• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jakie wahacze ??

• Autor wątku Autor wątku Sparco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jakie wahacze proponujecie?? (stosunek jakość/cena a nie którew najdłużej wytrzymają)

• Łącznie głosujących
    493
Tak samo jak Bocian musiałem pilnie założyć jakiś złomias.... chciałem Qpe kupić ale wkońcu drugą kupe kupiłem tj FAST.

Po 1000 km podjechałem na warsztat na sprawdzenie, prawy górny wachacz do reklamacji, powodem nie była jazda po dziurach tylko sama w sobie produkcja jak mi powiedzieli na warsztacie, słabej jakości produkcja gumy i wachacz był za mało sztywny.

Oczywiście do dziś na nim jeżdze bo nie mam kiedy zareklamować ale tydzień temu na diagnozie (przeglądzie) nic nie zauważyli, czyli trzeba dobrze je badać ;) np łomem tak jak robili to w ItalAuto i wykrywali najminimalniejsze błędy.

Następne będą VEMA/TRW

Qupy miałem i po 12000 tkm luzy i do ymiany , dolne to fasty (fastqupy) i też luzów dostały, i górne i dolne poszły na reklamacje , a teraz założyłem TRW i zobaczymy czy więcej przejade (jestem dobrej myśli bo trochę kosztowały)

Górny wahacz Delphi po około 20000km stuka (wymiana na TRW), dolny FAST też 20000km i wszystko ok, nic nie słychać:)

Wahacze przednie FAST po 7 000 km:
- górne ciągle piszczą ale nie mają luzów
- dolne bez zastrzeżeń

Wahacze tylne VEMA po 38 000 km:
- bez zastrzerzeń

Góra przód TRW - wytrzymały 50 tyś. Dopiero teraz stuki i piski jak w starej taczce. Wymiana będzie znów na TRW.
Dół przód Fabryka - jak do tej pory nic nie słychać.

Alfa 166 205/55/16

przy przebiegu 139tys wstawiłem wachacze FEBI,
po ok 10 tys zaczęły się jakieś stuki,
po 15 tysiącacach raczej mocno do wymiany są.

na 'usprawiedliwienie'
obniżone zawieszenie
+ dojazd do domu po nie niespecjalnei równej drodze + wrocław ;]

sprobóję teraz TRW.

Słyszał może ktoś o wahaczach Fortuna Line? Górę wymieniłem na Veme, a o dole ciągle myślę bo coś dalej puka stuka :P Chciałem spróbować coś tańszego (niestety budżet przed świętami marnieje z dnia na dzień) typu fast, ale natknąłem się na tą fortunę. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tą firmą ?

Uzupełnienie- Febi górne przód- po 10tys. km wymienione na TRW- miały dość, a na opolszczyźnie z drogami nie jest jeszcze tak tragicznie...

U mnie Febi górne przód - nawet 10 tys nie wytrzymały i duże luzy na tulejach, sworznie ok. Zakupione TRW na wymianę, się okaże jak będzie ;)
156 1.9 sportpack

widzieliscie nowe cudo na allegro???

niby produkt niemiecki ale rozbawilo mnie juz samo haslo "wzmacniany" ciekawe jak sa wzmocnione te tuleje i sworznie;)

z reszta QAP tez jest niemiecki a jakosc jest tragiczna a te sa na dodatek tansze o 20zł!
chyba dobry spsob na wlozenie do auta przy sprzedazy, chyba ze ktos z was je mial i moze sie myle?

http://allegro.pl/wahacz-alfa-romeo-156-147-dolny-lewy-wzmacniany-i1315382518.html

taaa wzmacniane zesrane już to widzę...

Ja od kwietnia jeżdżę na Vemie - przejechałem troszkę ponad 10 tys. i jest ok - polecam

Ostatnia edycja:
dolny oryginał TRW od nowości 151 tyś prawa strona ok lewa do wymiany nie trzyma kąta

góra siadła po 138 tyś wymiana na TRW jak na razie cisza

rok temu w lipcu wymienilem wahacze (calość) miały byc trw ale w maju okazało się, że to qpa czy cos takiego. Podobno jest to straszna kupa. Wczoraj robiłem przeglą od wymiany 40 000 km i ani grama luzu, a nie oszczędzam zawieszenia, omijam warszawskie korki jak tylko się da (kostka brukowa itp.) Więc chyba nie firma ma wływ na trwałość wahaczy a partia produkcyjna, na którą się trafiło

TRW górne wytrzymały u mnie 50 kkm, warte polecenia bo 2 lata temu na allegro kosztowały tylko ok. 170zl za szt

Amortyzatory
Powrót