• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

- Kilka razy kręciłem motor do odcięcia, ale może nie włączyłem logowania ( parę razy zapomniałem :/ )

- temperatura rośnie jakoś wolno na mój gust, ale później trzyma się jak powinna i wskazówka jest w okolicy 90*C podczas jazdy (raz minimalnie więcej, raz mniej)

- Lambda multiplication current też chyba robiłem... Ale zrobię jeszcze raz z logami.

- Lambda bank post cat. też zrobię... muszę tylko znaleźć.. ( szczerze mówiąc to gubię się trochę w tych opcjach... strasznie dużo czujników o bardzo podobnych nazwach nie mieszczących się w oknie wyboru czujnika.. stąd nieraz różne czujniki mają tą samą nazwę na liście.. )

ps. W logach nie wszystko jest to co na screenach.

pss. jak robisz te wizualizacje logów? może nie potrzebnie robię zdjęcia jak wystarczają same logi? Rozdzielać je od razu jakoś czwórkami, czy twój program sam sobie z tym radzi?

psss. PORADZI MI KTOŚ JAK POZBYĆ SIĘ MOICH BŁĘDÓW W ECU?? JAK NA RAZIE CIĄGLE WRACAJĄ:/

Ostatnia edycja:
- ja bym zrobił jednak pomiary temperatury a nie patrzył na wskaznik na konsoli.
np. taki zestaw: engine speed, engine temperature, lambda voltage bank 1, lambda voltage bank2.
- w te małe upały to temperatura powinna skoczyć od razu dlatego też ECU nie nalicza FRA parametru ( FRA równe == 1 < Lambda multiplication > nie robiłem logów dla tego przypadku bo nic nie dają ).
- naliczenie nastapiło jak silnik dostał T > 75 st C.
- wizualizacje robię czwórkami po dacie pomiaru, program nie jest doskonały, zrobił mi to kolega ale nie do końca, czasami muszę pewne rzeczy robić ręcznie jak np. tryb open /close.

ps. w logach jest wszytko , to co jest na screenach !!!!, chyba że nie włączyłeś logowania.
psII błędy
- chyba zle sie zabrałes za te blędy, masz bledy P0150 sonda lambda 2 , P1173 czyli TRA bank 1, P1176 TRA bank 2.
- a ty mierzysz sobie wszytko po kolei, to i dobrze ale należy zawęzić pole, resztę parametrów zostawić jak usuniesz te błędy.
- czyli mierzymy lambda sensor voltage na sondzie 2, engine temperature , oraz TRA ( additive ) na banku 1 i 2. tylko pamietaj że ECU zbiera parametry tak do 12 minut.
- czyli zostawic silnik na biegu jałowym, ponieważ TRA to błędy na obrotach biegu jałowego.
- poniżej moja sonda lambda.
--

Zalałem PB95 za 100zl, zrobiłem reset parametrów adaptacyjnych i śmigam na samej benzynie. Jak narazie (60km) i żaden błąd nie wrócił.. winowajca chyba znaleziony: zła regulacja LPG. Może być, prawda?:)

A łyżka na to niemożliwe :P Mówiłem?? Teraz mi wymieniasz pół samochodu zamiast sobie :P

Ano mówiłeś i miałeś rację:] Teraz muszę (po zakończeniu adaptacji) znaleźć kogoś, kto mi to perfekt ustawi... Pewnie się skończy tak jak mówiłeś, że udostępnię Ci mój komputer przez neta. BlueConnect raczej nie wystarczy na taką zabawę?:D

U siebie i tak muszę chyba wymienić reduktor lub chociaż go zregenerować. Na odcinku ok 2km drogi przy max bucie temperatura gazu spadła do około 10*C, a ciśnienie do około 0,7bara. W drugą stronę udało mi się przycisnąć jeszcze bardziej co dało wynik 0,65bara na reduktorze i 6*C na temperaturze gazu. Oczywiście było to dopiero około 180km/h... tak do około 100km/h ciśnienie nie spada poniżej 0,8bara a temperatura trzyma się ponad 20*C. A jak to wygląda u Ciebie?

Swoją drogą auto zrobiło już 115km bezbłędnie:)

------------------------------------------------------------------------------------

Podczas powrotu do domu włączyłem logowanie 4 czujników powiązanych do sprawdzenia termostatu:
-Temperatura Czynnika Chłodzącego
-Prędkość Obrotowa Silnika
-Prędkość Samochodu
-Temperatura powietrza
Tutaj są logi z przejazdu około 20km: http://hostuje.net/file.php?id=4ee1da9a4244d5347c27d12e0b7df018
A tutaj końcowy screen: http://img268.imageshack.us/img268/2446/temperaturasilnikaminim.png
Da radę ktoś to ocenić, czy termostat jest raczej OK czy nie bardzo?? Po kilkunastu minutach jazdy włączyłem dodatkowo na kilka minut ogrzewanie auta na max.

