[159] Korekty wtrysków

Nic, tylko pogratulować.
Jaki dokładnie kupiłeś? Ile wlewałeś?

A po ilu bakach się poprawiło?

To samo u mnie było - korekty od od -2,0 do 2,0, czasami nawet 2,5. Leje cały czas Liqui Moly, 250 ml na zbiornik, a korekty są od max -0,3 do 0,3. Przed wycięciem DPFa też lałem i kompletnie nic się nie działo. Teraz obroty nie skaczą po odpaleniu i praca silnika bardziej miękka.
A o tym rok temu już napisałem ( dodawanie olei 2T) to był śmiech na sali :)

To samo u mnie było - korekty od od -2,0 do 2,0, czasami nawet 2,5. Leje cały czas Liqui Moly, 250 ml na zbiornik, a korekty są od max -0,3 do 0,3. Przed wycięciem DPFa też lałem i kompletnie nic się nie działo. Teraz obroty nie skaczą po odpaleniu i praca silnika bardziej miękka.
A o tym rok temu już napisałem ( dodawanie olei 2T) to był śmiech na sali :)

tylko kwestia ile płacisz za Liqui Moly - a ile kosztuje Ravenol - 300ml oleju :) (mi wychodzi 5 pln za 333 ml)

kiedyś Twoje posty czytałem, przeanalizowałem też posty na forach toyoty i innych znalezionych w necie no i jeżdżę :)

Ostatnia edycja:
tylko kwestia ile płacisz za Liqui Moly - a ile kosztuje 300ml oleju (mi wychodzi 5 pln za 333 ml) (też swego czasu wlewałem Liqui Moly z serii Pro)
Zgadza się cena Liqui Moly teraz jest 40 zł za litr, jeszcze na początku roku płaciłem 22 zł ( pewnie podnieśli ze względu na drastyczny wzrost popytu na ten olej :) ).

prośba o pomoc

witam koledzy czy ktos moze powiedzieć przy których wtryskach potrzebna wymiana koncówki wtryskiwacza podaje logi na ciepłym silniku

READ PARAMETERS:
Korekta paliwa (cylinder 1): 1,51 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 1,14 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -0,32 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -2,32 mm³/w
READ PARAMETERS:
Korekta paliwa (cylinder 1): 1,50 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 1,14 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -0,31 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -2,33 mm³/w
READ PARAMETERS:
Dawka ogólna oleju nap.: mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 1): 1,52 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 1,12 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -0,30 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -2,36 mm³/w
READ PARAMETERS:
Obroty silnika: obr/min
Dawka ogólna oleju nap.: 9,123 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 1): 1,55 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 1,13 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -0,30 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -2,37 mm³/w
READ PARAMETERS:
Obroty silnika: 884 obr/min
Dawka ogólna oleju nap.: 9,105 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 1): 1,57 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 1,12 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -0,24 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -2,42 mm³/w
READ PARAMETERS:
Dawka ogólna oleju nap.: 9,084 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 1): 1,54 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 1,06 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -0,19 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -2,41 mm³/w

Zgadza się cena Liqui Moly teraz jest 40 zł za litr, jeszcze na początku roku płaciłem 22 zł ( pewnie podnieśli ze względu na drastyczny wzrost popytu na ten olej :) ).
ernest159 jaki dokładnie jet ten olej Liqui Moly bo sam się przymierzam do dolania i sprawdzenia korekt tylko sam już nie wiem od czego zacząć czy najpierw wynalazki do czyszczenia wtrysków (STP) czy może zacząć od oleju 2t.

witam koledzy czy ktos moze powiedzieć przy których wtryskach potrzebna wymiana koncówki wtryskiwacza podaje logi na ciepłym silniku

READ PARAMETERS:
Korekta paliwa (cylinder 1): 1,51 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 1,14 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -0,32 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -2,32 mmł/w
READ PARAMETERS:
Korekta paliwa (cylinder 1): 1,50 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 1,14 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -0,31 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -2,33 mmł/w
READ PARAMETERS:
Dawka ogólna oleju nap.: mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 1): 1,52 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 1,12 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -0,30 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -2,36 mmł/w
READ PARAMETERS:
Obroty silnika: obr/min
Dawka ogólna oleju nap.: 9,123 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 1): 1,55 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 1,13 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -0,30 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -2,37 mmł/w
READ PARAMETERS:
Dawka ogólna oleju nap.: 9,105 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 1): 1,57 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 1,12 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -0,24 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -2,42 mmł/w
READ PARAMETERS:
Dawka ogólna oleju nap.: 9,084 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 1): 1,54 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 2): 1,06 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -0,19 mmł/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -2,41 mmł/w

Przyjrzałbym się 1 & 2.

