Kolin
Nowy
Może jakiś swap...
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie będę pisał ile jechałem swoją 166-tka, ale podzielę się taką nietypową historią. Bo jadąc ostatnio A4 wyhamował mnie TIR, po tym jak się odsunął dałem ognia i jechałem te 170 - 180, po chwili widzę że ktoś za mną jedzie szybciej więc go przepuściłem. Niby nic w tym dziwnego, gdyby nie to że wyprzedziło mnie Audi 80 B2!!!!! Z ciekawości puściłem się za nim i jakież było moje zdziwienie
że nie dałem rady wyprzedzić starego, pordzewiałego rozpadającego się audi z początku lat 80-tych. I wcale nie chodzi oto że mój jtd-ek nie ma mocy, ale patrząc na licznik mając 230km/h i starą 80-tke przed sobą odpuściłem.
Orientuje się ktoś jakie tam były najmocniejsze silniki??
Chyba 5 cylindrowy 2.1 lub 2.2 ~136KM był najmocniejszy.
Może jakiś swap...
Co do przekłamania w licznikach musze sie zgodzic kolega swego czasu miał Astre GSI i licznik bił 0 20km/h więcej niż jechał w rzeczywistości takie samo przekłamanie miałp miejsce w Calibrze także mojego kolegi tylko że tam o 15km/hNasza Alfa pojechała jak na razie 210km/h i na pewno pojechała by 10-15km/h+, wiec w normie dla 2.0 16v.
Dlaczego Alfy są/mogą być wolniejsze?
Możliwe ze liczniki naszych belli są dokładniejsze niż innych wozów,
druga sprawa to to ze Alfy maja krótkie skrzynie/nie posiadają "nadbiegu".
Poza tym gdzie można jechać więcej niż ~180-190km/h?
Niby w po autobahnach w Niemczech można ale ruch wstrzymuje, według mnie jechać ponad 180km/h jest bez sensu.
POZDRO![]()
Nie wiem jak liczniki innych aut ale moja 159 na firmowych felgach i oponach (16) ma bardzo dokładne wskazania. Wniosek z porównań z GPS. Często sprawdzam średnią i najwyższą szybkość na jakimś odcinku i to co widzę zawsze zgadza się z GPS. Zaraz po otwarciu nowego odcinka obwodnicy Krakowa (A4) Wieliczka-Targowisko na prawie całym odcinku miałem średnią 205 a najwyższą 236. Ktoś napisał, że jeździć 180 to bez sensu, ja to robię często mnie i Alfce sprawia to wielką przyjemność. Nawet moja Pani piszczy dopiero od 210Co do przekłamania w licznikach musze sie zgodzic kolega swego czasu miał Astre GSI i licznik bił 0 20km/h więcej niż jechał w rzeczywistości takie samo przekłamanie miałp miejsce w Calibrze także mojego kolegi tylko że tam o 15km/h
Mnie się podoba ten zapas mocy w Alfach kiedy mogę jeździć po mieście na 4 biegu bez konieczności częstych redukcji.
w TS-ach można by tylko do drugiego biegu jechać...Mnie się podoba ten zapas mocy w Alfach kiedy mogę jeździć po mieście na 4 biegu
w TS-ach można by tylko do drugiego biegu jechać...
to i tak prawie 100 km/h![]()
Tak można cisnąć dopóki się coś nie spie***li w silniku.. np przekręcone panewki, tłoczek który wyszedł przez miskę olejową zasięgnąć świeżego powietrza itp. Czasem mnie nachodzi myśl czy aby te silniki nie są ze styropianu.
A porsche 911 (930) turbo pierwszy bieg kończyło przy 110.w TS-ach można by tylko do drugiego biegu jechać...
to i tak prawie 100 km/h![]()