• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jakie wahacze ??

• Autor wątku Autor wątku Sparco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jakie wahacze proponujecie?? (stosunek jakość/cena a nie którew najdłużej wytrzymają)

• Łącznie głosujących
    493
Tak, dokładnie o tego gościa chodzi ;)

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Koles powinien dac rabat na haslo alfaholicy bo dzieki nam interes sie mu kreci :)

A ja mam prośbę o pomoc. Kupiłem dwa wahacze górne Lemforder-polska produkcja- na skp wyszed luz w poprzednich na sworzniu.
Auto zostawilem u mechanika na wymianę. Po odbiorze- dalej stuka prawa strona. Bujam autem a tam sworzen nie dokręcony do widełek amortyzatora, wszystko lata. Wracam do mechanika, oczywiście stwierdzil to samo. Podokręcal ale to zlikidowalo stuki a przynioslo skrzypienie. Straszne, tak hałasowalo zimą w mrozie przy kończących się wahaczach...
Znowu powrot do mechanika, wg niego skrzypi poduszka amortyzatora. A jesli to jednak wahacz to taki mu widocznie dostarczylem i to moja wina...
Czy ktos spotkał się ze skrzeczącym wahaczem tej firmy? Czy moglo byc tak, że chłop poskręcał wsio na podnośniku na chama a po opuszczeniu na koła pod ciężarem auta coś się uszkodziło? Tak bym tlumaczyl ten niedokręcony sworzeń...

też tak miałem w mojej 156 i okazało się że to guma na stabilizatorze - czasem tak bywa. Kup w sprey-u specyfik do gumy pryśniesz sam i powinno przestać - nie polecam WD40 bo może rozpuścić gumę i będzie stukać.

Kup następnym razem ze smarownikiem wahacze bo są... Mi po wymianie każde skrzypia ale po czasie jest cisza.

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

Kup następnym razem ze smarownikiem wahacze bo są... Mi po wymianie każde skrzypia ale po czasie jest cisza.

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

a chciałem zapytać gdzie można takie ze smarownikiem dostać i jakiej firmy? bo też szykuje sie do wymiany.

a chciałem zapytać gdzie można takie ze smarownikiem dostać i jakiej firmy? bo też szykuje sie do wymiany.

Obawiam się, że jedyne wahacze które były ze smarowniczkami - robiła Vema
Może sam zamysł był dobry - jednak producent nawet nie podał jakiego smaru należy użyć
Obecnie nie ma oficjalnej dystrybucji tej firmy w PL, a na te wahacze jest nowy cennik we Włoszech, w detalu kosztowałby prawie tak jak TRW

Polecam ten produkt, dają na niego 3 lata gwarancji bez limitu
https://www.autosklep24.pl/pl/searc...efault/5/url/wahacz,alfa,156/f_producer_317/1

A ja mam prośbę o pomoc. Kupiłem dwa wahacze górne Lemforder-polska produkcja- na skp wyszed luz w poprzednich na sworzniu.
Auto zostawilem u mechanika na wymianę. Po odbiorze- dalej stuka prawa strona. Bujam autem a tam sworzen nie dokręcony do widełek amortyzatora, wszystko lata. Wracam do mechanika, oczywiście stwierdzil to samo. Podokręcal ale to zlikidowalo stuki a przynioslo skrzypienie. Straszne, tak hałasowalo zimą w mrozie przy kończących się wahaczach...
Znowu powrot do mechanika, wg niego skrzypi poduszka amortyzatora. A jesli to jednak wahacz to taki mu widocznie dostarczylem i to moja wina...
Czy ktos spotkał się ze skrzeczącym wahaczem tej firmy? Czy moglo byc tak, że chłop poskręcał wsio na podnośniku na chama a po opuszczeniu na koła pod ciężarem auta coś się uszkodziło? Tak bym tlumaczyl ten niedokręcony sworzeń...

Skrzypią prawie wszystkie zamienniki. Rada? Wyjąć tuleje i przesmarować olejem silikonowym i nastanie cisza.

Ostatnia edycja:
Tak gwoli wymiany informacji.
Około 2,5 roku temu wymieniałem w mojej GT kompletne, przednie zawieszenie. Górne i dolne wahacze, gumy stabilizatora, łączniki stabilizatora oraz końcówki drążków. Wszystko z firmy Fast (koszt części 600 polskich PLN). Roczny średni przebieg to 11 tysięcy (łączny z tego okresu 27,5 tysia). Legitymuje mnie to do tego aby subiektywnie stwierdzić, że z zawieszeniem jak na razie jest OK. Na dużych nierównościach słychać skrzypnięcie. Ogólnie jestem zadowolony. Aha, jeszcze jedno, po wymianie zawieszenia mechanik miał jakieś tam problemy z ustawieniem zbieżności i geometrii (ale dał radę)...
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Dokładnie bo najtańsze zamienniki nie odstępują jakościowo wahaczy z górnych półek, grunt to tylko dobrze zamontować i wymienić kompletne i spokój na długo. A jak ktoś nie umie poprawnie zamontować wahaczy i będa w ciągłym naprężeniu to później nadaje... Albo ma dolny "padake" a zmienia tylko górne... Tylko GT bergmany albo fasty.
Ps. To jest moje zdanie tylko i wyłącznie i gówno-burza tych co przepłacają mnie nie interesuję. Pozdrawiam :)

Wahacze górne Delphi- jak na razie przejechały 30 tys km po niezbyt ciekawych Polskich drogach, brak luzów, ale zaczęły skrzypieć.Chyba trzeba będzie się powoli przymierzać do wymiany :(
EDIT: 30tys km przez 1,5roku od wymiany i nadal jeżdżą pomimo tego skrzypienia ;) ale już nowe wahacze czekają w garażu, tym razem Lemforder, ciekawe ile te przejadą :)

Ostatnia edycja:
U mnie z przodu siędzą oryginalne górne 51834093, 51834094.
Zrobione już 40kkm i na razie wszystko w porządku
Z tyłu też oryginały, zrobione jakieś 60kkm i też wszystko ok

bergmann juz 3 rok leci leraz będę zmieniać bo skrzypia

Na SRL zrobiłem w 166 ponad 100 tys. km (w trasach).
Teraz zakładam je do 156.
Mam na zbyciu nowy komplet SRL (góra+dół) na prawą stronę (pasażera).
Okazyjnie sprzedam (150)

Amortyzatory
Powrót