------------------------------------------------------------------------------------

Kolejne pytanie, która z tych opcji świadczy o kompletnym zakończeniu AutoAdaptacji:
-Mixture Adaptation
-Throttle Lower Limit Self-Adaptation
-Motorised Throttle Self-Adaptation Success
-Motorised Throttle Self-Adaptation
-Motorised Throttle Self-Adaptation Enable
-Motorised Throttle Self-Adaptation Completion
-Motorised Throttle Self-Adaptation Prohibition

http://img269.imageshack.us/img269/4169/adaptacja1.png
http://img233.imageshack.us/img233/8057/adaptacja2.png

Według tych screenów wychodzi, że część kroków z adaptacji jest już zakończona, ale np jeszcze MixtureAdaptarion jest w toku?

Kolejne pytania dotyczące czujników:
- Czy "Fuel Consumption" pokazuje ile LITRÓW paliwa zostało wypalone od czasu ostatniego włączenia silnika?
- Co wskazuje sensor: "warm up cycle" Condition - Not Satisfied ( jakiś cykl podgrzewania jest nie zadowalający?? )
- Czy u was też czujniki odświeżane z częstotliwością około 1 raz na sekundę przy 4 aktywnych, lub ewentualnie około 4 razy na sekundę przy 1 aktywnym czujniku? Zauważyłem że na waszych screenach przebiegi wszelkich charakterystyk są bardzo płynne, a u mnie wychodzą kwadratowe.
http://img199.imageshack.us/img199/615/warmupcyclecondition.png
http://img103.imageshack.us/i/fuelconsumption.png/ (4,6lt / 57km = 8,0lt / 100km chyba nieźle :D )

Reszta pytań będzie jutro:] Bo zapomniałem parę nazw:)

Ostatnia edycja:
- w tych modelach wazne jest te 200 km, poczekamy ...
- i wiadomo gaz, fabryka zrezygnowała z produkcji seryjnej aut z gazem, chyba był tylko model 1.6 l bez instalacji gazowej ale z ECU dostosowanym do montazu gazu.

- zobacz jeszcze parametr " Catalyst Warning".
- odswieżanie czuników , ustaw ten parametr w menu Configure | Aplication na Plot Interval =0 ms, Dyno Plot filter na 5, zaznacz Enable Visual Styles.
- spalanie dość małe jak na ten model, ja miałem 8.5 l/100 ale prędkość średnia około 140 km/h - parametr "Throttle Self....." dotyczy adaptacji przepustnicy.
- termostat, nie powinien dawać takiej temperatury na obrotach biegu jałowego, ale bym sie tym nie przejmował, ważniejszy jest narost temperatury.
--

Ostatnia edycja:
Catalyst Warning chyba było OK. Wszystkie inne opcje które miały 2 stany, to ustawione były we właściwej pozycji ( przynajmniej na mój rozum ). Tylko warm up cycle" Condition - jest niezadowalający? :/

A co do gazu, to w salonach fiata montowali dedykowane instalacje ( taka jak u mnie ) za 4500zl!! A teraz się dupą na wszystkich wypieli i nie chcą ich nawet regulować!! Szyldy wiszą jak byk: Tartarini montaż/serwis a jak chce się serwisować to oni już tego nie robią. Czyli u mnie największym problemem jest nie sam gaz, a to właśnie, że zamontowano egzotyczne gówno i nikt teraz tego nie robi. Poprzedni właściciel mógł zamontować jakiegokolwiek staga, a byłoby dużo mniej problemów.

Spalanie 8litrów / 100km wyszło mi na drodze Bolesławiec-Jelenia Góra. Czyli z równin troszkę pod górkę. I w ogóle teren tam jest dość kiepski, ciągle zjazdy/podjazdy, zakręty i wioski.. Widać to zresztą na wykresie z temperaturami: pół drogi w zakrętach i górkach, następnie 1/4 w miarę prostej ale wciąż pagórkowatej drogi, później było miasto 2*czerwone i dojazd pod dom przez tor przeszkód:) Taki sam dystans na drogach pomoża dałby jeszcze mniejszy wynik, choć pewnie prędkości wtedy były by znowu wyższe i na jedno by wychodziło:]

