To teraz ja trochę o chińskim ELM 327 zakupionym w PM Factory
Na początku był problem z instalacją na win10 ale sterownik
Prolific 3.3.2.105 wybrany
RĘCZNIE(czasem trzeba w mesendżerze urządzeń ręcznie wybrać !) zamyka temat rozpoznawalności interfejsu dla pc, przypisując go pod port com11(ale to nie ma znaczenia).
Interfejs na darmowych MES'ach jak i tych z "witaminką" uzyskuje wynik pozytywny przy testach łączności.
Jest tylko problem bo moja wersja łączy się tylko i wyłącznie z modułem can silnika i np nie mogę skasować denerwującej inspekcji olejowej..
Otrzymałem już odpowiedź z PM Factory, że interfejs należy przerobić pod alfę (a taką przecież u nich zakupiłem..) i że mogę go odesłać w celu przerobienia lub sam to zrobię po wysłaniu im fotek płytki - wybrałem drugą opcję bo trochę jestem w gorącej wodzie kompany i trochę zmasakrowałem obudowę podglądając stary film na ytubie jak koleś łatwo rozbiera to śrubokrętem..:/
Teraz wystarczy odkleić naklejkę pod którą znajdują się 4 małe śrubki philips..
Niestety płytka nie ma żadnych oznaczeń seryjnych:

-czekam na info co należy z niej wydłubać, jesli trzeba będzie coś kombinować z lutownicą to od razu odsyłam..
Po 1h w
niedzielę od wysłania emalia do
http://www.pmfactory.pl/ otrzymuję pomoc! Więc warto kupować u sprawdzonego sprzedawcy, tym bardziej że zakupu dokonałem kilka miesięcy temu, bo nadal można liczyc na pomoc, polecam!
Pan Paweł radzi usunięcie tego rezystora:

najlepiej to zrobić jakimiś w miarę precyzyjnymi szczypcami - po prostu go zgnieść, wyczyścić i upewnić się że opiłki cyny nie dostały się na inne ścieżki itp.
Po przeprowadzonym teście "F11" interfejs łączy się nagle ze wszystkimi dostępnymi modułami w aucie