• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[HID- ALFA] czyli xenon na każdą kieszeń

• Autor wątku Autor wątku marshall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
HID

Korczu a gdzie ty masz u siebie spryskiwacze???
jaki to jest ksenon??? 6000???
Jak na przeglądach??? Dajesz w łape czy przechodzi???
Ksenon na odbłyśniku mozna regulować????
Pozdrawiam

Re: HID

b.pawelek napisał:
Korczu a gdzie ty masz u siebie spryskiwacze???
jaki to jest ksenon??? 6000???
Jak na przeglądach??? Dajesz w łape czy przechodzi???
Ksenon na odbłyśniku mozna regulować????
Pozdrawiam

spryskiwacze mam oryginalne w zderzaku,
xenon 6000K
na przegladzie jeszcze nie bylem,ale nie sadze aby to w polsce bylo jakims problemem,przechodza auta nie z takimi rzeczami,
tak xenon na obłysniku mozna regulowac,
rowniez pozdrawiam.

HID

ale czy przypadkiem ta alfa ma soczewki ???
Niech może jakies foot pokaże któryś z kolegów który ma to na zwykłej lampie w 156???
I powie co dokładnioe zrobił z tym reflektorem. Spryskiwacze itd??? i Czy nie było problemu z jego wyregulowaniem???

A tak w ogole to na czym polega regulkacja którą robią w serwisie???
Da sie ją zrobić samemu.
Pozdrawiam

Odnosząc się do tego artykułu w interii: tak jak pisałem do lamp z odbłyśnikiem nie bardzo się te zestawy nadają. Natomiast w soczewkach (obojętnie czy to H7 czy ksenon) podawana w artykule granica światło - cień jest wyraźnie rysowana i może to każdy sprawdzić u diagnosty. Dodatkowo ja porównywałem swoje światła z oryginalnymi światłami ksenon w Fordzie Mondeo mojego taty i nie zauważyłem różnicy w oślepianiu. Dodam, że w starszych autach z oryginalnymi ksenonami układ samopoziomujący nie działa na tyle szybko aby równoważyć strumień światła na wybojach, ale już na dłuższej górce daje radę. W nowych autach coraz częściej układ samopoziomujący razem z żyroskopem jest wbudowany w sam reflektor i pozwala na szybszą reakcję układu poziomowania. W przerabianych autach z reflektorami soczewkowymi oślepiać można w czterech sytuacjach: jeśli mamy mocno zabrudzony reflektor, przy podjazdach pod górki, na wybojach i jeśli mamy źle ustawione reflektory (również jeśli zapomnimy o regulacji ręcznej).
Oczywiście nie zmienia to faktu, że moja przeróbka jest niestety nielegalna w świetle prawa, no ale jak ktoś z komentujących artykuł zaznaczył - kiedyś trzecie światło stop też było nielegalne ;)
Dziwi mnie natomiast, że ciągle mądrzy redaktorzy pomijają temat ogólnie źle ustawionych reflektorów w autach jeżdżących po naszych drogach. Czy auto z oryginalnymi ksenonami świecącymi gdzie popadnie stwarza mniejsze zagrożenie ? Chyba w takim wypadku policja również powinna zabierać dowody. Jakoś nie znam takiego przypadku wśród znajomych i nie widziałem w programach typu "Drogówka", aby kiedykolwiek takie auto zostało zatrzymane :? No ale wygodniej jest widocznie łapać za niebieskie światła pozycyjne niż faktycznie dbać o to, aby po drogach poruszały się auta sprawne technicznie ;)

b.pawelek napisał:
Niech może jakies foot pokaże któryś z kolegów który ma to na zwykłej lampie w 156???
niz znam osobiscie ale znalazłem na necie hid w 156 oto jak to wyglada,jest to zarnik 12000k wiec zdecydowanie ciemniejsza barwa swiatła niz moje 6000K.pozdro

odbłyśnik

czyli jedyny problem mojego auta z odbłyśnikiem to bedzie rysowanie tej granicy: światło cień???
Pozdrawiam

ounto

widziałm dzisiaj punto 1 na ksenonach. Klosze brudne a dobrze fajnie swiaeciły. Pozdrawiam

chłopie zakładaj te xenony jak ci sie podobaja,wyreguluj na stacji diagnostycznej i ciesz sie białym swiatłem :mrgreen:

HID

pojawią się u mnie w połowie przyszłego miesiąca:)
A na czym polega ta regulacja na stacji i czy jest droga???
spryskiwaczy nie montuje, alfa 166 tęz ich nie miała i żyje.
Pozdrawiam

