• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[HID- ALFA] czyli xenon na każdą kieszeń

• Autor wątku Autor wątku marshall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
marcins737 napisał:
próbujcie zaakceptowac FAKT iż zmiana położenia źródła światła choćby o 1 milimetr względem odbłyśnika MUSI spowodować zmiany w zakresie padania światła odbitego...

NIe sposob sie tutaj nie zgodzic - swojego czasu czytalem pewien artykul w gazecie fachowej (nie pamietam juz jakiej - chyba "auto technika motoryzacyjna") w ktorym zamieszczono test zarowek halogenowych. Ku mojemu zaskoczeniu wsrod bodajze ok 20-30 testowanych w tunelu swietlnym (testy na oslepianie, oswietlenie drogi, granice poswiaty itd.) test zdaly tylko Phillipsy i Osram'y, a wsrod przegranych (miedzy innymi na odchylki w geometrii zarnika :!: ) byly taie firmy jak Narva czy Hella.
Tak wiec pozwala to wysnuc wniosek ze konstrukcja oswietlenia w aucie to wcale nie jest taka prosta sprawa i jak by przyjrzec sie dokladnie temu co mamy w samochodach to wyszloby ze 70% ludzi jezdzi z nieprawidlowym oswietleniem.
To co tu dopiero mowic o chinskich wynalazkach typu HID ktore w dodatku montuje sie w standardowe klosze...

Sorry, ale nie rozumiem tych argumentów. Gdyby wszystkie reflektory były budowane idealnie dla danego typu żarówki to wszystkie powinny świecić identycznie. Dlaczego tak nie święcą ? Ano dlatego, że często projekt stylistyczny reflektora przesłania producentom problem wydajności i ergonomii. Dlaczego tyle specjalnie zaprojektowanych pod powiedzmy H7 źródeł światła ma na tyle dużo np. światła rozproszonego, że przy niesprzyjających warunkach mogą oślepiać innych ? Prawda jest taka, że jest spora tolerancja i homologację dostają nawet takie reflektory, które kiepsko świecą, mają sporo światła rozproszonego itp. wady fabryczne. No, ale mają homologację i są legalne w przeciwieństwie do moich. No, ale kto by śmiał krytykować oryginalne kiepskie ksenony czy H7 ;)

marcins737 napisał:
mam wrażenie że sam nie wiesz o czym piszesz - DWA RÓZNE REFLEKTORY OBYDWA HOMOLOGOWANE DO TEGO SAMEGO TYPU ŻARÓWKI - więc jak mają swiecić ?? oczywiście że świecą poprawnie...

komedia trwa...

- no to kolega Scorpion Ci wyjaśnił innym słowy. (Przepraszam, jeśli nie jasno się wyraziłem)

marcins737 napisał:
co do (NIE)legalności przeróbek wydaje mi się że sprawa jest dość jasna...
Jasna jeśli zaświecą;)
Ale nie do końca, bo przerobiony reflektor również może świecić poprawnie (dlatego pisałem o różnych reflektorach dla tej samej żarówki), z tą tylko (albo i aż) różnicą, że nie będzie posiadał homologacji i innych tego typu "świstków"

Moze, ale prawdopodobienstwo tego jest znikome. Fabryczne lampy moga swiecic kiepsko, bo dobre swiatlo to przede wszystkim duza powierzchnia lampu i ustawienie odblysnika pod katem prostym do nawierzchni - co ma miejsce obecnie chyba tylko w starych volvo, ladach i garbusach :D

HID

Pozdrawiam
tak jak obiecąłem przetestowałem HiD pod rozbłysnik i efekt jest niesamowity, Świeci pięknie drogi widąc więcej niż na tych dedykowanych pod soczewkę.
Ale moge powiedzieć jedno nie chcielibyście mijac mnie jadąc z naprzeciwka. To wygląda jak światło super mocne zarówki zucone na lustro. Swici dosłownie wszędzie. nawet na pobocza i to tak że pobocza widze tyle co na normalnych swiatłach z przodu. I w ogole nie idzie tego wyreguowac.
Kupie BV ultra philipsa:)
Pzdr

marcins737 napisał:
skąd wiesz czy będzie świecił poprawnie ? masz dostęp do laboratorium pomiarowego czy wydaje ci sie że tak jest "na oko" ??
A skąd wiesz, że nie będzie?
Prowadzenie tej dyskusji dalej w w ten sposób nie ma sensu. Czepiasz się szczegółów, których tak naprawdę można się domyślić. Ja też jestem przeciwnikiem oślepiania na drodze, ale nie tylko przez ksenony, co więcej, kiedy jadę nocą, tak się akuratnie składa, że z tych, którzy mnie oślepią, to większość i to zdecydowana ma tradycyjne reflektory, bez ksenonów, tylko po prostu źle wyregulowane. Jest jeszcze inna grupa tych którzy oślepiają - Ci z przeciwmgłowymi reflektorami.
Natomiast jeszcze raz podkreślę, że należy rozróżnić przepisy od rzeczywistości. Chociażby dlatego, że tak na dobrą sprawę, każdy z nas w ten czy inny sposób je łamie.
Wszystko inne powiedziałem w poprzednich postach;)

http://www.intellexual.net/hid.html#intro

No niestety po angielsku. Ale bardzo ladnie jest wyjasnione, ze niestety reflektor musi byc przystosowany do zarnika ksenonowego (odblysniki, inna konstrukcja itp). Z drugiej strony w swojej 155 mam doskonale, wrecz moze za mocno skontrastowany swiatlo-cien i sie zastanawiam czy po wlozeniu palnikow byloby tak samo. To nie jest pytanie ;) bo ile osob tyle moze byc teorii.

