[159] Interfejsy diagnostyczne

Witam koledzy mam takie szybkie pytanie mam kabel ktory dokupilem do mojej bylej 156, 147. I teraz pytanko ten sam kabel zadziala do 159 z 2006 roku z silnikiem 1.9 8v ?

Chciałbym kupić w miarę uniwersalny interfejs do mesa, który miałby obsługiwać mi 3 auta: 159, Bravo II i Fiorino. Ten będzie dobrym wyborem? http://allegro.pl/elm-327-adaptery-fiat-alfa-lancia-multiecuscan-i5946769979.html
wez taki sam tylko na bluetootha, z usb bod windows 8/10 sa problemy z driverami- mi nie pracowal stabilnie.poza tym podepniesz sie tez z komorki z androidem z alfaobd demo- zaleta ze ten program nie ma takich ograniczen jak mes demo. tylko zaznacz ze chcesz interfejs bez rezystora.
co do konpatybilnosci z fiatami sprawdz na stronie mesa jakie adaptery potrzebujesz pod dany model i modul, te co gosc oferuje (typ 1 i typ 3) wystarcza do 159 i giulietty i na pewno do bravo 1.4 ale nie wiem z glowy jak do innych.

Dzięki. :D Z tego co odczytałem to do Alfy i Bravo (oba 1.9 mjet) potrzebuje ELM A1 i KL a do fiorino A3

KL to jest inny interfejs, i or zwykle do niczego nie jest potrzebny, bo ELMem zrobisz to samo. Chyba jedyne zastosowanie o jakim słyszałem gdzie ELM nie działa (przynajmniej w 159 1.9JTDm), to przypisanie nowych kodów IMA wtryskiwaczy

Dzięki epsonix, przy wtryskiwaczach raczej nie będę grzebał tym bardziej, że były robione więc KL się nie przyda :)

Czy w momencie łączenia masz włączony zapłon?

a port com taki sam w fes/mes ustawiony co w men. urz. ?

111111.jpg

Ostatnia edycja:
Sprawdź na legalnej wersji programu, darmowej...
Patch'owane nie działają czasem.

Poza tym - czemu prędkość masz tylko 1024 bajty?
Nie da się wyżej?

Imho coś ze strownikiem.
Jak system?

a port com taki sam w fes/mes ustawiony co w men. urz. ?

Tak, COM 3

Klonek napisał:
Poza tym - czemu prędkość masz tylko 1024 bajty?
Nie da się wyżej?

To są akurat screeny z ostatniej konfiguracji znalezionej na forum Lancii. Próbowałem różnych...bez skutku.

FXX napisał:
Imho coś ze strownikiem.
Jak system?

Win 7. Dzisiaj/jutro przeinstaluje sterowniki kabla, zainstaluje wersje demo FESa/MESa. Najpierw sprawdzę konfigurację którą dostałem na priv od jednego z forumowiczów, który posiada identyczny kabel.

Moze glupie pytanie ale przelacznik w jakiej pozyci

Zainstaluj nowsza wersie MES mam podobnie lacze sie z moja alfa 2001 a firmowe ducato 2011 juz nie

tomano napisał:
Moze glupie pytanie ale przelacznik w jakiej pozyci

KKL/engine

tomano napisał:
Zainstaluj nowsza wersie MES mam podobnie lacze sie z moja alfa 2001 a firmowe ducato 2011 juz nie

Ściągnąłem wersje 4.0. z oficjalnej strony. Jutro z rana zrobię kolejne podejście.

Jeśli masz ten niebieski KKL z przełącznikiem to nic dziwnego, że z Ducato się nie możesz połączyć. I to nie wina MESa, a samego kabla, bo do większości wersji silnikowych po 2011 potrzebny jest ELM327.

Amortyzatory
Powrót