tak to jest przy uszkodzonej m32. Na luzie albo ze sprzeglem wcisnietym halasow oczywiście brak. Przy stałej prędkości i obrotach huczenie cichnie.
Inne objawy uszkodzenia to ruszajacy się w czasie jazdy lewarek.

Przy przyspieszaniu nie huczy? Najlepiej by było gdyby ktoś kto zna te dźwięki to Ci sprawdził. Skąd jesteś?

Lewarek się nie rusza jest sztywny jak po braveranie. Przy stałej prędkości nic nie słychać, na luzie też, również nic nie słychać przy przyspieszaniu nawet przy agresywnym przyspieszaniu. Dźwięk jest słychać tylko przy hamowaniu silnikiem z około 2,5 do 1,5 tyś obrotów. Jestem z Mazur - Szczytno.

a przed wymiana rozrzadu szumialo czy nie? jak nie to masz prawdopodobna przyczyne, jak tak to moze alternator, sprężarka klimy

Od początku jak ją kupiłem tak było. A mam ją może miesiąc. Ale raczej na pewno to jakieś łożysko, tak mi dziś nawet znajomy mechanik powiedział jak to słyszał, ale nie miał stanowiska wolnego żeby popatrzeć.

pompa wody tez byla wymieniana przy okazji rozrzadu?

koledzy pytali czy przy wcisnietym sprzegle cos sie zmienia (nawet rodzaj dzwieku), czy tak samo jak na luzie? nie znam dokladnie budowy ukladu zasprzeglania, ale jest lozysko na wysprzegliku, moze jeszcze gdzies jakies? poza tym tak jak pisalem alternator, sprezarka klimy, pompa wspomagania tam tez sa lozyska. w razie czego na chwile zdjac pasek napedu i sprawdzic czy znika szum, a jesli nie to obadac urzadzenia ktore sa napedzane paskiem klinowym.

Tak był wymieniany cały komplet. Wciskanie sprzęgła nic nie zmienia.

szybciej znajdziesz z mechanikiem niż zdalnie-opisowo przez forum. tropy masz, skrzynia to nie jest więc nie spamujmy już w wątku o M32.

sprawdź jeszcze koło pasowe wału, często mylone z padającą dwumasą

Kupić od razu krzyżaka, czy nie trzeba ?

Amortyzatory
Powrót