Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

Czy mogłby mi ktoś podać zarzucić screen'em z ustawieniami w KWP71 by się połączyć z motroniciem 2.10.4. Byłbym bardzo wdzieczny, gdyz z niewiadomych mi powodów nie mogę się tym softem połączyc.

2.5 v6 2000.04 me 2.1

Jako że bardzo mało informacji można znaleźć na temat silnika 2.5 V6 postanowiłem zrobić kilka pomiarów i udostępnić je na forum . Mam nadzieję że się do czegoś przydadzą i zinterpretujecie wyniki . Zamieszczam kilka scrennów .

bosch.png

Rozgrzewanie silnika zaraz po odpaleniu temp. otoczenia 14"C :
beztytuu11l.png

Dalej grzejemy początek pomiaru przy temperaturze silnika 52"C
beztytuuqme.png

Temperatura 92"C
38672061.png

Do kompletu przepływomierz :

Czwarty czujnik włączyłem później stąd brak wskazań od samego początku .
przeplywomierz.png

No i na to wszystko napatoczył się jeden błąd
- wcześniej było wszystko w porządku. Dzisiaj zaświeciło ALFA CODE i nie chciała odpalić . Przeszło jej samo - a dokładnie rozebrałem osłonę kierownicy - poruszałem antenką i wszystko wróciło do normy - na jak długo zobaczymy . Błąd pomimo skasowania powraca ale AlfaCode już nie świeci .

immox.png

Ostatnia edycja:
- to mi się w tym ECu podoba, że pokazuje jak był naciśnięty pedał gazu.
- brakuje mi na wykresach zamiast lambda regulation row 1, komparatora sondy lambda.
- ten parametr lambda regulation row 1 mierzymy jak samochód jest nagrzany.
- wykresy sondy lambda przekracają zakres 1 V, bo tyle daje ogniwo chemiczne sondy cyrkonowej, ponieważ w tym ECU nie ma generatora ujemnego napięcia ,
( jak jest w M1.5.5, tam generator wytwarza około - 0.3V, dlatego widać dokładnie kiedy sonda nie jest podłączona, na wyjściu sondy będzie - 0.3 V, a i zakres generowanych napięc zamyka sie w zakresie 0.092 - 0.95 V )
i dlatego tutaj zakres wynosi 0.3 do 1V.
- dlatego mierzymy także komparator sondy lambda , bo on podaje sygnał wyjściowy z zależności od poszczególnych progów napięcia sondy lambda, z tego sygnału korzysta ECU do korekcji mieszanki oraz parametrów średnio i długoterminowych.
- nie wiem jak ten sygnał się dokładnie nazywa w tym modelu ECU.
- jaki tam jest typ przepływomierza, to wtedy można po jego numerze powiedzieć czy wartość poprawna.
- mierzymy także sondę za katalizatorem ( chyba ten model ma taka sondę ) wtedy widać stan, kondycję naszego katalizatora.

- a ten błąd U1600 to chyba antenka immobilizera powoli do wymiany, tam jest węglowa antena i ona po kilku latach się kończy.
- w M1.5.5 także jest parametr taki jak pozycja pedały przyśpieszenia ale pokazuje po naciśnięciu do podłogi tylko 78 stopni, nie ma 100 % .

Ostatnia edycja:
dlatego mierzymy także komparator sondy lambda , bo on podaje sygnał wyjściowy z zależności od poszczególnych progów napięcia sondy lambda, z tego sygnału korzysta ECU do korekcji mieszanki oraz parametrów średnio i długoterminowych. - nie wiem jak ten sygnał się dokładnie nazywa w tym modelu ECU.

Też nie mam pojęcia

- ten parametr lambda regulation row 1 mierzymy jak samochód jest nagrzany.
był nagrzany - 92"C

mierzymy także sondę za katalizatorem ( chyba ten model ma taka sondę ) wtedy widać stan, kondycję naszego katalizatora.

Posiada tylko jedną sondę lambda przed katalizatorem - wymieniona na nową oryginalną .

Dodam tylko że AlfaDiag pracował bardzo niestabilnie ale generalnie te pomiary udało się zrobić. Nie była to najnowsza wersja gdyż ona wysypuje się po 5-10 sekundach max a czasami natychmiast po połączeniu z ECU.

