[159] Interfejsy diagnostyczne

Witam mam prosty kabelek z mojego poprzedniego auta (seata) KKL VAG-COM for 409.1 (na którym odczytywałem i kasowałem błędy ściągnąłem sobie Multiecuscan 3.1 i nie umiem się połączyć nie nie wiem czy to wina kabla czy jakiś ustawień, może ktoś coś pomoże. blad1.JPGblad2.JPG

Czytałem również o wlutowaniu jakiejś diody R04, mój kabelek wygląda dość ubogo IMG_20180312_101422.jpg

Pytanie czy podejdzie ten kabelek czy muszę zainwestować w nowy do diagnozowania mojej 159 ?

przeczytaj sobie troche postow wstecz I bedziesz wszystko wiedzial bo co chwile padaja te same pytania I te same odpowiedzi, nie chce sie juz odpisywac.

Wylutowałem rezystor R4 (oznaczenie 1001) z mojego interfejsu IMG_20180312_125039.jpg jego opór był ciut mniejszy jak 1000 Ohm (chyba 996 Ohm) ale podłączyłem do Alfy i interfejs już wg. nie wszedł w testy 3.JPG
Zmierzyłem opór między pinem 14 a 6 nie ma przejścia.

Ktoś ma jakieś pomysły czy zostaje kupno nowego interfejsu ??

a po co go wylutowales?

nie orientuje sie w KKL-ach, ale czy one nie lacza sie po innych pinach w ogole z ECU, jak rowniez nie wiem czy ich dotyczy problem zbednego rezystora.

w kazdym razie, gdybysmy rozmawiali o ELM327 to w wielu (ale nie we wszystkich) interfejsach jest zbedny rezystor 100 czy tam 120 Ohm (oznaczenia 101,121,1000,1200, na pewno nie 1001), na pewno nie chodzi o zaden 1kR. Z reguly tez nie chodzi konkretnie o R4 - ktos napisal kiedys bo u niego akurat to byl R4, ale projektow/wersji/nowych rewizji ELMow jest tyle ze w kazdym moze byc oznaczony inaczej, a w niektorych nie ma nawet na plytce drukowanych oznaczen.

W ELMach to najpierw sprawdza sie miernikiem pomiedzy pinami 6 a 14 interfejsu czy jest rezystancja okolo tych 100-120 Ohmow, jesli tak to wywala sie rezystor, tylko wlasciwy - trzeba go znalezc. Jak pisalem, mozliwe ze nie dotyczy to KKL, bo one chyba uzywaja innych lini w zlaczu OBD2?

Interfejs ELM kosztuje ok 40zl, kup sobie taki z przejsciowka typ1/zielona od PMFactory, zamow bez rezystora (mozna od PMFactory, ale I tak sprawdz po dostawie bo roznie bywa) I dzialaj. KKLem I tak wiele nie zrobisz w Alfie.

http:/ /allegro.pl/new-interfejs-elm-327-bluetooth-obd2-z-polski-cd-i6898013308.html

Czy takie cos sie sprawdzi? AR 159 2009R 1,9 JTDm

przypuszczalnie tak, zapewne trzeba otworzyc i zlokalizowac/usunac zbedny rezystor. nie spotkalem sie jednak nigdy z tym konkretnym interfejsem i nie slyszalem zeby ktokolwiek na forum go mial. dokupic afapter typ1/zielony bo do niektirych kompow jest potrzebny w 159 (np abs/esp, xenony)

Witam, czy ktoś mógłby wrzucić link do interfejsu którym sprawdzę dpf i nie będę musiał usuwać żadnego rezystora???

kup elm od pmfactory z alledrogo i zazacz ze chcesz bez rezystora.ok 40zl. do tego mozesz dokupic adapter typ1/zielony 15zl gdybys chcial sie podlaczyc z abs/esp lub xenonami. no albo dpf monitor od [MENTION=4833]maly_777[/MENTION] to bedzie Ci wyswietlalo info na zegarach w alfie

kup elm od pmfactory z alledrogo i zazacz ze chcesz bez rezystora.ok 40zl. do tego mozesz dokupic adapter typ1/zielony 15zl gdybys chcial sie podlaczyc z abs/esp lub xenonami. no albo dpf monitor od [MENTION=4833]maly_777[/MENTION] to bedzie Ci wyswietlalo info na zegarach w alfie

Dzięki kolego.

Jeśli nie masz adaptera, to można połączyć piny zgodnie z tym schematem i też będzie działać.
Pod warunkiem, że nie masz automatycznej skrzyni, bo podczas testu drogowego będzie szarpać przy zmianach biegów ;)

OBDAdapter1.jpg

Jeśli nie masz adaptera, to można połączyć piny zgodnie z tym schematem i też będzie działać.
Pod warunkiem, że nie masz automatycznej skrzyni, bo podczas testu drogowego będzie szarpać przy zmianach biegów ;)

Pokaż załącznik 243173
Napisz coś więcej o tym szarpaniu w automacie

Napisz coś więcej o tym szarpaniu w automacie

Jak podepniesz interfejs z tak spiętymi pinami i wybranym bodajże ABS-em, to automaty w momencie zmiany biegów lekko poszarpują. Zapewne chodzi o informacje przesyłaną między modułem ABS, a modułem skrzyni lub ABS i ECU. Nie wiem czy dokładnie wszystkie, bo też wiedząc o tej przypadłości nie zawsze zwracałem na to uwagę. Nie pamiętam jak jest w Giuliettcie ale tyczy się to 159/Brera.

Ostatnia edycja:
Witam,

Przekopałem się przez kilkanaście stron tego tematu, ale na przeczytanie całego potrzebował bym kilku dni.

Potrzebuje połączyć się z silnikiem - sprawdzić czy występują jakieś błędy.
Kupiłem kabel KKL - pobrałem Multiecuscan 4.0 w wersji Free okazuje się bezużyteczny - logowanie do Engine wymaga zarejestrowania produktu.

Czy można pobrać ten program z "Witaminką"? Czy może inny program w wersji free pozwoli odczytać / skasować błędy.

Pozdrawiam,

Amortyzatory
Powrót