Jakie mieliście objawy walniętego koła pasowego w 159? Jakieś drgania silnika lub wewnątrz auta, dziwne dźwięki? Czy przy obciążaniu koła (załączenie klimy itd) coś wyraźnie się zmieniało, że można było dojść, że to akurat koło a nie np klima?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.

Na pewno nie zaszkodzi wymienić też napinacza, ale sprawdź najpierw wizualnie kondycję koła po prostu.
Jeśli koło pasowe rozwali ci się do końca to jest spora szansa że resztki gumy podejdą pod wał co może skutkować przeskoczeniem rozrządu. Czym prędzej zdejmuj pasek i jedź na serwis. Pasek tnij i tak jest do wymianyCześć , podłączając się pod temat chciałbym zapytać czy aby koło pasowe w moim autku nie umiera. Od dłuższego czasu , podczas uruchamiania silnika oraz jakiś czas po uruchomieniu coś piszczy w okolicach paska wielorowkowego później przestaje. Wczoraj po przyjeździe do pracy poczułem zapach przegrzanej gumy lub plastiku . Po obwąchaniu okolic silnika woń ta zdecydowanie wyczuwalna była w okolicy paska pod zbiorniczkiem wspomagania . Czy ktoś miał podobny przypadek lub orientuje się co jest jego przyczyną ?
Witam chcę odkręcić koło pasowe ale nie wiem czy do tych śrub trzeba specjalne bity? Torx jest za luźny imbus równieżCzym odkręca się te śruby? Zamówiłem Koło Dayco cena ok 380zł z wysyłką ciekawe ile te wytrzyma...Fotka mojego koła rozwalonego i dodaje zdjecie jak wyglądają śruby
![]()