[HID- ALFA] czyli xenon na każdą kieszeń

• Autor wątku Autor wątku marshall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
JA natomiast obecnie mam H7 Philips GT 150 - świecą całkiem dobrze, a ile wytrzymają? Nie wiem - mam je zamontowane dopiero od tygodnia.
Podobnie jak kolega B.pawełek jestem zainteresowany HID'em, to fakt, że w 156 nie ma seryjnie soczewek.
Natomiast wczoraj przeglądałem któryś z numerów Il'quadrifoglio i napotkałem się tam na 156 GTA, gdzie w specyfikacji dla tego samochodu jest napisane, że w standardzie ma ona reflektory ksenonowe. Po czym na okładce z tyłu widnieje właśnie 156 GTA i nie ma soczewek, ale taki reflektor jak w każdej 156, tyle tylko, że ma spryskiwacze. Natomiast w środku numer (na rozkładówce) są również zdjęcia GTA, posiadające spryskiwacze, ale jedna z nich ma soczewki, druga nie ma... Wniosek jest taki, że być może były produkowane GTA z ksenonem lecz bez soczewek i ten właśnie reflektor wygląda identycznie jak w normalnej, ubogiej 156...

Re: HID

b.pawelek napisał:
ja ostatecznie się przekonałem. Po nastepnej wypłacie się zakręce w tym tenacie. Chciałem sobie robić reflektory a'la gta ale HID wygląda dla mnie ciekawiej. Pozdrawiam

Ja przymierzam się do jednego i drugiego. Myślę, że to dopiero będzie ciekawa przeróbka, tym bardziej, że GTA look, to drobiazgowy wydatek (silikon + papier ścierny + czarny spray, nie licząc zużytej przez kuchenkę energii) oraz kilka zapewne godzin dokładnej roboty.
Tak więc prawdopodobnie w listopadzie (teraz nie bardzo mam czas) zabiorę się za taką zabawę...

HID

Ja ubolewam zwłaszcza ze w jednym reflektorze i tak bede wymieniał szybe ale nie znajde czasu na takie kompleksowe przeróbki ja GTA look. Co do soczekwek to jak to w końcu jest bo ktoś wczesniej mówił ze są wymagane. Bedzie dobrze na odbłyśniku czy lampe trzeb przerabiać??? Bo jeżeli dobrz rozumioem to kolega korczu juz ma u siebie te Hidy???
Własnie w 156???
Pozdrawiam

alces1 napisał:
Który policjant i w jaki sposób będzie sprawdzał czy Twój ksenon to inwencja własna, czy może oryginał? Oczywiście jeśli pojedziesz w miarę młodym samochodem, w którym opcjonalnie ksenon był montowany.
Co taki policjant uczyni? Karze podnieść machę i co dalej? Przecież w przypadku 156 nawet nie będzie wiedział jak tam żarówkę zmienić!

oj jeszcze byś sie ździwił, co ty myslisz że 156 to taki ponad czasowy wóz, w którym "byle" policjant z drogówki nie wie o co biega?, zobaczy chocby rodzaj klosza lampy, pod maska "domontowane" przetwornice i tylko od jego widzi mi sie bedzie zalezało, czy bedziesz miał dalej dowód czy nie.

bosniak_sg napisał:
oj jeszcze byś sie ździwił, co ty myslisz że 156 to taki ponad czasowy wóz, w którym "byle" policjant z drogówki nie wie o co biega?, zobaczy chocby rodzaj klosza lampy, pod maska "domontowane" przetwornice i tylko od jego widzi mi sie bedzie zalezało, czy bedziesz miał dalej dowód czy nie.

