• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Korekty wtrysków

dzieki za szybka odpowiedz
jeszcze tylko podpowiedz
po wymianie tych wtryskow jak wygloda sprawa z kodami?
bo wiem ze sa kody i czemus sluza
nie obcykany jestem w tym
ale to jak mozesz to pisz na priv bo to raczej wyjdziemy z tematu
z gory dzieki

Możesz przekodować wtryski - te, które zamieniłeś miejscami - np. w FES-ie. Tylko tutaj mała uwaga - nie na wszystkich kablach da się zrobić przekodowanie! Jeżeli masz sytuację, że pomimo potwierdzenia zmiany kodu IMA wtrysku nic się nie stało (zostaje w parametrach stary kod) - to się bardzo nie przejmuj. Sprawdź korekty bez kodowania - jeżeli nadal masz na trzecim cylindrze +5.20 - to wtedy zdejmujesz kolektor ssący. Na 99% zauważysz w kolektorze brak klapy wirowej na tym cylindrze - wtedy głowica do zrzucenia, tłok do wyjęcia (mogło go sprasować) i generalnie zabawa w mini remont.

A jak wtrysk mierzy ciśnienie sprężania w komorze spalania, że korekta od tego zależy?

wtrysk nie mierzy kompresji, jesli sinik utyka na jeden z cylindrów na biegu jałowym, ECU wprowadza korekte w długości wtrysku w tym cylindrze, by poprawic jego sprawnosc i poprawic prace silnika ,a na sprawnosc cylindra ma wpływ kompresja, dlatego jesli korekta wychodzi zle, powinno sie sprawdzic kompresje.

pzd.

Ecu mierzy o ile zmieniła się prędkość po wtrysku, jednak na to wpływ może mieć nawet napęd pomocniczy, albo dwumas uwalony. Więc tylko teoretycznie może być to urwana klapka.

A jak wtrysk mierzy ciśnienie sprężania w komorze spalania, że korekta od tego zależy?

To jest zasadnicze pytanie dotyczące tego jak ECU wylicza korekty wtrysków. Ja swego czasu szukałem odpowiedzi na to pytanie i znalazłem tylko materiały szkoleniowe do systemu CR delphi. Podejrzewam jednak, że w naszych Boschach jest podobnie. Niestety materiał tłumaczony, było parę nieścisłości, które nie ułatwiają zrozumienia. Występowały w nim dwa sformułowania: dostosowanie wtrysku i korekcja wtrysku (trudno wyczytać z materiałów czym się różnią). Przedstawiona ogólna koncepcja mówiła o tym, że silnik wykonuje procedurę dostosowywania poprzez lekką zmianę parametrów wtrysków na wybranym cylindrze i sprawdzenie wyniku tych zmian (zmiany czasu otwarcia oraz rezygnacja z wtrysku wstępnego). Poprzez pomiar prądu potrzebnego do otwarcia wtryskiwacza ECU (i poprzez inne pomiary) potrafi jakoś tam określić stan wtryskiwacza. W rozdziale o korekcji – podane zostało, że służy również do tego czujnik spalania stukowego (w Fordach występuje, a u nas?) i czujnik położenia wału, który potrafi zmierzyć inne przyspieszenia wału korbowego w zależności od pracy wtryskiwacza (to już moja interpretacja).

To są tylko ogólniki, nie wiem na ile przekłada się to na JTDm, ale wniosek jest prosty – ECU potrafi wykryć zaburzenia spalania na konkretnym cylindrze, a te zaburzenia mogą się brać nie tylko z nieprawidłowej pracy wtrysku ale też z innych usterek (np. można sobie wyobrazić, że niesprawna jedna świeca żarowa może na zimnym silniku powodować nieprawidłową pracę tego cylindra).

Ecu mierzy o ile zmieniła się prędkość po wtrysku, jednak na to wpływ może mieć nawet napęd pomocniczy, albo dwumas uwalony. Więc tylko teoretycznie może być to urwana klapka.

To chyba dość oczywiste, że może a nie musi. Zwykle 90% rad na forum jest z cyklu "sprawdź to", "u mnie było tamto", "można podejrzewać to co zwykle w takim wypadku" itd. Ale każdy przypadek jest inny i każda porada przez internet jest tylko próbą naprowadzenia na rozwiązanie.

Ostatnia edycja:
Czujnik predkosci walu mowi ecu jak chodza tloki, szkoda ze fes jest za wolny zeby odczytac parametry.
Pozdrawiam

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Ostatnia edycja:
To chyba dość oczywiste, że może a nie musi. Zwykle 90% rad na forum jest z cyklu "sprawdź to", "u mnie było tamto", "można podejrzewać to co zwykle w takim wypadku" itd. Ale każdy przypadek jest inny i każda porada przez internet jest tylko próbą naprowadzenia na rozwiązanie.