------------------------------------

Edit ( popołudniu ):

- Czy u was zakłądka z kalibracjami również jest pusta:
http://img233.imageshack.us/img233/6523/pustekalibracje.png

- Czy brak obsługi tego Testu: Lambda Sensor Bank 2 Post Cat Heater jest poprawny?
http://img199.imageshack.us/img199/6750/lambdasensorbank2postca.png

- Czemu u mnie na liście czujników powtarzają się nazwy, ale są to inne czujniki i w tym jeden nie działa:
http://img166.imageshack.us/img166/6883/zdublowaneczujniki.png

- Ustawienia w programie mam takie jak zalecacie, a mimo wszystko wykresy nie malują się u mnie z taką precyzją jak u was. Im więcej dodaję czujników, tym rzadziej są próbkowane pojedyncze sztuki.. Może to taki urok ME7.3.1?
http://img233.imageshack.us/img233/9275/ciepesondy.png

Ostatnia edycja:
minciu napisał:
Edit ( popołudniu ):

- Czy u was zakłądka z kalibracjami również jest pusta:
http://img233.imageshack.us/img233/6523/pustekalibracje.png

U mnie nie jest pusta ale i tak jest nieaktywna (fakt że nie wnikałem)

minciu napisał:
- Czy brak obsługi tego Testu: Lambda Sensor Bank 2 Post Cat Heater jest poprawny?
http://img199.imageshack.us/img199/6750/lambdasensorbank2postca.png

U mnie też

minciu napisał:
- Czemu u mnie na liście czujników powtarzają się nazwy, ale są to inne czujniki i w tym jeden nie działa:
http://img166.imageshack.us/img166/6883/zdublowaneczujniki.png

Nie wiem ale mam tak samo ;) Patrz na pierwsze od góry na liście (jeśli mają te same nazwy)

minciu napisał:
- Ustawienia w programie mam takie jak zalecacie, a mimo wszystko wykresy nie malują się u mnie z taką precyzją jak u was. Im więcej dodaję czujników, tym rzadziej są próbkowane pojedyncze sztuki.. Może to taki urok ME7.3.1?
http://img233.imageshack.us/img233/9275/ciepesondy.png

Nie sądze że urok bo mamy dokładnie ten sam ECU.

Generalnie widzę, że masz mniej wiecej te same problemy co ja... Na początku pojawiające sie bez powodu (niby) błedy pokroju P0130 (niekontaktująca lambda - tak mi mówli w ASO bo nie miałem jeszcze alfadiaga). Pojeździłem bo kontrolka sama po powenym czasie gasła. W końcu nadszedł magiczny czas że jedna z sond lambda powiedzała żegnaj. Wymieniłem jedną - druga (obie przednie) powiedziała żegnaj 1 tydzień później. Tylko, że u mnie gaz był wtedy dobrze wyregulowany, ale przy przerywaniu lambd też zaczął sypać błędami. Po wymianie obu lambd i automatycznie "żywszym" ich odczycie przez ECU (wiadomo co nowe to nowe), gazownia stwierdziła że życzy sobie regulacji i trzeba było ją ustawić od nowa (może dałoby się tylko trochę podkrecić mnożnik ale wolałem zrobić to od podstaw).

minciu napisał:
Kolejne pytanie, która z tych opcji świadczy o kompletnym zakończeniu AutoAdaptacji:
-Mixture Adaptation
-Throttle Lower Limit Self-Adaptation
-Motorised Throttle Self-Adaptation Success
-Motorised Throttle Self-Adaptation
-Motorised Throttle Self-Adaptation Enable
-Motorised Throttle Self-Adaptation Completion
-Motorised Throttle Self-Adaptation Prohibition

Jeśli chodzi o te wszystkie adaptacje to mi się wydaję ze tu masz odpowiedzi do podanych parametrów w systemie 0 - 1. Albo tak albo nie. Dostępne bądź nie. I u Ciebie:
Motorised Throttle Self-Adaptation - nieaktywna
-Motorised Throttle Self-Adaptation Success - zakończona sukcesem
-Throttle Lower Limit Self-Adaptation - stan 0 nauka
-Mixture Adaptation - nieaktywna
-Motorised Throttle Self-Adaptation Enable - nieobcena (zakończona czy inny pieron)
-Motorised Throttle Self-Adaptation Prohibition - zabroniona (nie włączona czy etc)

To moja wizja nie wiem czy tak jest na 100% ;)

A może po prostu mój kabel OBD jest taki wolny?:) I tak już na nim będzie? Albo z laptopem mam coś nie tak?:) Pierwszą z tych teorii sprawdzę lada dzień innym kablem:) Problemy z laptopem będzie już ciężej wykluczyć... reinstalacja Windowsa raczej odpada:/

U mnie lambdy wyglądają trochę inaczej.. Ile jest ich u Ciebie? Nie 3?

dokładnie 3, zaniechałem pomiaru 3 lambdy bo wskazania miała dobre (przynajmniej na początku), później skupiłem się na reszcie i innych pierdołkach. Na koniec bateria powiedziała papa.