Hm... podejście Policjanta do tej kwestii jest bardzo personalne. Z resztą wiele razy nasz portfel zależy od tego jak Policjant zinterpretuje to czy owo.
Sądzę jednak, że montaż spryskiwaczy działa w znaczący sposób na naszą korzyć i zmniejsza ryzyko zabrania dowodu. Ponadto nowe zestawy są tak konstruowane, że na pierwszy rzut oka nie widać ingerencji w oświetlenie.
Poza tym nie sądzisz chyba, że umieścił bym przetwornice na pokrywie silnika! Raczej upchnąłbym je pod reflektorem tak by nie było ich widać. W 146 miałem je "schowane" pod podłużnicami, a przewody prowadzone w tzw. "peszlach" oraz używałem takiej jak w serwisach taśmy izolacyjnej, więc wszystko wyglądało bardzo profesjonalnie.

Generalnie, powiem, tak, z 'wlasnego" doswiadczenia, jeżeli jak pisaleś, bedzie wszystko OK, włącznie ze spryskiwaczami, czy bez to jak nie bedzie w to wnikał, a my ewentualnie dobrze sie bedziemy bronic to nic, ale to kompletnie nic nam nie grozi i dowodu nie zabierze, natomiast jezeli bedzie chciał zabrać dowód, to najoryginalniejsze ksenony mu w tym nie przeszkodza, zeby go zabrac, bo zawsze coś znajdzie.

Zgadzam się z przedmówcą.
Jeśli w momencie kiedy wystawi Ci lizak by Cię zatrzymać, będzie to czynił z przekonaniem, że tego to ja muszę uwalić, to nie ma siły...
Policjant, to wbrew pozorom też człowiek, ma taki a nie inny charakter i czasem gorsze/lepsze dni. Jeśli nie będzie się miał do czego doczepić, ale my będziemy "cfaniakować" to i tak coś znajdzie...

Re: HID

b.pawelek napisał:
Bo jeżeli dobrz rozumioem to kolega korczu juz ma u siebie te Hidy???
Własnie w 156???
Pozdrawiam

ja mam hidy w 147 a w 156 bede miał a raczej moj ojciec w listopadzie.

ps:smieszą mnie te demagogie na temat drogówki,ale co tam... :roll:

alces1 napisał:
Poza tym nie sądzisz chyba, że umieścił bym przetwornice na pokrywie silnika! Raczej upchnąłbym je pod reflektorem tak by nie było ich widać.

ja mam zamontowane na specjalnych rynienkach w nadkolu i nic nie widac (tzw rynienki dostajecie w komplecie)

moja oryginalna lampa wraz z zarowka xenonowa(po przerobce) wyglada tak samo w srodku pod kloszem jak oryginalny xenon,a tak na dobra sprawe to nie sadze aby policjat znał kazda konstrukcje klosza w kazdym aucie,ma wazniejsze rzeczy do roboty. :D

ponizej oryginalny xenon do 147 po lifcie

montaż

Pozdrawiam
Ja mam jedno pytanie zasadnicze czy pomimo faktu że mam u siebie odbłysnik a światło ksenonowe jest bardzo mocne (o ile to ma jakiś związek) nie bedzie problemu z wyregulowaniem ich u mechanika tak zeby innych nie oslepiały???

Czy mocniejsze swiatło może sprawić że HID bedzie inaczej odbijał światło np oswietlał pobocze czy coś takiego??

z czego wynika 40 minutowy czas potrzebny na montaz skoro polega to na włozeniu tego wszystkiego pod maske a ma to być podobno proste jak wymiana zarówek???

Pozdrawiam

czas uzalezniony jest od umijetnosci i paliwa które Cie napedza (piwo) ha ha a tak powaznie polega to na wywierceniu w osłonie wiertłem o25 otworu przez który wkładamy xena i to wszystko a nio oczywiscie nalezy gdzies albo przykrecić albo na opaskach samozaciskowych zamontować przetwornice ja wybrałem 2 opcje by mozna było łatwo zdemontowac i przeniesc do nowego auta i alfine zostawic bez zbednych dziur ..... powodzenia i do zobaczenia na xenach

