Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli będziesz miał info od nich co należy zmodyfikować, to podziel się koniecznie. Przydadzą się takie informacje.
Wysłane z Tapatalka
To teraz ja trochę o chińskim ELM 327 zakupionym w PM Factory
Na początku był problem z instalacją na win10 ale sterownik Prolific 3.3.2.105 wybrany RĘCZNIE(czasem trzeba w mesendżerze urządzeń ręcznie wybrać !) zamyka temat rozpoznawalności interfejsu dla pc, przypisując go pod port com11(ale to nie ma znaczenia).
Interfejs na darmowych MES'ach jak i tych z "witaminką" uzyskuje wynik pozytywny przy testach łączności.
Jest tylko problem bo moja wersja łączy się tylko i wyłącznie z modułem can silnika i np nie mogę skasować denerwującej inspekcji olejowej..
Otrzymałem już odpowiedź z PM Factory, że interfejs należy przerobić pod alfę (a taką przecież u nich zakupiłem..) i że mogę go odesłać w celu przerobienia lub sam to zrobię po wysłaniu im fotek płytki - wybrałem drugą opcję bo trochę jestem w gorącej wodzie kompany i trochę zmasakrowałem obudowę podglądając stary film na ytubie jak koleś łatwo rozbiera to śrubokrętem..:/
Teraz wystarczy odkleić naklejkę pod którą znajdują się 4 małe śrubki philips..
Niestety płytka nie ma żadnych oznaczeń seryjnych:
Pokaż załącznik 244364Pokaż załącznik 244365
-czekam na info co należy z niej wydłubać, jesli trzeba będzie coś kombinować z lutownicą to od razu odsyłam..
Po 1h w niedzielę od wysłania emalia do http://www.pmfactory.pl/ otrzymuję pomoc! Więc warto kupować u sprawdzonego sprzedawcy, tym bardziej że zakupu dokonałem kilka miesięcy temu, bo nadal można liczyc na pomoc, polecam!
Pan Paweł radzi usunięcie tego rezystora:
Pokaż załącznik 244366
najlepiej to zrobić jakimiś w miarę precyzyjnymi szczypcami - po prostu go zgnieść, wyczyścić i upewnić się że opiłki cyny nie dostały się na inne ścieżki itp.
Po przeprowadzonym teście "F11" interfejs łączy się nagle ze wszystkimi dostępnymi modułami w aucie![]()
do 3.2JTS I tak musialbys miec plena wersje MESa, darmowa tylko w 1.9JTDm I 2.4JTDm pozwala na podaczenie sie do ECUMam VGate iCar 2 na WiFi, działa bez problemu z Brerą, odczytuje różne parametry, kasuje też błędy (na iOS jest apka https://itunes.apple.com/us/app/obd-car-doctor/id652142348?mt=8 - nie jest może zbyt efektowna, ale pozwala kasowac błędy bez wykupowania żadnego Pro/Premium, a wiem że dla wielu to główna poszukiwana funkcjonalność). Nie mam niestety laptopa z Windowsem, żeby sprawdzić na co pozwoli MES w połączeniu z tym interfejsem.
Kwestia tego rezystora była już poruszana setki razy. Jest to terminacja can’a. Fca ma już terminację na sieci i dlatego elm z rezystorem połączy się tylko z protokołem obd. Warto sobie przerobić kabelek tak by łatwo odłączać ten rezystor. Wtedy będziesz miał możliwość łączenia się z innymi markami.
Może będzie się Ci chciało napisać tutorial do działu zrób to sam. Wtedy unikniemy podobnych problemów w przyszłości i mądralińskich takich jak ja którzy wypominają że temat był już poruszany.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Bardzo dobra robota! Dobrze byłoby po prostu dodać tą informację na początku tematu, bądź zrobić z tego tutorial. Trudno się dziwić osobom, które ciągle o to pytają widząc tyle stron i postów do przekopania.ja już pisałem wielokrotnie tu i na forum Giulietty dokładnie co trzeba zrobić, jak sprawdzić czy jest zbędny rezystor i jak go znaleźć. jest to sprawa trywialna dla kogokolwiek kto ma najmniejsze pojęcie czyli potrafi odkręcić śrubki i obsłużyć multimetr a do usunięcia nawet nie trzeba mieć lutownicy tylko dobry noż którym przetnie się resystor i z grubsza jego środek się wyskrobie(byle nie uszkodzić ścieżek). najczęściej da sie zlokalisować rezystor bez multimetra nawet, wystarczy prześledzić ścieżki od pinów 6 i 14 a sam rezystor jest z reguły zaraz przed standardowym transceiverem (taki 5x5 scalaczek 8 nóżkowy) i ma oznaczenie nadrukowane 121,101,1000 lub 1200. no i wbrew legendom na płytce nie jest oznaczany jako R4 -to akurat w jednym konkretnym interfejsie tak go ponumerowali, ale w każdym może być inaczej.
Bardzo dobra robota! Dobrze byłoby po prostu dodać tą informację na początku tematu, bądź zrobić z tego tutorial. Trudno się dziwić osobom, które ciągle o to pytają widząc tyle stron i postów do przekopania.
Wysłane z Tapatalka
ja już pisałem wielokrotnie tu i na forum Giulietty dokładnie co trzeba zrobić, jak sprawdzić czy jest zbędny rezystor i jak go znaleźć. jest to sprawa trywialna dla kogokolwiek kto ma najmniejsze pojęcie czyli potrafi odkręcić śrubki i obsłużyć multimetr a do usunięcia nawet nie trzeba mieć lutownicy tylko dobry noż którym przetnie się resystor i z grubsza jego środek się wyskrobie(byle nie uszkodzić ścieżek). najczęściej da sie zlokalisować rezystor bez multimetra nawet, wystarczy prześledzić ścieżki od pinów 6 i 14 a sam rezystor jest z reguły zaraz przed standardowym transceiverem (taki 5x5 scalaczek 8 nóżkowy) i ma oznaczenie nadrukowane 121,101,1000 lub 1200. no i wbrew legendom na płytce nie jest oznaczany jako R4 -to akurat w jednym konkretnym interfejsie tak go ponumerowali, ale w każdym może być inaczej.
Blutooth nie zawsze jest dobry ja mam ten dziala100%http://allegro.pl/elm-327-1-5-fiat-ford-nissan-renault-opel-honda-pl-i5142705656.html lub http://allegro.pl/elm-327-adaptery-fiat-alfa-multiecuscan-w-24h-i5183832095.html