Jakie wahacze ??

• Autor wątku Autor wątku Sparco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jakie wahacze proponujecie?? (stosunek jakość/cena a nie którew najdłużej wytrzymają)

• Łącznie głosujących
    494
OEM w Alfie naszej przypadek osobisty : 45 tys km w Polsce i na razie '' nic '' po zakupie od razu był do zmiany tylny łącznik stabilizatora miał datę produkcji samochodu i lewy dolny wahacz był do zmiany (''tkzw jabłko'') miał wywalone-wręcz dosłownie.

Od tej pory nic auto było na przeglądzie (uczciwym) i tak raz na jakiś czas z Ojcem sobie sami sprawdzamy piękną bo wiadomo :) zdaje sobie sprawę kiedyś znowu nadejdzie dzień na jakąś wymianę,ale co jak co auto jeździ po dobrej jakości drogach (rzadko w mieście) i jest jeszcze dobrze. TRW są i VEMA :)

Ktoś może w to nie wierzyć bo górne się powinny ''odezwać'' może były w Belgii jeszcze kiedyś zmieniane-nie wiem mówie tak jak jest na chwilę obecną.

Pzdr.

Michał :)

tylne wahacze vemy komplet ok 30tys i jak narazie ok,
górne przednie vemy ok 15 tys, dolne trw i jeszcze jeżdżą ale tak jakby silentblock może tam się odzywał czy może swożeń choć przy wymianie górnych wszystko było ok. a może coś innego mi postukuje delikatnie czasami na duuuużych nierównościach
jak będę zmieniać dolne i górne następnym razem to DELPHI !! jakoś większa opinia od ludzi była ok co do nich ale różnie bywa bo być może na forum trafi się więcej "lubieńców" trw i opinia jest jaka jest...

PRZÓD
wahacze góra i dół - VEMA
łączniki stabilizatora - VEMA
drążki i końcówki drążków - VEMA

Wymieniane 2 lata temu - do dziś przelatane ok. 33 tyś. km

Po ok. 4 tyś km padł jeden łącznik (po ostrym hamowaniu chyba bo strzeliło coś) wymieniony na FEBI
Dziś wymieniony wahacz górny prawy - również VEMA

RESZTA SPRAWDZONA - SZTYWNA JAK CHOLERA

Zawias wymieniany przy przebiegu 150kkm z czego 141kkm po niemieckich drogach
Całość była ORYGINALNA

przy silniku 2.4 JTD moja Bella dostaje od ciężaru w kość więc ja VEMĘ sobie chwalę :-)

kupiona od kordiego na allegro - ORIGINAL :-)

dzisiejszy wahacz kupiony od Pabla

Ja mam trw. Wymienione w grudniu ubiegłego roku. Po miesiącu już prawa strona zaczęła skrzypieć w okolicach 0*C Powyżej 7*C już jest ok, ale wciąż np, przy zjeżdżaniu z wysokiego krawężnika słychać gumy, luzów nie ma, auto jest sztywne, przejechane od tego czasu około 10tys. km.

Witam.TRW dolne przód para +stabilizator+łączniki przejechane 20000km jest OK,odezwała się góra jeszcze orginał (skrzypią po zimie) Pozdrawiam

przód górne wahacze delphi - wytrzymały 10 tyś na dobrych drogach

Dolny przedni TRW - 32 tyś. km przejechane i jest OK
Górny przedni TRW - wymieniony po 25 tyś. km - luz na sworzniu, zakupiłem obecnie OEM.

Opony/felgi - 205/55/R16 (lato), 195/65/R15 (zima). Auto z polskiego salonu - jeździło po drogach Łodzi, teraz jeździ po drogach w Kielcach i Gdańsku.

Dopiszę uwagi po przejechanych 40 kkm. Po zakupie auta wymienione dolne i górne vemy, tył był w orginale. Po owym przebiegu górne padły (gumy) wymienione znów na vemę (z kalamitkami, fajny patent- trochę smaru i zero skrzypienia), dolne cały czas mają się dobrze. Z tyłu wymieniłem wzdłużne i gumy w zwrotnicy, poprzeczne nadal fabryczne i bez luzów. Przebieg pół na pół, moje miasteczko dziurawe jak ser a jeżdzę powiedzmy...... trochę za szybko. Koła 16 lato i 15 zima, więc tragedii z wahaczami nie ma. Dziwię się jak niektórzy wymieniają zawiechę co 10kkm?

Dziwię się jak niektórzy wymieniają zawiechę co 10kkm?
Bo to jest skrót myślowy.
Oni co 10tkm wymieniają jakieś pojedyncze elementy i twierdzą że zrobili zawieche.
Tak samo jak nie którzy do rangi remontu podnoszą zwykły przegląd okresowy powiązany z wymianą materiałów eksploatacyjnych.

przód dół VEMA - 9 miesięcy, 16 tys km przejechane, omijane dziury itp. rozwalone manszety sworzni + niemiłosiernie skrzypiący sworzeń przy skręcie i nierównościach... następne TRW

pawciu87, u mnie to samo co u Ciebie z dolna Vemą tylko, że już po 6k km :P

dolne TRW ok 30 tys.,góra Kager 20 tys. km
Wymieniałem w grudniu.W jednym dolnym puściła guma i obracał się na tulei,sworzeń-minimalne luzy.Druga strona dół-stuki sworznia.Obydwa górne już tak skrzypiały,że miałem dość..
Założyłem na dół TRW ,na górę Delphi(i tu jestem ciekawy ile wytrzymają)
Drogi miejskie ;-}

Ja zamówiłem jakieś Lucasy za 370zł jeden (widziałem na necie że czasami łączona nazwa z TRW) polecili mi je w sklepie. Jak pojeżdżę to sie podzielę opinią, chociaż takiego wyboru tu nie ma w ankiecie :)

a jeździ/jeździł ktoś z was na wahaczach SWAG?

pawciu87, u mnie to samo co u Ciebie z dolna Vemą tylko, że już po 6k km :P

Miałem to samo, po kilku tysiącach porozrywane osłony sworzni, skrzypienia nie szło wytrzymać. Na dolnych Fastach przjechalem prawie 40 tys. myślałem że na Vemie będzie lepiej. Porażka.

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2

Górne wahacze DELPHI wymienione jakieś 6 tys km temu, jazda glownie po miejskich dziurawych polskich drogach na dzien dzisiejszy lewy calkowicie do wymiany, na prawym lekkie luzy na gumie. Tym razem kupie VEMY i wymienie pewnie w tym samym czasie ale za to ile zaoszczedze. DELPHI przereklamowane

To nie lepiej założyć TRW albo oryginalne i nie bawić się w wymianę co 6 tys. i możliwe że jeszcze przy okazji zaoszczędzić $ ?

Już mogę spokojnie potwierdzić, że owa firma Lucas to właśnie TRW :) W sklepie u kumpla z rabatem zapłaciłem 356zł/szt :)

Amortyzatory
Powrót