DZIĘKI zobacze co da rady zrobić :)

- - - Updated - - -

a odnośnie dolewania Liqui Moly dolewałem rok temu pozniej znajomy Niemiec ktory ma Alfe polecił dolewć do kazdego zbiornika 0,5l mixolu kupiłem 5litrów dolewałem ale nie widze róznicy rozmawiałem z nim teraz to mowil ze mixol pomaga smarować wtryskiwacze

Panowie a tak szczerze, to coś Wam się dzieje z tymi autami oprócz tego, że te korekty są nie takie jak być powinny?

czasem mam wrażenie, że niepotrzebnie ELM jest tak powszechnie dostępny,
wielu osobom zaoszczędziłoby to nerwów ;)

Panowie a tak szczerze, to coś Wam się dzieje z tymi autami oprócz tego, że te korekty są nie takie jak być powinny?

czasem mam wrażenie, że niepotrzebnie ELM jest tak powszechnie dostępny,
wielu osobom zaoszczędziłoby to nerwów ;)

Coś mi sie wydaje ze masz racje kolego :) ja częściej sprawdzam dpf bo prawdopodobnie za niedługo podziękuję mu za prace na rzecz "zieleni" (5 wypalań na 150km jazda miejska), a przy okazji sprawdzam korekty tylko ze tu już co tankowanie to inaczej.

Coś mi sie wydaje ze masz racje kolego :) ja częściej sprawdzam dpf bo prawdopodobnie za niedługo podziękuję mu za prace na rzecz "zieleni" (5 wypalań na 150km jazda miejska), a przy okazji sprawdzam korekty tylko ze tu już co tankowanie to inaczej.

z tym ELM-em to tak napisałem z przymrużeniem oka, bo sam lubię sobie popatrzeć czasami..
korekty mam nie takie jak być powinny, ale po pierwsze auto jeździ bez zastrzeżeń,
a po drugie jeszcze nie czyściłem egr-a, przepustnicy etc.. więc powodów może być więcej..

po prostu czasem nie dajmy się zwariować.. jak jeździ to nie psuć tylko się cieszyć jazdę i nie szukać dziury w całym :)

Witam
U mnie silnik klekocze i chodzi dosc nierowno wiec pewnie zblizaja sie wydatki.
Poczatkowo myslalem o zaworach i panewkach ale jak zobaczylem korekte wtryskow to pomyslalem ze najpierw chyba zajme sie wtryskami.
na zimnona cieplo
pierwsza foto na zimnym silniku a drogie foto na cieplym
Niezla masakra.
Musze dodac ze dluzszy czas smigam na kiepskim paliwie (co z pewnoscia jest powodem tego syfu)
Wiec od czego mam zaczac?? :rolleyes:

Witam
U mnie silnik klekocze i chodzi dosc nierowno wiec pewnie zblizaja sie wydatki.
Poczatkowo myslalem o zaworach i panewkach ale jak zobaczylem korekte wtryskow to pomyslalem ze najpierw chyba zajme sie wtryskami.

Niekoniecznie... Korekta 3-go cylindra wskazuje na to, że ten samochód często musi chodzić na 3 cylindrach, zamiast na czterech. Taka wartość (+5.18) to występuje przy albo praktycznie całkowicie zatkanym wtryskiwaczu, albo przy braku kompresji na cylindrze (np. wpadła sobie do niego klapka i narobiła bigosu). Zacznij od zamiany wtrysku 1 z wtryskiem 3, zobacz na to, co się po tym stanie. Jak korekta na trójce zostanie bez zmian - witaj w grupie szczęśliwców, którzy sobie wyremontują silnik...

dzieki za szybka odpowiedz
jeszcze tylko podpowiedz
po wymianie tych wtryskow jak wygloda sprawa z kodami?
bo wiem ze sa kody i czemus sluza
nie obcykany jestem w tym
ale to jak mozesz to pisz na priv bo to raczej wyjdziemy z tematu
z gory dzieki

dzieki za szybka odpowiedz
jeszcze tylko podpowiedz
po wymianie tych wtryskow jak wygloda sprawa z kodami?
bo wiem ze sa kody i czemus sluza
nie obcykany jestem w tym
ale to jak mozesz to pisz na priv bo to raczej wyjdziemy z tematu
z gory dzieki

Po zamianie należy oczywiście kody obu wtryskiwaczy wprowadzić do ecu i skasować wyuczonych parametrów. Można to zrobić np. w FES/MES.
Oczywiście powtórzę radę, która pojawiła się tutaj już wielokrotnie – przed zabawami z wtryskami należy wykluczyć pozostałe elementy (choćby nieszczelny dolot, nieszczelne klapy wirowe itd.)

Amortyzatory
Powrót