[159] Interfejsy diagnostyczne

Czyli który z alledrogo będzie działał, możecie podać linka do jakiegoś sprawdzonego, najlepiej przerobionego już?:)

Również kupowałem w PMfactory i polecam. ELM śmiga aż miło[emoji6]

Tym niebieskim kablem z przełącznikiem nie zdiagnozujesz nic poza silnikiem w Alfie 159 która ma szynę CAN. W tym problem. Też mam ten kabel (używałem w starszych Alfach) i teraz potrzebuje ELM, ale przerobionego na diagnostykę grupy Fiat.

witam
Kupiłem ten niebieski kabel KKL od Viakoma i łączy mi się za pomocą MES-a tylko z silnikiem a potrzebuje połączyć się z czujnikami parkowania ,zakupiłem też ta przejściówkę do elm i nie mogę się połączyć:(

próbowałem w ustawieniach mes-a zmieniać z vag\kkl na elm ale nie wiem czy dobrze , prędkości komunikacji też zmienialem i nic .
No chyba , że ta przejściowka ,którą zakupiłem jest do interfejsu ELM = muszę kupić jeszcze elm- a bo sam już nie wiem

Jak chcesz wydać dwa razy więcej i mieć ten sam efekt to proszę bardzo.

Ja z ELMem od PMFactory nie mam żadnych problemów (sam go sobie przerobiłem). Jedyne co mi nie pasuje, to że obudowa wchodzi w okolice gniazda 'na siłę'. Warto zainwestować dodatkowo w jakiś przedłużacz by wtyczka w gnieździe była bardziej 'slim'.

Pytanie czy watro zamawiać jakieś interfejsy w chin aliexpress e.t.c czy nie opłaca się i lepiej zamówić coś w PL. Oczywiście na własny użytek myślę żeby coś zakupić i przeglądam temat. Bardziej by mnie chyba interesował zwykły kabel niż opcje BT. Co bym chciał robić sam nie wiem na razie brak błędów ale trzeba myśleć w przyszłość. Najlepiej wydać więcej ale żeby można było coś odczytać skasować e.t.c bo co z samego odczytu jak skasować nie pójdzie danego błędu ktoś poda w 1 linku co trzeba by było kupić na chwilę obecną czy wersję 2.1 są lepsze nić 1.0 jak w temacie się toczy. Oczywiście 159 1.9 16V 2006 r Trochę chaotycznie ale sam dopiero przeglądam temat od dzisiaj :)

Przebitka jest tak duża w Polsce na allegro, że chinole już sami wystawiają. Właściwie wszystkie oferty z wysyłką dłuższą niż 2-3 dni, to chinole, tajwany itp.

Ja ostatnio kupowałem parę szpei do mojej R1 lampę tylną zintegrowaną kupiłem za $22. Na Allegro 500 zł. Kierunki ledowe za $3,79. Na allegro 120 zł. Jedyna co było cenowo bliskie, to kamera motocyklowa. Dałem za nią w przeliczeniu z VAT (bo mi wyłapali ;) ) 213 zł. Na allegro 399 zł.

Przepraszam za offtop.

witam!! Możecie mi powiedzieć krótko czy wystarczy do elm 327 dokupić Adapter TYP 1 aby można było wejść bez przerabiania interfejsu w zakładkę przegląd- serwis?
Teraz mogę połączyć się tylko z silnikiem, a na innych zakładkach mnie wywala;( DZiekuje

witam!! Możecie mi powiedzieć krótko czy wystarczy do elm 327 dokupić Adapter TYP 1 aby można było wejść bez przerabiania interfejsu w zakładkę przegląd- serwis?
Teraz mogę połączyć się tylko z silnikiem, a na innych zakładkach mnie wywala;( DZiekuje
jak wyżej kolega pisze - wywal jeden rezystor z elma i bedzie hulał

jak nie wiesz który to odpal gogla i wpisz "rezystor elm alfa" itp :-)

Straszny tutaj bałagan w tym temacie. Jedni coś polecają, za dwie strony inni odradzają i w sumie nic nie wiadomo...
To będzie dobre, żeby móc wszystko (ktoś go polecał że wszystko chodzi)? http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-ford-fiat-renault-opel-honda-elm327-i4901418820.html Czy z niego trzeba usuwać ten rezystor?
Jak nie to powiedzcie mi co kupić konkretnie (najlepiej z linkiem), żeby mieć pełne możliwości (Alfa 159 JTDm 1.9 16V).

Nic nie musisz z niego usuwać. Po zakupie poinformuj PMFactory że chcesz kabel do grupy fiata i oni ci go przygotują. Kabel działa w 100% - sam taki mam.

[MENTION=61730]hideto[/MENTION] i na co pozwala Ci ten elm-327-1-4 bez rezystora w alfie pełny dostęp? Czy jeszcze coś do pełni szczęścia trzeba?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Jak dotąd ten kabel po usunięciu rezystora (samemu, bądź przez PMFactory) łączy się z wszystkimi modułami dostępnymi w moich obu autach (AR159 i F PII) oraz samochodem kolegi (F Multipla). Bez problemu łączył się też z ECU KIA Sorento i Ford Focus jakimiś ogólnymi programami. Nie połączył się z VW Polo kolegi.

Chodzi mi alby o 159 1.9 16V czyli do podstawowych rzeczy starczy w 100 % polecasz?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Mogę jeszcze 100 razy powiedzieć, że to wystarczy. Czy uwierzysz to twoja sprawa już. Można zczytać i skasować błędy, odczytać rejestry w samochodzi i ogólnie wszystko co jest w MESie jest dostępne. Oczywiście zakładając ze masz to zainstalowane w aucie.

Jedyne co mogę dodać, to warto kupić sobie przedłóżkę gniazda OBD. Obudowa tego ELMa wchodzi dość ciasno i lekko odgina gniazdo i otaczające elementy. Używając przejściówki wszystko idzie gładziutko.

Amortyzatory
Powrót