Akurat przykład jest bardzo dobry bo masa wirująca będzie miała wpływ na prędkość wału, odczyt czujników a co za tym idzie wskazywaną korekcję inplus.
W przypadku bardzo dziwnych korekcji po zweryfikowaniu stanu układu wtryskowego jak wyżej napisano trzeba zweryfikować kompresję silnika; przyczyn jej utraty może być sporo.

No musiałbyś mieć w bardzo śmieszny sposób uwalony dwumas, żeby zawsze Ci tylko jeden cylinder wymagał dolania większej dawki paliwa.
Silniki JTDm są bardzo pancerne "same w sobie". Więc jeśli nagle coś takiego występuje jak korekta +5.2, a w aucie siedzi kolektor ssący plastikowy - to praktyka wskazuje, że zaciągnęło z niego klapkę (jeśli zweryfikowaliśmy prawidłowość pracy samego wtrysku). Innego przypadku jeszcze nie miałem, a w takie zjawiska przy uszkodzonym dwumasie lub napędzie pomocnicznym - nie wierzę. Musiałoby to być naprawdę super specyficzne uszkodzenie.

Witam, przymierzam się do wymiany końcówki wtryskiwacza, ponieważ dotychczasowe zabiegi (czyszczenie itd.) nie pomogły , a korekty nie napawają optymizmem i w zwiazku z tym, czy po wymienie takiej końcówki, należałoby cały wtrysk poddać ustawieniu na specjaliswtycznej aparaturze, czy też, jest on juz gotowy i można smiało insatlować i cieszyć się z prawidłowego funkcjonowania wtrysku?
Z góry dziękuje z fachową odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Odpowiedz jest w tym temacie- po zmianie samej koncowki niczego nie musisz robic tylko cieszyc sie zyciem :)

Odpowiedz jest w tym temacie- po zmianie samej koncowki niczego nie musisz robic tylko cieszyc sie zyciem :)

Dziękuję za szybka odpowiedź.

Czytałem cały temat ale niestety widocznie niezbyt dokładnie ale może to przez to, iz temat ma dużo stron.

Dzięki :)

Tomek_KRK zmienilem wtryski 1 z 3 i przekodowalem i jednak wtrysk zawalony foto ponizej
wtryski po wymianie.jpg

to chyba przyczyna stukow silnika
a poza tym to chyba sprzeglo do roboty (dwumasa) bo silnik stuka przy wcisnietym sprzegle ale jak puszcze sprzeglo (na neutralnym) to juz wali jak mlotkiem
pozdro

mam na mysli ze strasznie mi silnik stuka
wiem ze to moze byc przez wtrysk zawalony bo smiga na 3 cylindry
poza tym trzesie na wolnych obrotach (wiec planuje wymienic koncowki wtryskow)
ale mysle ze te stuki moga byc spowodowane przez dwumase bo wali na neutralnym a jak wcisne sprzeglo to ciszej stuka
zaczne od tanszej wymiany koncowek wtryskow a pozniej zobaczymy

Witam mi coś stuka ale na zimnym jak odpalam po nocy. Takie tu tu tu tu tu tu tu dość głośne ale jak się troszkę nagrzeje jest ok.
Kiedyś mi mechanik powiedział że to luz na rolkach napinających i podczas wymiany rozrządu żebym też to wymienił! :)

kolego skoro zdiagnozowano luz na rolkach to ten komentarz w jakim celu. No chyba że myślisz że to wtrysk . Jeśli tak podłącz podkompa i sprawdź korekty jak tak wali

Wklejcie filmiki, bedzie co ogladac i podpowiedziec latwiej:-)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Witam mi coś stuka ale na zimnym jak odpalam po nocy. Takie tu tu tu tu tu tu tu dość głośne ale jak się troszkę nagrzeje jest ok.
Kiedyś mi mechanik powiedział że to luz na rolkach napinających i podczas wymiany rozrządu żebym też to wymienił! :)

jesli stuk ustaje po rozgrzaniu to na pewno nie rolki rozrzadu, a nawet jak by tak było to chyba natychmiast trzeba do niego zajrzeć prawda??
sprawdz korekty i kompresje, a mechanika zmien.

pzd.

jesli stuk ustaje po rozgrzaniu to na pewno nie rolki rozrzadu
U mnie słychać delikatny stukot przy zimnym silniku. Jeśli lekko przesunę drążek w dół lub wcisnę sprzęgło to stukot znika... Co to może być?

Amortyzatory
Powrót