Ale cymbał ze mnie. Teraz zauważyłem że porobiłem zrzuty nie z tego co chciałem. F..k.
Wszystko przez ten pośpiech.

- fan speed relay I, II, DTV tych rzeczy w M1.5.5 nie robimy, nie aktywne.
- wykres lambda sensor pre-cat, oraz pre-cat status muszą być w grupie razem z : temperatura silnika, obroty silnika w trybie high resolution ( uwaga max. obrotów liczone to tylko 2.200 obr/min !!!, na tym wykresie nie kręcic więcej ).
- pomiar przepływomierza czy był robiony do odciecia, z wykresu wynika że raczej nie.
- gdzie pomiar TRA, FRA robimy tylko aktualne, inne nic nie wnoszą do pomiaru.
- ja zwykle diagnostykę robie zawsze wg. tego samego schematu, czyli

1. zapis poprzednich błędów
2. zerowanie parametrów adapatacyjnych z ECU, sprawdzenie czy zostało dobrze wykonane kasowanie parametrów adapatacyjnych !!.
3. diagnostyka aktywna czujników.
4. odczyt błedów, ewentualne kasowanie.
5. bieg jałowy i pomiar parametrów silnika.
6. TRA, FRA lambda regulation row 1, injection time lub temperatura silnika.
zwykle zmiana tych parametrów pojawia się po czasie 10- 12 minut, w tym czasie można przełączać się na pomiar innych parametrów.
7. lambda sensor pre-cat, lambda sensor pre-cat status, obroty silnika w wyższej rozdzielczości, temperatura silnika.
8. obecnie dodaję także pomiar tych parametrów: temperatura silnika, advance angle,
throttle valve angle, injection time. ( tutaj robię wykresy ale bez diagnostyki wtrysków jaką przeprowadza ECU podczas startu silnika )

9. po osiagnięciu przez silnik temperatury ponad 80 st C, wykonuję pomiar air flow, air flow voltage, obroty silnika ( ale nie w wyższej rozdzielczości !!!!! ) , injection time.
-- jest to pomiar do odcięcia, czyli nalezy dość ostro dodać gazu, warunkiem jest aby stan techniczny silnika pozwalał na ten pomiar.
Problemy z obrotami ponad 5.000 obr.min oraz słabe nagrzewanie sie silnika samochodu są przeciwskazaniem do tej próby.

- i teraz nie wiadomo, bo z wykresów wynika że sonda lambda jest leniwa lub do wymiany (pomijam usterki mechaniczne, łacznik elastyczny, rura wydechowa, rura przepływomierza...).
- przepływomierz ma tylko 75 % swoich wydajności.
- P0500 to bład związany z czujnikiem ABS, który podaje prędkość jazdy do ECU.
- po skasowaniu z ECU pojawia sie odrazu ten błąd na biegu jałowym ?

p.s. logów jeszcze nie sprawdzałem.

Ostatnia edycja:
Błąd P0500 wrócił zaraz po krótkim kursie. Na postoju (biegu jałowym) nie powracał.
Nie da się też wykonać tam PerformanceRun ani sprawdzać prędkości auta przez AlfaDiag (Vechicle Speed), bo ciągle wskazuje 0km/h.

Przepływka o ile się nie mylę ma 2 miesiące i kręcona była do odcięcia. Ile ta przepływka powinna wskazywać na odcięciu? (KG lub Volty? A najlepiej jedno i drugie) Oj wlaśnie zobaczyłem, że jest tam trochę nie to zdjęcie przepływki co trzeba, bo za drugim razem przepływka na odcięciu pokazała około 360KG.. a ja zrobiłem nie to zdjęcie co trzeba sorki :/

Mówisz, że przy okazji podpięcia do kompa warto wykonać reset parametrów adaptacyjnych? W M1.5.5 można chyba też krokowca zresetować?

Przy wszystkich pomiarach, Engine Coolant Temp wskazywało ponad 90*C - motor w pełni cieplutki.

