• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Interfejsy diagnostyczne

Przejściówki ? A po jaką cholerę jak wystarczy zlutować piny. No chyba, że ktoś ma skrzynię automatyczną. Wtedy podczas testów w czasie jazdy skrzynia będzie szarpać.

No i własnie ja mam automat. Czy w związku z tym poleciłbyś zakup tego zestawu z PMFactory? Czy na tym etapie jest coś w lepszej jakości w tej cenie?
Dodam, że do tej pory używałem KKL od viakena bo mi wystarczał. Teraz chcę pobawić się z parktronikiem, xenonami itp i muszę zmienić zabawki.

Dzięki za odpowiedź

DF

Pytanko mam, czy ten elm327 od pmfactory mieści się pod klapką czy trzeba latać z otwartą?

Wysłane z mojego GT-N7105 przy użyciu Tapatalka

Tylko alfaobd

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Czy orientujecie się czy zwykłym EML 327 USB połączę się z modułem ksenonów? Jeśli tak to czy po protokole EML czy innym? P.S. Czy jest opcja przy ksenonach włączenia/wyłączenia spryskiwaczy kesnonów?

Czy orientujecie się czy zwykłym EML 327 USB połączę się z modułem ksenonów? Jeśli tak to czy po protokole EML czy innym? P.S. Czy jest opcja przy ksenonach włączenia/wyłączenia spryskiwaczy kesnonów?

Nie wiem nic na temat protokolów, ale ELMem łączę się z xenonami, o ile pamietam trzeba adapter typ 1. Co do wyłączenia spryskow, możesz to zrobić, w Body Computerze, tylko nie jestem pewnie czy też nie przestanie Ci działać czujnik poziomu spryskiwaczy. Może lepiej wyjąć przekźnik T17 ze skrzynki w komorze silnika? Czemu chcesz wyłączyć spryskiwacze? Jeśli ze względu że leją u Ciebie cały czas, to lepiej dać przekaźnik czasowy na krotkie pryśniecie - jest temat o tym - pisalem w ostatnich tygodniach jak to mozna zrobić, ktos tam tez zrobil to u siebie (http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/138326-spryskiwacze_ksenonow_przekaznik.html)

Własnie nie działają i chcę sprawdzić czy w body nie są wyłączone. Mam i przekaźnik i sprawny bezpiecznik, a silniczek nie smiga, a jest sprawny bo na krotko działa.
Mam zwykłego EMLa bez przełącznika, pewnie mój nie zadziała. Próbowałem łączyć się MESem do xenonów na takich samych ustawieniach jak do ECU, ale nie może nawiązać komunikacji.
Czy to czy xenony są włączone czy wyłączone w chwili łączenia może mieć wpływ na połączenie z MES?

Do świateł i abs chyba trzeba mieć przejściówkę

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

By połączyć się ze światłami potrzebna przejściówka typ 1 zapinana na elm 327. Natomiast żeby włączyć/ wyłączyć spryskiwacze w mes wystarczy sam elm327.

By połączyć się ze światłami potrzebna przejściówka typ 1 zapinana na elm 327. Natomiast żeby włączyć/ wyłączyć spryskiwacze w mes wystarczy sam elm327.
Kolego czy kojarzysz, w jaki sposób (gdzie jest ta opcja w MES)?

Nadwozie BCM i trzeba szukać w tych opcjach. Jutro mógłbym na to zerknąć

Ostatnia edycja:
Czy to 159 2.0 JTDM potrzebuje interfejsu ELM 327? Pewnie kablem VAG KLL OBD2, który mam ze 156 za dużo nie zrobię.

Do połączenia ze sterownikiem silnika będzie dobry. Poduchy też powinien ogarnąć.

To najpierw sprawdzę co można zanim kupie. Dzięki.
Kiedyś nie moglem sie tym KLL podłączyć do Grande Punto 1.9 JTDm.

LG G4 + Tapatalk

Jak coś możemy się umówić i sprawdzisz na mojej :) dzisiaj będę jechać do Gliwic jak dobrze pójdzie

Panowie, przymierzam się do zakupu ELM i softu. Problem jest taki, ze moje urządzenia to laptop z Windows 10 i tablet z Androidem. Obie opcje ryzykowne - ELM po kablu może niekoniecznie zechcieć gadać z Windows 10 a ELM Bluetooth tez rożnie się sprawują. Jak myślicie, z czym lepiej powalczyć?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Panowie, przymierzam się do zakupu ELM i softu. Problem jest taki, ze moje urządzenia to laptop z Windows 10 i tablet z Androidem. Obie opcje ryzykowne - ELM po kablu może niekoniecznie zechcieć gadać z Windows 10 a ELM Bluetooth tez rożnie się sprawują. Jak myślicie, z czym lepiej powalczyć?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Moje doświadczenia z W10, MESem i ELMem USB są takie że niestety ale MES lubił się wywalić raz na czas (tylko nie wiem czy winny nie jest sterownik ELM USB, bo na BT chodzi dobrze) - jedym razem wystarczyło wybrać trochę więcej parametrów, innym razem wyłączyć stacyjke itp. Doszło do tego że po jednym wywaleniu nie działa mi myszka USB i ELM USB już na tym laptopie (porty dobre, a same urządzenia działają OK na innych kompach) - przeinstalowywanie/kasowanie sterowników itp nie daje efektów, a nie miałem punktu przywracania (mały dysk SSD, więc oszczędzam miejsce).

Wcześniej na W7 na tym samym sprzęcie, wszystko latami działało super.

Korzystam teraz z ELMa BT na W10 - i chodzi bez problemów (trzeba było tylko wylutować rezystor - nieprawidłową terminacje linii - standardzik).

Amortyzatory
Powrót