• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia- felgi, opony

Nie ma. Największe są nadal 19". 20" wejdzie (Kolpak ma w Giulii Q), ale to trzeba lubić bo gumy już bardzo mało.

Dokładnie ;)

- - - Updated - - -

To teraz ja pokażę swoją bellę :). Zimówki to taki standard, więc nic specjalnego, opony Bridgestone Blizzak LM005, z tyłu szersze, 18-tki:
Pokaż załącznik 274942
Z opon jestem bardzo zadowolony, trzymają bardzo dobrze. Ale na lato nie chciałem już telefonów, myślałem o czymś innym i zdecydowałem się na coś
takiego:
Pokaż załącznik 274943
Koła tylko przymierzone ale już nie moge się doczekać, 19 cali, z tyłu szersze, AEZ Steam malowane na czarny półmat. Opony takie jak wszyscy, PS4s.
Będą dwie podobne belle jeździć po PL bo jak się nie mylę to kolega method ma białą na tych samych
felgach ale nie malowanych :). Wszystko załatwiane u Rafała, serdecznie polecam :)

Następny krok to malowanie zacisków i pasy z boku, pochwale się, gdy będę już na letnich:)

Będą co najmniej 3, bo kolejny zestaw czeka na wiosnę, ale każdy z Was na innej marce opon, no i nie pamiętam w jakim kolorze auto nr 3 :)
Dziękuję [MENTION=86613]PedzacyKrolik[/MENTION] za solidne zakupy :)

Panowie potrzebuje porady. Na lato planuję założyć nowe buty mojej Giulii, chcę uciec od runflantów. Czy dobrym pomysłem będzie zamiast 255/35R19 na tył, dać 245/40R19, żeby zyskać na komforcie?

Panowie potrzebuje porady. Na lato planuję założyć nowe buty mojej Giulii, chcę uciec od runflantów. Czy dobrym pomysłem będzie zamiast 255/35R19 na tył, dać 245/40R19, żeby zyskać na komforcie?

Sama ucieczka z runflat’ów już poprawi komfort. Nie zawężaj szerokości, szczególnie na lato - do rozważenia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czy wizualnie Giulia straci na wyglądzie w takim rozmiarze, jak wygląda sprawa homologacji?

Zmiana na nie-RF sama w sobie bardzo wyraźnie polepszy komfort, nie ma potrzeby kombinować z rozmiarami, ja bym się trzymał fabrycznych

a jeśi już to bym zrobił 235/40R19 i 265/35R19 (tym bardziej że planuję mod na 350HP), też zależy jakie opony ,jedne tak naprawdę są szersze inne węższe. ja raczej też przy zmianie zrezygnuję z RF i wtedy bedę miał podobny dylemat ale albo pójdę w ori 225/40 i 255/35 albo o rozmiar szersze (czyli o te 4mm wyższe)

Przód planowałem bez zmian 225/40R19. Nie będę jednak poprawiał fabryki, na tył dam 255/35. Gdyby 245/40 dawały lepszy komfort to ktoś by pewnie już taki rozmiar przetestował i coś napisał. Przy okazji, napisz na PW czy możesz coś letniego na tył (255/35R19) zaoferować?

Przód planowałem bez zmian 225/40R19. Nie będę jednak poprawiał fabryki, na tył dam 255/35. Gdyby 245/40 dawały lepszy komfort to ktoś by pewnie już taki rozmiar przetestował i coś napisał. Przy okazji, napisz na PW czy możesz coś letniego na tył (255/35R19) zaoferować?

No to jeśli myślałeś o założeniu z tyłu 245/40, to nie możesz zostawić przodu 225/40, bo nijak się to będzie miało do siebie (tył sporo wyższy).
Tak na prawdę do OE felg różnych szerokości chcąc na tył dać 245/40, nie ma odpowiednika na przód, który by się nadawał..
Priv

Witam, kupiłem sobie ostatnio giulie ale na zimowych 16, na lato jednak wybór padnie na felgi 18 i mam pytanie, jak uważacie, były by te felgi ok? Dodam, że chce sobie lusterka i dach na czarno okleić oraz przyciemnić szybyalfa-romeo-giulia-borbet-cw2-dark-18.jpgScreenshot_20201213-173726.jpg oponu na tył już sobie kupiłem 255/40/18 run flat goodyear f1 a musze kupić właśnie sobie felgi i przednie opony 225/45/18 dębice presto. Taka konfiguracja była by ok?

Dębica i Goodyear ? Słabe połączenie chyba...

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Screenshot_20201231-123736.jpgScreenshot_20201231-123442.jpg w sumie to myślałem, że goodyear miał klase A na mokrym, ale mniejsza z tym, ta opona niczemu nie ustępuje marką premium, w tipo miałem właśnie dębice 225 45 17 i elegancko kleiło się drogi, a na mokrym jazda to sama przyjemność. Z dębicy opony są tylko bardziej podatne na rozcięcia, bo guma jest troche bardziej miękka

Kurde, fajna strona, to jeszcze porównam sobie opony, żeby kupić opony bardziej zbliżone do tych na tył

Znalazłem ofertę -2szt-continental-conti sport contact 5-225-45-r18-7mm za 400zł za parę 2017 rok. Opony na przód - te by były lepsze? Bo w sumie kusząca oferta

Znalazłem ofertę -2szt-continental-conti sport contact 5-225-45-r18-7mm za 400zł za parę 2017 rok. Opony na przód - te by były lepsze? Bo w sumie kusząca oferta
4 letnia opona... Weź odzaluj 400 więcej i kup nowe.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

[MENTION=87483]Bezel3012[/MENTION] - rada koleżeńska - weź załóż porządne/nowe opony, dokładnie taki sam model na przód jak i tył (w PL niby legalnie jest mieszać, co nie znaczy dobrze, wyjedziesz za granicę i się możesz zdziwić jak Policji nie będzie interesowało jakie przepisy są w PL, u nich - np CZ czy SK, mają być takie same 4). Opony to ostatnia rzecz na jakiej w aucie się powinno oszczędzać - powierzchnia mniejsza od kartki papieru ma chronić Twoje życie, dać Ci pewność przyczepności w każdych warunkach a nie losowość. Najlepiej (szczególnie przy aucie które mam moc) jeśli przód z tyłem gra a nie będzie przypadkowy.
Odezwij się do kolegi Kolpak, na pewno zrobi Ci dobrą ofertę na opony i coś doradzi - on ma duży sklep internetowy i warsztat wulkanizacyjny i zajmuje się oponami/felgami od lat, a dla forumowiczów zawsze jeszcze jakąś zniżkę doda.

Bardzo dziękuję za radę, na pewno w najbliższym czasie napiszę do Kolpaka, tak czy siak mam juz na tył 255/40 goodyear 7mm z 2019 roku, tak więc w grę wchodzą tylko goodyear f1 3 225 45, alfe mam z 2017 roku i właśnie dla bezpieczeństwa siebie i innych wymieniam sobie wszystko, wczoraj też mi tarcze przyszny nowe z brembo, to tak powoli trzeba podstawowe rzeczy wymienić ;)

Amortyzatory
Powrót