Ile wyciągnie Twoja Alfa?

• Autor wątku Autor wątku Emenems
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ale po co się kłócić ile kto pojedzie na drugim biegu ;) nie do tego ten dział stworzono ;)

Alfa 159 1.9jtd 120KM na razie najwięcej 190km/h i myślę że 200 by przekroczyła gdyby nie zaczęło padać ;)

Z samarą to prawda. Sam miałem tyle w wersji 1,5l, 3 drzwi.

I co z tego że na dwójce idzie 115 ? W moim Civicu przed swapem dwójka się kończyła w granicach 110 ( D15Z6 ) I autem ciężko się jeździło dynamicznie ze względu na długie biegi. W Trasie to się używało 3-4 bo tak miał długie przełożenia.

Cytat:
Napisał motofan
do 50km/h lub 40km.h to na 4 ciągnie bez potrzeby zmiany na 3.
Nie wiem jak to odczytać... Bo to chyba tylko do pyrkania po mieście, wyprzedzania chyba nie.
Ostatnio też się na tym złapałem że od 45-50 już na 4tym biegu jadę i praktycznie pół miasta tak przejeżdżam.

Jako że pogoda nie sprzyja ostatnio to tylko 80km po gołym lodzie na łysych zimowych oponach, białe szaleństwo :]

Nie tylko do pyrkania po mieście, również do niszczenia silnika. Bo wibracje w układzie korbowo-tłokowym jakie towarzyszą pracy silnika przy 2-2,5 tys obr/min, na pewno nie wzmacniają silnika.
Wujek widzę dalej szaleje gdzie się da.

Nie mam zamiaru zaczynać z tobą dyskusji, po prostu przyjmij do wiadomości, że od 1500-1700 (w zależności od charakterystyki napełniania) silniki 4-cylindrowe mogą śmigać spokojnie i nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Żeby nie był OT - jechałem 180 i w sumie nie widzę potrzeby powtarzania tego. Prędkość maksymalna mojego auta mi wisi - służy do jeżdżenia a nie igrania z losem.

Nie no, najlepsi są Ci co na zimówkach mają bieżnik 2mm jak ja i zapierniczają bo mają zimówki!! :D

ja dziś miałem okazję mieć styczność z Passatem CC na 16" stalówkach z kołpakami z Audi A3 , które miały... właśnie taki bieżnik.
A jeździła nim kobieta w ciąży...
Auto za 100 tys a 600 zł na opony szkoda.. i 50 zł na dywaniki, bo też były z A3.. 1 słowem.. MASAKRA... ale ... KRA ... więc centusie :P

Cytat:
Napisał Rafcio
Nie no, najlepsi są Ci co na zimówkach mają bieżnik 2mm jak ja i zapierniczają bo mają zimówki!!
Jeszcze lepsi są tacy co myślą, że guma ma przyczepnośc na lodzie.
No popatrz, nie wiedziałem, dobrze że mi powiedzieliście bo nie wiedziałem :) Ale jak by nie patrzeć, trochę śniegu i paraliż. Dzisiaj na 15km wyprzedzone 7 samochodów i 2 tiry, jakaś padaka, 70-80 można jechać spokojnie a ludzie 30-40km. Droga cała biała od czasu do czasu lód...

tylko???
w TS-ie mam podobnie i to 1.6 ;]

Ano tylko, ;) z wyliczeń matematycznych np z tej strony:

http://www.unixnerd.demon.co.uk/revs.html

Na oponach 235/45/17 przy przelozeniach mojej skrzyni predkosc wyliczona wychodzi ok 105 km/h na 2 biegu, to wydaje mi sie ze z moja alfa wszystko ok ;)

Na 6 biegu wyliczyl mi 285 km/h mimo katalogowych 255 ;) co by sie zgadzalo z mechanikiem z Jurajskiego klubu Alfy, ktory mi powiedzial, ze alfa powinna zamknac licznik, ( na tarczy mam 280 km/h)

Na tej stronie:
http://exchange.goo-net.com/catalog/ALFA_ROMEO/

sa podane przelozenia wszystkich biegow skrzyni do alf, ktore trzeba wpisac na stronie do wyliczenia.

Have fun ;)

Ostatnia edycja:
nie rozumie, moja alfa, z silnikiem 1,9 jtd 140km 16v wyciąga 200 może 202...
i nie da rady więcej mimo że licznik mam 240... oponki zimowe 185/55 15r.
w dodatku wg producenta ten silnik wyciągnie maksymalnie 206...
nie mówie już o silnikach jtd które mają te 115km.. i wg producenta ciągną 190.. a piszecie że jechaliście 220-230.. coś tutaj jest nie tak, i tak na navi prędkość ZAWSZE pokazuje mi pomniejszoną o 6km/h niższa niż na liczniku auta...

No ja w sumie nie wiem dokładnie ile ale na pewno powyżej 200km, bo znajomy jadąc audi a4 z 2005 musiał zjechać na bok kiedy dojechałem do niego pomachałem mu ręką i pojechałem dalej. Chłopak miał pedał wciśnięty do końca. Mój ciągle nabierał prędkości ale kończyła mi się droga i nie w głowie było mi patrzeć ile mam na liczniku :) Wiem tylko że mijałem go przy 200km.

Po tym co widziałem po spocie w KRK mam podobne odczucie - zresztą jestem bardzo strachliwy jak siedzę z boku, nawet jak z moją jadę Pandzią to jestem cały chory, tak popier...la.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót