Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
U mnie zimówki 225/45 r17 94V Michelin Pilot Alpin i spokojnie 210 km/h po obwodnicy.
Cały czas najwyżej na 4-ym biegu? Powinieneś kupić automat. Pewnie wydajesz mnóstwo kasy na paliwo a i dla silnika nie jest to zbyt zdrowe.Jeździłem Astrą 1.4, teraz Alfą 2.0 i w zasadzie nigdy nie przekraczam 150km/h więc mi styknie. Mnie się podoba ten zapas mocy w Alfach kiedy mogę jeździć po mieście na 4 biegu bez konieczności częstych redukcji.
U mnie zimówki 225/45 r17 94V Michelin Pilot Alpin i spokojnie 210 km/h po obwodnicy.
Cały czas najwyżej na 4-ym biegu? Powinieneś kupić automat. Pewnie wydajesz mnóstwo kasy na paliwo a i dla silnika nie jest to zbyt zdrowe.
do 50km/h lub 40km.h to na 4 ciągnie bez potrzeby zmiany na 3.
jasne że po mieście, przecież po mieście jedziesz spokojnie a nie z butem przy podłodze, poza miastem ciągne na 4 biegu do 100km/h bo aż miło posłuchać silniczka jak mruczy![]()
To jak w końcu jeździć, na niskich czy wysokich obrotach i jakie to ma znaczenie dla silnika?
ktoś na elektroda.pl napisał:Podstawy teorii silnika: optymalny praca silnika następuje w zakresie od obrotów maksymalnego momentu do obrotów maksymalnej mocy. Praca poniżej tych obrotów to zwiększone zużycie łożysk (zwłaszcza korbowodów), znacznie powyżej - ryzyko urwania tłoka czy korbowodu. Niskie obroty wcale nie oszczędzą paliwa. Oszczędność paliwa to przede wszystkim styl jazdy. Koniec kropka.
tylko???u mnie 2 konczy sie przy 105km/h
110km/h na 2 to ja miałem ale Honda Civic 92' 1.3 16V 75kmdo 100 km/h to sie ciagnie na 3( u mnie 2 konczy sie przy 105km/h)
110km/h na 2 to ja miałem ale Honda Civic 92' 1.3 16V 75km
A porsche 911 (930) turbo pierwszy bieg kończyło przy 110.Poza tym - nie szkoda wam jeździc na czwartym biegu po mieście? Dla mnie, w bmw (w alfie krótka skrzynia), trójka w ruchu miejskim to maks.
![]()
Kwestia zestopniowania przełożeń, która w gruncie rzeczy o niczym konkretnym nie mówi. Bo jeden zamknie obrotomierz w trzy sekundy, a drugi w trzynaście.A łada Samara kończy dwójkę przy 115km/hto nie żart.
Civica mialem przez 1,5roku więc wiem co pisze i jak to autko chodziło 930kg masy własnej robiło swoje. Aco do Łady to nie mowie,że nie..Młody_Alfista;446421 napisał:A łada Samara kończy dwójkę przy 115km/hto nie żart.