Re: ounto

b.pawelek napisał:
widziałm dzisiaj punto 1 na ksenonach. Klosze brudne a dobrze fajnie swiaeciły. Pozdrawiam
Chodzi o to, że w dosyć sporej części aut już seryjnie reflektory są kiepsko zaprojektowane i dają bardzo dużo światła rozproszonego. Swego czasu były co jakiś czas zestawienia testowe reflektorów bodajże w "Motorze" lub "Auto Świecie" i dawały pewne pojęcie jak czasami producent może skopać reflektory. Jeśli w 156 jest ten problem, to zakładając mocniejsze źródło światła będziesz oślepiał innych nawet przy dobrze ustawionych reflektorach, gdyż spora część światła będzie waliła powiedzmy w niebo. W soczewkach już konstrukcyjnie jest to lepiej pomyślane (co nie znaczy, że nie mają światła rozproszonego), aczkolwiek klosz może to wszystko popsuć i światło z soczewki rozpraszać.
Widziałem już kilka aut z HIDami na odbłyśnikach i faktycznie niektóre sprawiają wrażenie, że mają źle ustawione światła, a podejrzewam iż jest to właśnie problem tego światła rozproszonego.
P.S. Regulacja polega na tym, że jedziesz powiedzmy na stację diagnostyczną (tam gdzie robisz przeglądy techniczne) i prosisz o sprawdzenie oraz ewentualne wyregulowanie świateł. Kosztuje to około 15-20 zł i trwa 5 minut. Nie mów, że nigdy ci nie przeglądzie ustawień świateł nie sprawdzali ? Jeśli faktycznie nie, to tylko potwierdza to moją opinię na temat olewania w naszym kraju tej sprawy przez diagnostów i policję :?

b.pawelek napisał:
pojawią się u mnie w połowie przyszłego miesiąca:)
A na czym polega ta regulacja na stacji i czy jest droga???
spryskiwaczy nie montuje, alfa 166 tęz ich nie miała i żyje.
Pozdrawiam

wyregulowanie swiateł kosztuje 20 zł w zasadzie robi sie to tylko po to aby miec pewnosc ze swiatła sa dobrze ustawione.

ja podjechalem tylko na sprawdzenie ustawienia swiatlem,bo okazały sie byc dobrze ustawione.u ciebie moze byc podobnie,to nie jest problem.

Jestem ciekaw jak sprawa tych ksenonów bedzie wyglądac za np 6m-cy, policja moze i sie wezmie za to a moze stacje diagnostyczne.
Ja wyznaje zasade ze jesli montowac cos to tylko sprawdzone i legalne, mozna kupić do 156,147,166 oryginalne lampy z ksenonami, mają atesty i sa bezpieczne zarówno dla posiadacza jak i innych uzytkowników ruchu, nie lepiej kupić cos co jest zaprojektowane dla danego auta?
Wg mnie kupowanie czegos takiego to strata forsy, szkoda ze eksperymentujecie na własnej skórze.

Paweł156 napisał:
mozna kupić do 156,147,166 oryginalne lampy z ksenonami, mają atesty i sa bezpieczne zarówno dla posiadacza jak i innych uzytkowników ruchu, nie lepiej kupić cos co jest zaprojektowane dla danego auta?
Próbowałem przerobić ten temat w 166 - sprawa nie jest prosta, bo trzeba by to przekładać z czujnikami co jak wiadomo wiąże się elektroniką itp. Przełożenie samych oryginalnych reflektorów ksenonowych jest o tyle problematyczne, że niezbyt da się je podłączyć do ręcznej regulacji położenia. Efekt jest taki, że w ogóle nie będziemy mieli na to wpływu, np. kiedy załadujemy bagażnik. Faktycznie, teraz żałuję, że nie poszukałem dłużej 166 z fabrycznymi ksenonami, ale nie przypuszczałem, że na H7 jest aż tak tragicznie w tym modelu. Następna będzie 166 po liftingu z biksenonami :mrgreen:

HID

te o których piszesz są dla mnie po prostu zbyt drogie, to oślepianie kierowców własnie mnie na poczatku zrażało. ale kilku kolegów napisało że nie ma takiej możliwości.
Pozdrawiam

