• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Interfejsy diagnostyczne

Ja mam vag kkl z viakena, ktoś mi powiedział że można tym zrobić wszystko, a tu dupa, fes pozwala tylko na diagnostykę silnika, nie mogę nic poza tym... Mam też zwykły kabel za 30 pln i mogę dokładnie to samo co wielce rozchwytywany interfejs z viakena..

Ja mam vag kkl z viakena, ktoś mi powiedział że można tym zrobić wszystko, a tu dupa, fes pozwala tylko na diagnostykę silnika, nie mogę nic poza tym... Mam też zwykły kabel za 30 pln i mogę dokładnie to samo co wielce rozchwytywany interfejs z viakena..

Tu jest napisane co MES potrzebuje dla konkretnych aut/silników/sterowników
http://multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx
KKL w 2.4 tylko silnik, z przejściówkami jeszcze ABS, skrzynia automatyczna, xenon.

Kupuje sie ELM i przejściówki i robi się wszystko w 159/Giulietcie.

Wiesz, ktoś mi polecał, a był to ktoś z alfaholików i powiedział że tym kablem to zdiagnozuję nawet płytę chodnikową ;) Także na ślepo zakupiłem ten interfejs wiedząc że będzie zdolny zrobic wsio, a tak naprawde nie różni się niczym od taniochy za 3 dychy ;)

Zatem szukając adaptera FES, który typ wybrać by móc grzebać w poduchach , abs itp ? 1 , 2 czy 3 ?
http://allegro.pl/adapter-fes-do-elm-kkl-multiecuscan-mes-typ-1-2-3-i4993274047.html

Ostatnia edycja:
Napisał epsonix:
Kupuje sie ELM i przejściówki i robi się wszystko w 159/Giulietcie.[/QUOTE]

Ale za wyjątkiem wpisania/przepisania wtryskiwaczy!

Ostatnia edycja:
Ale za wyjątkiem wpisania/przepisania wtryskiwaczy!

jesteś pewien? taka opcja byla w fesie jak grzebalem jeszcze w 1.9, ale nie probowalem czy działa-raczej mało kto ma potrzebę wpisywania innych wtryskow

Ostatnia edycja:
Tak napewno elm nie pozwoli na zmianę numerów wtrysków

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Tak napewno elm nie pozwoli na zmianę numerów wtrysków

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
skoro tak twierdzisz,moze.tylko tego nikt praktycznie nie potrzebuje, natomiast elm robi cala reszte, a kkl malo co.

Ja mam kabelek ELM 327 i zarejestrowanego FESa wersje 2,2 i coś nie mogę się połączyć z autem:/ wywala cały czas błąd..
Na lapku mam win10 , czy ktoś łączył się na win10?

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Ja mam kabelek ELM 327 i zarejestrowanego FESa wersje 2,2 i coś nie mogę się połączyć z autem:/ wywala cały czas błąd..
Na lapku mam win10 , czy ktoś łączył się na win10?

ja używałem. sterowniki wlasciwe zainstaliwales od dostawcy kabla? rezystor usuniety z elma (mozna sprawdzic miernikiem pomiedzy pinami 14 i 6,jesli jest ok 100ohmow to musisz wywalic go)?

Właśnie w tym problem ze sprzedawca nie dawał sterowników:/ jak masz to możesz na maila podeslac? ;)

I nic nie usuwałem, bo około rok temu łaczylem się z Alfa 159 również w celu skasowania licznika wymiany oleju i nie było żadnego problemu ,tylko że z win8..

Właśnie w tym problem ze sprzedawca nie dawał sterowników:/ jak masz to możesz na maila podeslac? ;)

I nic nie usuwałem, bo około rok temu łaczylem się z Alfa 159 również w celu skasowania licznika wymiany oleju i nie było żadnego problemu ,tylko że z win8..

do elmow od roznych producentow moga byc rozne sterowniki-chcby zalezy jaki chip usb-rs zastosowano w kablu.

Witam, co powiecie o oprogramowaniu MAXIECU, Interfejs MPM-COM ? Jakiś miesiąc temu zakupiłem z licencjami na 23 marki, w tym oczywiście AR.
Jak do tej pory ani razu nie zawiódł.

pozdrawiam

Czyli jak kupie ELM 327 do 159 2.0 to będę go musiał jeszcze przerabiać?
Czyli wg listy na stronie przejsciowke do ELM potrzebuje tylko do ABS i Xenon.

LG G4 + Tapatalk

Ostatnia edycja:
Cześć,
Czy testował ktoś ten nowy interfejs BT ELM 327 VIECAR ? http://allegro.pl/mini-obd-ii-elm-32...732421730.html
Mam poprzednią wersję trochę grubszą i musiałem wyskrobać z płytki felerny rezystor aby działało poprawnie z CAN-em w Alfa OBD - tu jest ok, ale przestało się łączyć np. z Torque czy innymi programami OBD.
Potrzebuję mieć wersję działającą w Alfie ale też w innych autach. Potwierdzi ktoś ?

Miłego poniedziałku :)
Piotr

I jeszcze jeden wątek, gdzie w Alfa OBD (w apce mobilnej) jest stały monitoring napięcia w instalacji (jaki moduł menu?)

Czyli jak kupie ELM 327 do 159 2.0 to będę go musiał jeszcze przerabiać?
Czyli wg listy na stronie przejsciowke do ELM potrzebuje tylko do ABS i Xenon.

LG G4 + Tapatalk

Ano będzie trzeba usunąć rezystor, a żeby ABS to zmostkować piny (dzięki jaboleq) :D

a miał ktoś taki problem że elm327 łączy się tylko i wyłącznie z silnikiem, z reszta ni huhu?

Kolego panter przeczytaj kilka postów. Jest o tym 100 stron :-)

Wysłane z mojej m4

no jest,przeczytałem 50 i dalej nie dałem rady ale wszyscy mają problem w druga stronę tzn łączą się z body, immo itd ale nie z ecu silnika, pozdrawiam

Nie przesadzaj ;) Musisz wydłubać odpowiedni rezystor z płytki i wtedy prawdopodobnie Twój interfejs będzie łączył się ze wszystkim.

Amortyzatory
Powrót