Ile wyciągnie Twoja Alfa?

• Autor wątku Autor wątku Emenems
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Te filmiki to z czasów bruce;a lee czy jak :)
po mieście jeżdżę 3/4 bieg

Ja swoją leciałem 200km/h więcej się bałem bo to było na zimówkach.

U mnie zimówki 225/45 r17 94V Michelin Pilot Alpin i spokojnie 210 km/h po obwodnicy.

Jeździłem Astrą 1.4, teraz Alfą 2.0 i w zasadzie nigdy nie przekraczam 150km/h więc mi styknie. Mnie się podoba ten zapas mocy w Alfach kiedy mogę jeździć po mieście na 4 biegu bez konieczności częstych redukcji.
Cały czas najwyżej na 4-ym biegu? Powinieneś kupić automat. Pewnie wydajesz mnóstwo kasy na paliwo a i dla silnika nie jest to zbyt zdrowe.

Cały czas najwyżej na 4-ym biegu? Powinieneś kupić automat. Pewnie wydajesz mnóstwo kasy na paliwo a i dla silnika nie jest to zbyt zdrowe.

Nie oczywiście że nie, wrzucam 4 bieg tam gdzie sie da, czyli od 2/2.5tyś obrotów. Ogólnie 3 bieg ciągnę do 60km/h, potem 4. Pisząc o tym że nie musze tak często redukować miałem na myśli to, że kiedy zejdę do 50km/h lub 40km.h to na 4 ciągnie bez potrzeby zmiany na 3.

jasne że po mieście, przecież po mieście jedziesz spokojnie a nie z butem przy podłodze, poza miastem ciągne na 4 biegu do 100km/h bo aż miło posłuchać silniczka jak mruczy :D

Nie tylko do pyrkania po mieście, również do niszczenia silnika. Bo wibracje w układzie korbowo-tłokowym jakie towarzyszą pracy silnika przy 2-2,5 tys obr/min, na pewno nie wzmacniają silnika.

jasne że po mieście, przecież po mieście jedziesz spokojnie a nie z butem przy podłodze, poza miastem ciągne na 4 biegu do 100km/h bo aż miło posłuchać silniczka jak mruczy :D

do 100 km/h to sie ciagnie na 3 ;) ( u mnie 2 konczy sie przy 105km/h)

To jak w końcu jeździć, na niskich czy wysokich obrotach i jakie to ma znaczenie dla silnika?

To jak w końcu jeździć, na niskich czy wysokich obrotach i jakie to ma znaczenie dla silnika?

Na średnich, z tendencją na wysokie :D

Odcięcie w końcu do czegoś służy. Jak by nie było potrzebne to by go nie montowali :D

ktoś na elektroda.pl napisał:
Podstawy teorii silnika: optymalny praca silnika następuje w zakresie od obrotów maksymalnego momentu do obrotów maksymalnej mocy. Praca poniżej tych obrotów to zwiększone zużycie łożysk (zwłaszcza korbowodów), znacznie powyżej - ryzyko urwania tłoka czy korbowodu. Niskie obroty wcale nie oszczędzą paliwa. Oszczędność paliwa to przede wszystkim styl jazdy. Koniec kropka.

Nie znalazłem innego dlatego wrzucę wykres by Cinek AR kolegi Kecaj77:

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Ps. Jak tylko serwer zacznie działać to swój wykres powinieneś znaleźć gdzieś tutaj:

http://www.cuoresportivo.pl/_mm/technik/wykresy.shtml

dawidfinal.jpg]
www.forum.alfaholicy.org

Ostatnia edycja:
A porsche 911 (930) turbo pierwszy bieg kończyło przy 110. ;) Poza tym - nie szkoda wam jeździc na czwartym biegu po mieście? Dla mnie, w bmw (w alfie krótka skrzynia), trójka w ruchu miejskim to maks. :P

A łada Samara kończy dwójkę przy 115km/h :P to nie żart.
Kwestia zestopniowania przełożeń, która w gruncie rzeczy o niczym konkretnym nie mówi. Bo jeden zamknie obrotomierz w trzy sekundy, a drugi w trzynaście.

Młody_Alfista;446421 napisał:
A łada Samara kończy dwójkę przy 115km/h :P to nie żart.
Civica mialem przez 1,5roku więc wiem co pisze i jak to autko chodziło 930kg masy własnej robiło swoje. Aco do Łady to nie mowie,że nie..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót