[159] Interfejsy diagnostyczne

Brat ma czarny Viaken ale on jest pod Vag i jedynie mogę nim błędy kasowac

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Dokładnie to 99 złotych polskich, tak zwany polski ELM327 v2 2013. Mniej więcej tak się nazywa. Nie daje możliwości wejścia w ABS i ksenony. Do tego trzeba jeszcze adapter za 17 z kawałkiem.

Witam panowie. Jak odpalić to ustrojstwo. Zakupilem vgate bluetooth... Nie działa, zakupilem ELM 327 v2 I przejsciowke u viakena. FES się nie łączy ani żaden inny. Silnik 1.9 jtdm 150 KM 2005

Dokładnie to 99 złotych polskich, tak zwany polski ELM327 v2 2013. Mniej więcej tak się nazywa. Nie daje możliwości wejścia w ABS i ksenony. Do tego trzeba jeszcze adapter za 17 z kawałkiem.

Moim zdaniem, to jest największe "G" wśród sprzedawanych interfejsów :(
Wybaczcie panowie ale zupełnie nie rozumiem po jaką cholerę to kupować ? Wystarcza zwykły, najzwyklejszy ELM za parę złotych. Łapiecie się na "V2" w nazwie ? Opowiadania o większej prędkości, która u was jest i tak bez znaczenia ?
Przejściówki ? A po jaką cholerę jak wystarczy zlutować piny. No chyba, że ktoś ma skrzynię automatyczną. Wtedy podczas testów w czasie jazdy skrzynia będzie szarpać.

Ostatnia edycja:
Zakupilem vgate bluetooth
W ustawieniach interfejsu w MES musisz go zaznaczyć jako OBDLink. Interfejs działa całkiem dobrze, o ile jest "przystosowany" pod auta z grupy Fiata. 99% ELM-ów do tego celu wymaga mechanicznej ingerencji w elektronikę.

Ostatnia edycja:
Panowie a ja mam taki problem. Zakupiłem kabelek elm327 od viakena łączy mi się z ecu alfy 159 ale nie mogę wykasować żadnych błędów . Poradzi ktoś ?

Jeśli błędu nie możesz wykasować, to znaczy, że błąd jest aktywny. Najpierw wyeliminuj usterkę, to błędy będziesz mógł skasować.

http://allegro.pl/interfejs-icar4-vgate-bluetooth-obd2-elm327-bt-pl-i4997509972.html
Kupiłem ostatnio takie cudo ale niestety nie łączy się to z ECU alfy przez aplikację Torque. Próbowałem jeszcze przez kompa FiatECUScan ale program wogóle tego nie widzi.
Nie ogarniam tego jeszcze dobrze ale chciałem zwykły interfejs diagnostyczny.
Co polecacie? I czy z moim interfejsem da się coś zrobić czy go odesłać?

Dziś był mój pierwszy raz z ELM 327:). I tu pytanie, czy zabawa tym kablem może prowadzić do znacznego osłabienia akumulatora? U mnie po 5 minutach odpaliłem za 3 razem dopiero. Objawy takie jakby aku ledwo już żył. Coś zrobiłem nie tak jak trzeba czy aku mówi papa ( swoją drogą już od dawna to podejrzewam). Miał ktoś podobnie?

1.JPG2.JPG
Pomoże ktoś z instalacją ELM od PMfaktory ? Próbowałem i na laptopie i na stacjonarnym na obu windows 10 instalowałem sterowniki z płyty dołączonej od interfejsu i nic jakieś sugestie ?

Ostatnia edycja:
Już dawno temu kupiłem wersję z WIFI (laptop nie miał BT), po usunięciu rezystora działa bez problemów.
Dokupiłem jeszcze adaptery do kompletu - taki zestaw wyjdzie z 20$.
Interfejs działa bez problemów z multiecuscan ale wolę AlfaOBD, w szczególności na androida- telefon zawsze jest pod ręką.

Załączniki

• FES adaptors.jpg
    FES adaptors.jpg
    33.9 KB · Wyświetleń: 37
  • elm327wifi.jpg
    elm327wifi.jpg
    116.5 KB · Wyświetleń: 41
Czy interfejs OP-COM od Opla, który używałem do Vectry z silnikiem 1.9 CDTI zdiagnozuje taki sam silnik w Alfie 159?

Ostatnia edycja:
Przepraszam, nie mam fizycznie czasu przeglądać 98 stron tematu :P
Czy taki interfejs:
http://allegro.pl/interfejs-obd2-fiat-alfa-lancia-vag-kkl-usb-fv-i5678534979.html
Nada się do FES do usuwania błędów poduszek i ABS?
Mam podstawowy kabel vag kkl bez przełącznika i nim nie łączy mi z poduchami ani abs, natomiast łączy się z ecu i pozwala usuwać błędy silnika

Łączyłem się takim z absem, z poduchami nie sprawdzałem jeszcze ale mogę przetestować. Mam taki do zbycia ponieważ musiałem zakupić przejściówkę typ1 na elma więc kkl z przełącznikiem jest mi nie potrzebny. Jeśli jesteś zainteresowany pisz priv.

Amortyzatory
Powrót