Może mi ktoś wtłumaczyć dla czego sondy się nie ruszały przy pierwszych pomiarach? Czy to jest normalne? http://img219.imageshack.us/img219/2778/nowyobrazmapabitowa2qqe.png

Idąc dalej, dla czego u kolegi motor na biegu jałowym przypomina trochę z brzmienia Diesla? U mnie nic nie klekocze... A tam odnosi się wrażenie jakby cały czas coś cicho klekotało ( i to nie są raczej żadne wtryskiwacze:) ) Może być wina rozrządu?

Kolejna sprawa, dla czego po odpaleniu auta włącza się nawiew z klimatyzacją, pomimo tego, że jest przekręcona na 0 ?? U mnie zapamiętuje nawet czy ostatnio jak gasiłem motor miałem włączoną klimę czy nie, a tam włącza się jak mu się podoba.
Dodatkowo z podszybia wydobywa się inny odgłos nawiewu, jakby bardziej przytłumiony czy coś takiego.

Jak sprawdzić wariatory i inne dodatki w silniku poprawiające jego wydajność na M1.5.5? U mnie na ME7.3.1 można zobaczyć kiedy co się tam przestawia na wykresach, a tu nie ma takich czujników. Nie znalazłem też czujnika obecności Kata, ASR, i wielu, wielu innych......

przepływomierz na odcięciu wskazuje 480 kg/h ( lub 4.45 V ) , alfadiag pokazuje 408 kg/h.
- reset parametrów adaptacyjnych nie robi się przy okazji tylko taka jest procedura diagnostyczna !!!.
- w końcu wykonujemy diagnostyke auta, a nie tylko nabijamy kasę jak inny mechanicy.
- z tych naszych testów mają być jakies wnioski, czesto prowadzące do kolejnych "trafionych" zakupów kolejnej sondy lambda, przepływomierza, świec platynowych czy cewek W.N.

- ECU M1.5.5 ma defekt w tym ustawianiu klimatyzacji podczas uruchomienia samochodu, trzeba się przyzwyczaić.
- M1.5.5 robi diagnostykę wariatora, zaworu dwukomorowego, elektromagnesu przewietrzania zbiornika paliwa, wtryskiwaczy, ......., zobacz zakładkę Actuators.
- ECU nie podaje praktycznych rzeczy takich jak: wypadanie zapłonów, testy cewek W.N., spalanie, ilość wtryskiwanej benzyny.
- sonda lambda wykres raczej nie jest to normalne, powieważ od momentu włączenia sonda powinna być podgrzewana przez ECU i potem powinna być sinusoida.
- ale te objawy wskazują tylko na obecność sadzy na sondzie, małe przebiegi dzienne lub leniwa sondę ( przy założeniu że to jest sonda oryginalna ), zapchany katalizator.

--

Ostatnia edycja:
W zakładce z testami diagnostycznymi wszystko było OK.. przynajmniej wszystkie testy pisało, że zaliczone:)

ps. Opłaty nie pobrałem żadnej, dla mnie to była czysta przyjemność i trochę więcej doświadczenia:) może dududs zechce jeszcze raz się umówić na resety parametrów i ponowne dokładniejsze pomiary. Wczoraj było późno a na 3 rano szedł do pracy wiec nie było co przeginać:)

---------- Post dodany o godzinie 15:22 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:20 ----------

ps. możesz od razu podpowiedzieć co z tym klekotem?
Idąc dalej, dla czego u kolegi motor na biegu jałowym przypomina trochę z brzmienia Diesla? U mnie nic nie klekocze... A tam odnosi się wrażenie jakby cały czas coś cicho klekotało ( i to nie są raczej żadne wtryskiwacze:) ) Może być wina rozrządu?...

Widzę,że rozmowa toczy sie na mój temacik. Wiec od razu wielkie dzięki dla Mincia za poświęcony mi czas oraz dla bubu321 za pomoc w odczytach wykresu. Wiele nie mogę na ten temat napisac poniewaz jestem z tego zielony.

ps. co do mojego odgłosu silnika jestem strasznie ciekawy, fakt słychac disla heh czytałem gdzieś na forum, że to może wariator jest już trupem piszę o tym bo na tym pasku i wariatorze przejechane już prawie 70k km może to jest przyczyna odgłosu <disla> prosił bu na to odp. czy u kogoś też tak klekocze?? dodam, że to raczej nie zawory bo w moim starym aucie klepały i wiem jaki mają odgłos
może mam przerobionekao disla :>:>

ps2. minciu jak możesz to załącz te fotki z przebiegu też jestem ciekam co inni o tym sądzą, czy był przekręcany??

Amortyzatory
Powrót