Nie popadajmy w skrajności. Radzę najpierw samemu się przekonać jak świecą ;) Założę się, że nikt z krytykujących nie zauważy nawet czy mam w 166 oryginalne ksenony czy tandetny tzw. zestaw HID. No i przypominam - warto pojechać od czasu do czasu na kontrolę położenia światełek, zanim się zacznie zwracać uwagę innym - to taka uwaga do wszystkich :wink:
P.S. Krytykom chińskiej tandety radzę obejrzeć się w koło siebie, bo potem mogą doznać szoku odkrywając na swoich "oryginalnych" fabrycznych podzespołach napis "made in china" :mrgreen:

marcins737 napisał:
trochę się rozejrzałem zaraz po zakupie GT i wywaliłem tandetne głośniki fabryczne - rzeczywiście made in china by audiovox - grały z jakością słuchawki telefonicznej telefonu z tarczą z najlepszych lat PRLu...
No widzisz, wszędzie tych chińczyków wcisną :lol:
o położenie moich światełek nie musisz się martwić - 2X miałem prawdziwy przegląd techniczny bez flaszki :wink:
No i o to chodzi. Nie każdy mi uwierzy, ale też jeżdżę na przeglądy po prostu tam gdzie nie ma kolejki. Kilka dni temu po założeniu HID byłem na ustawieniu światełek (mimo, że mi je sprawdzano przy pierwszym badaniu technicznym w Polsce) no i efekt był taki, że diagnosta (wcale nie wyglądał na takiego co nie czyta i nie używa kompa) stwierdził, że ustawienia są ok :)
Jeśli chodzi o testy nowego źródła światła w 166:
1. porównałem te zamontowane w 166 z seryjnymi w Fordzie Mondeo najpierw stawiając auta obok siebie, a potem zamieniając sie z tatą jechałem przed nim obserwując jak świecą te w Fordzie i jadąc Fordem obserwowałem te w Alfie.
Z obserwacji wynika, że M ondek ma mimo wszystko lepszy zasięg (pewnie z powodu nowszej konstrukcji reflektorów), oświetlenie pobocza i oślepianie na tym samym poziomie.
2. trasa Szczecin - Warszawa - Szczecin godziny wieczorne i nocne, pogoda zmienna, przelotne opady deszczu. Reflektory ustawione na 0. Nie miałem sygnałów od innych użytkowników, że oślepiam (skąd wiem ? zazwyczaj sam sygnalizuję długimi takim delikwentom bo nie wiem dokładnie na jakich światłach jadą, zresztą sam kiedyś miałem jedno światełko źle ustawione i przez całą trasę się zastanawiałem co mi tak często długimi migają)
Mimo wszystko, poszukam układu czyszczącego reflektory do 166 tak dla spokojnego sumienia, bo przecież mógłbym zamontować atrapy spryskiwaczy (i o takich przypadkach czytałem). Natomiast następne auto będzie już z seryjnymi ksenonami, choć słyszałem, że np te fabryczne w 166 przed liftingiem świecą tak sobie w porównaniu z innymi autami (czyli zapewne tak jak teraz u mnie)

P.S. Ważne info dla tych, którzy chcą przerabiać zestawami HID. Tak się składa, że chyba we wszystkich jest zastosowany palnik typu D2S czyli przeznaczony do lamp z soczewkami. Do aut z reflektorami na odbłyśnikach powinien być zastosowany palnik D2R (taki jak się stosuje przy fabrycznych ksenonach na odbłyśnikach) Podejrzewam, że to jest powód znacznego oślepiania i gorszej wydajności tych zestawów w takich reflektorach. Zwróćcie na to uwagę przy ewentualnym zakupie !!!
Tutaj trochę teorii, która wyjaśni dlaczego reflektory soczewkowe nadają się do takich zestawów, bez ryzyka oślepiania innych: http://www.autokacik.pl/motokacik/Majcher.pdf

Paweł156 napisał:
Jestem ciekaw jak sprawa tych ksenonów bedzie wyglądac za np 6m-cy,.
witaj Pawle mam nadzieje ze sie spotkamy na spocie w przyszlym tygodniu i sam sie przekonasz ze to nie strata forsy.znam gosci ktorzy maja takie hidy juz 4 lata i swieca bez problemu tak samo jak na poczatku.Bo niby dlaczego mialby swiecic inaczej?? w tych zestawach sa zastosowane takie same zarniki jak w lampach xenonowychy oryginalnych.pozdrawiam

wlasciwie juz swoja opinie wyrazalem wieolokrotnie na temat przerobek swiatel. ale zastanawiam sie co w razie wypadku jak auto trafi do rzeczoznawcy- bieglego. >?

piotriix napisał:
zastanawiam sie co w razie wypadku jak auto trafi do rzeczoznawcy- bieglego. >?
a co z samochodami po tzw tuningu?? przeciez tez czesto maja zderzaki wystajace poza obryz oryginalny pojazdu??i co wtedy??to jest demagogia tak jak kiedys bylo gadanie na temat przyciemniania szyb.

Amortyzatory
Powrót