czas wynika pewnie z tego, ze musisz jakos przetwornice pomontowac, pociagnac kabelki. Pewnie trzeba jakos pokrywke zarowki przewiercic, zeby kalelek poprowadzic... ale nie wyglada to jakos skomplikowanie.
Zauwaz, ze w 156 glupia zarowke wymieniasz dluzej, niz np w maluchu...
ide o zaklad, ze ja montowalbym ze 3 godziny :D

adasco napisał:
czas wynika pewnie z tego, ze musisz jakos przetwornice pomontowac, pociagnac kabelki. Pewnie trzeba jakos pokrywke zarowki przewiercic, zeby kalelek poprowadzic... ale nie wyglada to jakos skomplikowanie.
Największym problemem jest znalezienie rozsądnego miejsca dla przetwornic. W Cougarze np udało mi się je upchnąć pod reflektorami i przymocować śrubami do istniejących otworów. W Alfie sprawa okazała się trudniejsza, bo ciężej się dostać do żarówek no i brak porządnego miejsce na przetwornice. W końcu pomocowałem je opaskami zaciskowymi do bocznych wewnętrznych blach. Trochę to dla mnie prowizora, ale ponieważ w 166 są te fajne plastiki to nie widać tego :) Na Allegro widziałem już jakieś nowe zestawy z małymi przetwornicami, ale nie wiem jak się spisują no i są droższe.
Trzeba zwracać uwagę na to, aby przetwornice nie były blisko źródeł ciepła no i tak je zamocować (sztywno), aby nie były narażone na wstrząsy, uderzenia itp.
Otwór w "dekielku" wiercimy otwornicą tak aby wtyczki przeszły (przeważnie 25mm średnicy). Z przewodami nie ma problemu, każdy po przeczytaniu instrukcji będzie wiedział o co chodzi i jak je połączyć. Montaż w Alfie zajął mi niecałą godzinę (prawie połowa tego czasu to zastanawianie się gdzie umieścić przetwornice).

marshall napisał:
czas uzalezniony jest od umijetnosci i paliwa które Cie napedza (piwo) ha ha a tak powaznie polega to na wywierceniu w osłonie wiertłem o25 otworu przez który wkładamy xena i to wszystko a nio oczywiscie nalezy gdzies albo przykrecić albo na opaskach samozaciskowych zamontować przetwornice ja wybrałem 2 opcje by mozna było łatwo zdemontowac i przeniesc do nowego auta i alfine zostawic bez zbednych dziur ..... powodzenia i do zobaczenia na xenach
- rozumiem, że masz na myśli wiercenie otworu w dekielku który ściągamy/zakładamy przy wymianie żarówki?
Dysponujesz może zdjęciami już po zamontowaniu?
Przymierzam się do tej zabawy i chciałbym to zrobić sam, ale w miarę profesjonalnie.
Podpowiedz też proszę gdzie upchnąłeś te przetwornice.

opinie

ja na początku byłem sceptyczny ale wciąż nie rozumiem do końca jakie bedzie światło na odbłyśniku a nie na soczekwach???

W kazdym razie wizja posiadanie ksenonów mnie zafascynował i z rozmiarów wątku widać ze nie tylko mnie. Fajnie rzeczywiście bedzie jak któryś z kolegów rzuci fotke zamontowanego zestwu.
Pozdraiam

tak wyglada swiatlo xenonowe w mojej alfie,a kolejne zdjecia przedstawiaja gdzie umieszczone zostaly przetwornice.

pozniej zapodam fotki w nocy odbicia na scianie.pozdro

Korczu napisał:
tak wyglada swiatlo xenonowe w mojej alfie,a kolejne zdjecia przedstawiaja gdzie umieszczone zostaly przetwornice.

pozniej zapodam fotki w nocy odbicia na scianie.pozdro

Dzięki, jeśli potwierdzisz, że zdjęcia odzwierciedlają dosyć dobrze barwę światła, to z pewnością zdecyduję się na żarniki 6000K.
Natomiast nadal proszę o zdjęcia montażu w przypadku 156, bo taki model posiadam.

Amortyzatory
Powrót