Ostatnia edycja:
- też jedna sonda przed katalizatorem, nowa ale ME 3.1 selespeed.
- i napiecia inne, czy aby twoja to oryginalna, bo coś mam watpliwości.
- alfadiag 3.2.1.0 u mnie trzyma parametry, może pracowac dwa dni.
- ale jak samochód ma nowy akumulator to alfadiag potrafi rozłaczyc po 10 sekundach.
--

Alfa Romeo 156 2.0 selspeed (czy ja to się piszę :P ) kolegi Remcyka...
Czy czasy wtrysków nie są za wysokie?? O problemach Rymcyk już trochę pisał :D

BUBU321 tam jest przepływomierz o nr 60815616 z (wkładką F00C 2G2 030) bo sam taki miałem (mam ten sam silnik 156 2.5 v6 98r)

- w selespeed była mechanicznie czyszczona przepustnica elektroniczna.
- po tym zabiegu obroty biegu jałowego to tak około 1000 obr/min.
- czy ta procedura poniżej , po wybraniu ECU skrzyni dotyczy adaptacji obrotów biegu jałowego ??
- dość dużo tam jest procedur, ktoś ma może opis

--

--

--

--

- w selespeed była mechanicznie czyszczona przepustnica elektroniczna.
- po tym zabiegu obroty biegu jałowego to tak około 1000 obr/min.
- czy ta procedura poniżej , po wybraniu ECU skrzyni dotyczy adaptacji obrotów biegu jałowego ??
- dość dużo tam jest procedur, ktoś ma może opis
Nie wiem tez bym chciał wiedziec kilka rzeczy odnosnie selespeeda

Jaki jest poprawny czas wtrysku?
bieg jalowy
90 st
2.0 ts

Ostatnia edycja:
Auto bez rzadnych obciazen bez klimy,rozgrzany silnik obroty 830 i czas w granicach 4
Moze to byc przyczyna zamulenia i co w takim wypadku trzeba zrobic.
Wszystkie inne parametry w normie
A co sie działo z tym selespeedem w ktorym była czyszczona przepustnica?

- tamten selespeed miał podwyższone spalanie oraz zaolejenie, nagar w przepustnicy.
- nagar zaolejenie zostało oczyszczone, usunięte, potem wykonano procedurę zerowania przepustnicy, która nic nie dała.
- na innym forum czytałem o odłaczeniu akumulatora na czas 30 minut, ciekawe czy to coś innego nie zepsuje ?

Odlaczałem aku kilka razy raczej nic sie nie stało.
tez mam duze spalanie 17.
przepustnica nie wiem jak wyglada za klapka bo przed jest czysta,tez myslałem zeby ja przeczyscic.
Zdejmowałes cała przepustnice?
Jak sie przeprowadza zerowanie?
Znalazłem co s takiego odnosnie selespeeda na tym forum i tego samego problemu

Sama adaptacja przebiegala normalnie, odplilismy auto ktore popracowalo sobie na biegu jalowym ok 20 min. Potem przejazdzka po miescie, spokojnie bez szalenstw, nastepnie zgaszenie silnika i ponowne odpalenie. Autko znowu pochodzilo na jalowym ok minuty i z powrotem do bazy juz troche szybciej :D

Widzisz, ale ja czyscilem inaczej. Wykrecilem caly korpus i w domu wyczyscilem calosc na wysoki polysk. Problem w tym ze prawdopodobnie za mocno w ktoryms miejscu naciskalem, bo po zlozeniu wszystkiego do kupy juz sie nie chciala domknac. Bella nie miala w ogole wolnych obrotów, powstala luka ktora non stop dostawalo sie powietrze. Mechanior dorobil "usmiech" na ta obrotowa plytke w przepustnicy, ktora zaslepila owa luke.Wykasowano pamiec sterownika, komputer dobral sobie ponownie dobre ustawienie i jest ok :mrgreen:

A co z tymi moimi czasami wtrysków?

Ostatnia edycja:
- bo to jest tak, proszę panowie jak macie alfadiaga i auto dobrze działa to pomierzcie parametry, będzie z tego baza danych.
- potem kolega przyjeżdza i pytanie, te moje 7,2 , potem 6.5 i na końcu po odłaczeniu klimatyzacji 4.5 msek, to dobrze.
- hm, raczej nie , ponieważ należy pomierzyć obroty, ilość powietrza, temperatury powietrza, silnika.
- jak są wyższe obroty to ciągnie więcej powietrza, czyli przepływomierz podaje pomiar podwyższony.
- nie znam dobrze ME 3.1 ale bazująć na M1.5.5 to czas wtrysku prawie wyłacznie zależy od ilości powietrza które mierzy przepływomierz, dane z sondy lambda są prawie nie brane pod uwagę.
- mnie w tych pomiarach selespeeeda bardziej dziwi jego temperatura, prawie ciągle 105 st C oraz ten czas wtrysku , ujemny -1.5 stopnia.
- wiadomo że przytakim opóznieniu silnik będzie się bardzo rozgrzewał i nie ma wtedy mocy.
- co widac zresztą po silniku 156 TS, po porannym rozruchu.

To ja może tylko dopisze w ramach wyjaśnienia że kolega Rymcyk ma zrąbany pierwszy bieg wiatraka a u mnie (1.8 TS z 3`ma lambdami) średni czas wtrysku na benzynie przy 90 C wynosi w okolicy 3,2 ms (z wyłączonymi wszelkimi odbiornikami prądu) a zaraz po odpaleniu na zimnym silniku cos kolo 5,7

Amortyzatory
Powrót