Jedyne czego jestem pewny, to wiem ze nie nadaja sie do tego reflektory odblysnikowe. Co potwierdzil kolega z alfy 156 instalujac nawet zarniki niby dedykowane :P Musialbym sprawdzic to u siebie, bo kazdy co innego pisze. Ale za bardzo nie chce mi sie pakowac w to kasy. Moze kiedys. Ostatnio jezdzilem najnowszym citroenem c4 z bixenonami, swiatla reagowaly na ruchy kierownica odpowiednio doswietlajac droge. Nie sadzilem ze jest to az tak swietne ;)

odbłyśnik

odbłysnik odbłysnikowi nierówny.
Mój jest już mocno zużyty mam nawet jak niedawno zauwazyłem fragment na której nie ma tej foli odbijającej. niewielki bo niewielki ale zawsze jest. Wiec sam nie wiem;)
Może w jakims punkcie montującym ksenony ci użyczą na próbe.
Pozdrawiam

witam,
po przeczytaniu wszystkich waszych opinii jestem w rozterce.

Więc w krótko zapytam czy jest jakaś alfa 156 na HID-ach które dobrze świecą?

Mam małego doła ponieważ moja bella ma chyba najsłabiej świecące światła spośród wielu aut które miałem. :cry:
Więc nie wiem czy wystarczy kupić super żarówki GT150 czy dalej pójść w stronę HID.

pozdrawiam
:cry: :cry:

HID

temat ładnie odgrzany
A masz orginalne reflektory skoro ci bardzo słabo swieci??? Ja mam philips night guide i załuje tylko braku spryskiwaczy bo nawet na żarówkach by się przydało
>Pozdrawiam

a ja tak czytając ten temat pomyślałem ze moze by i to fajne było tylko za bardzo sie nie orientuję w tym temacie i jest to dla mnie jakiś kosmos prawie.
1. policja to mogła by mnie w dalszą drogę nie puścić za coś takiego.
2. czy jak to zamontuję to będzie to działało poprawnie i to na tyle aby ktoś kto będzie jechał z przeciwka nie zostanie ślepy na następne 15 sekund...
3. na allegro jest tego dzikie mnóstwo i ceny zaczynają się od 260zł do nawet 450zł
np.
http://www.allegro.pl/item273714155_xenony_promocja_h1_h7_ksenony_ksenon_xenon_hid.html
albo
http://www.allegro.pl/item276499466_xenony_h7_8000k_zestaw_hid_xenon_montaz_krakow.html
i po prostu co wybrać to też ciężka sprawa... a do tego czy ktoś ma AR 156 z takim wynalazkiem i jest z tego zadowolony??

HID

w tym watku wypowiadał o się pare osob które to miały. Ja równiez testowałem. Nie warto. Może jak ktoś ma idealnie nowe szkła to może. U mnie robiły się odbłyski itd.
puscic to policja cie nie pusci raczej. Wniosek z tematu był taki ze jak Hidy to do soczewek.
Pzdr

Re: HID

b.pawelek napisał:
w tym watku wypowiadał o się pare osob które to miały. Ja równiez testowałem. Nie warto. Może jak ktoś ma idealnie nowe szkła to może. U mnie robiły się odbłyski itd.
puscic to policja cie nie pusci raczej. Wniosek z tematu był taki ze jak Hidy to do soczewek.
Pzdr
no i dziękuję bardzo :)
lepiej zainwestować w dobre żarówki takie jak Philips GT 150 światło też podobno mają bardzo ładne a za to niższy koszt i problemów brak.

Spróbuj nowych OSRAM NIGHT BRAKER.Piszą,że 90% więcej światła przy standardowej mocy i ponoć nie przepalają się tak szybko jak inne. :idea:

tylko że żywotność takich żarówek jest kiepska, w Vectrze B miałem phlilips night giude i po pół roku jedna padła, potem druga...a jak wsadziłem zwykłe to latały rok i nic...

Na ww. żarówkach jedynie trochę bardziej widać znaki drogowe tzn. z większej odległości sie świecą. Takie było moje wrażenie

Ogólnie Ja się decyduje na HID-y 6000k napisze co i jak po zakupie...może jakiś artykulik wysmaruje

pozdrawiam

Sebastoss napisał:
tylko że żywotność takich żarówek jest kiepska, w Vectrze B miałem phlilips night giude i po pół roku jedna padła, potem druga...a jak wsadziłem zwykłe to latały rok i nic...

Na ww. żarówkach jedynie trochę bardziej widać znaki drogowe tzn. z większej odległości sie świecą. Takie było moje wrażenie

Ogólnie Ja się decyduje na HID-y 6000k napisze co i jak po zakupie...może jakiś artykulik wysmaruje

pozdrawiam
fajnie by było bo jak było by to warte to może i ja bym sie na to szarpnął tylko po przeczytaniu tutaj tego wszystkiego to jakoś trochę mi przeszło "napalenie" na ten wynalazek

hid

napisz koniecznie
ja odchodze do wniosu że przed Hidami to ja musze wymienić klosze.
A spryskiwacze planujesz??
Ciekawy jest Hid 3000 zółte swiatło jest bardzo fajne widziałem w hondzie civic.
pozdrawiam.

mrutyna napisał:
http://www.allegro.pl/item276499466_xenony_h7_8000k_zestaw_hid_xenon_montaz_krakow.html
i po prostu co wybrać to też ciężka sprawa... a do tego czy ktoś ma AR 156 z takim wynalazkiem i jest z tego zadowolony??

dzis założyłem wlasnie te 6000K , 550zł z montażem na miejscu

-jak dla mnie bomba roznica w jezdzie jest ogromna bez porownania ,osobiscie mam nowe klosze clear black wiec moze dlatego ale naprawde znaki,pasy na jezdni wszystko lepiej widoczne ,polecam

pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót