• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jakie wahacze ??

• Autor wątku Autor wątku Sparco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jakie wahacze proponujecie?? (stosunek jakość/cena a nie którew najdłużej wytrzymają)

• Łącznie głosujących
    493
Najlepiej jak ten temat by został przyklejony to wiecej osob zobaczy tą sonde

w poprzedniej belli
jednocześnie wymieniłem ;
amortyzatory ze sprężynami
kpl wahaczy przednich - VEMA
kpl wahaczy tylnych poprzecznych - VEMA
łączniki i gumy drążków stabilizatora przód plus tył - VEMA

przejechane po warszawskich dziurawych drogach 30 tys
i żadnych luzów, autko sztywne
po czym zmieniło właściciela

FAST-gora i dol,po roku(25 tys)wymiana gornych na QAP,gdzie nowe zaczynaja niemilosiernie skrzypiec dzien po zalozeniu

QAP z przodu - przejechane prawie 10 tyś i jest ok
FAST z tyłu przejechane tyle samo i też jest ok
Narazie nic nie słychać a tak dokładniej czy coś się dzieje to wyjdzie na przelądzie.

Przod:
VEMA górne wahacze - 45 tys i luzy na tulejach (lewa jak i prawa), sworznie OK - minus skrzypia... ,
FAST dolne wahacze - 45 tys jak narazie luzow nie ma, chodz wymieniana byla oslona gumowa sworznia.

Ostatnia edycja:
Przód górne TRW ale tylko te ze zeszlifowanymi numerami OE Fiata, są na rynku też TRW z papierową naklejką - 10-15 tys km i nie ma tu tulejek.
Fast górny wytrzymał 15 tys. i został wymieniony ze względu na niebotyczne odgłosy skrzypienia, sworzeń posiada plastikowy kapturek który na mrozie sztywnieje i sie rozpada więc długiego życia nie wróży.
Dół oryginalne 173 tys. km od nowości i cisza więc tutaj szkoda kombinować bo podróbki też nie najtańsze

witam.
jest to moaj pierwsza ingerencja w zawieszenie wiec nie mam wyrobionego zdania. ale mam pytanie.
kupilem sobie trw. to normalne ze dostaje sie je w workach plastikowych ??

Ostatnia edycja:
TRW jest w workach , FAST jest w workach , QAP jest w workach, no chyba wszystkie, bynajmniej nie spotkałem sie żeby nie było inaczej

FAST- 15 tys. prawy górny ma luz na tulejach dolne OK

miałem fasty ale na dole. po 30 tys. je wymieniłem bo coś stukało i niepotrzebnie bo stukał stablizator, a na wahaczach było zero luzów.
Górne tylko oryginały - reszta się sypie po 2 m-cach.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Górne Qap - 7000 km i do wymiany oba (luzy na tulejach i jednym sworzniu).
Dolne TRW i po 5000 km na razie ok. Końcówki drążka TRW, 20 000 km i wszystko ok.

coś tam z qpy mam na przodzie ( bo sprawa była pilna i kasy mało - teraz żałuję)
- i już biorę się za kupno nowych ( tym razem lepszych ) górnych
przelatałem max 10 kkm

mam nowe powiedzenie:
fasty i qpy są do dupy :-)

Moją AF 156 SW kupiłem w kwietniu dwa lata temu. Miała przejechane 124 000 km po niemieckich drogach. po kilku miesiącach musiałem wymienić górne wahacze. Okazalo sie, ze miała jeszcze pierwsze. Wymieniłem na vema po 15 000 juz były luzy na tulejach, troche jeszcze pojeżdzilem i musiałem wymienić prawy. Wymienilem na delphi, po 10 tysiacach luzy na tuleji prawego wahacze, ale jezdzilem dalej. Aktualnie mam 195 000 i wymieniam całe zawieszenie na TRW, ale DOLNE WAHACZE SĄ TAM JESZCZE PIERWSZE.

ale DOLNE WAHACZE SĄ TAM JESZCZE PIERWSZE.

To nie nowość, dolne dużo wytrzymują, w moim aucie zdejmowałem dolne fabryczne po 205tys km, gdyby nie to że sparciała im guma w tulejach i się rozwulkanizowały śmigały by dalej, sworznie są w stanie bardzo dobrym zero luzu.

czasami wydaje mi się, że częsci które kupujemy jako orginały to i tak nie to samo, co dostaje auto w fabryce. Chyba przebiegi świadczą same za siebie

qap - górne wahacze, przejechane około 13tys, brak oznak zużycia

kupa - nabite ok 10 tys ( może coś więcej ) i góra już chyba się skończyła
niedługo wymianka - nie na kupy itp wynalazki

Amortyzatory
Powrót