Próba wypalenia programowego nic nie dała. Zapchanie 60%.
Wypalanie serwisowe zawsze kończy się na ok 60-70% natomiast podczas jazdy całkowicie wypalony dpf ma zapchanie ok 20%.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.
Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.
Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.
Próba wypalenia programowego nic nie dała. Zapchanie 60%.
Wywalac i sie nie zastanawiać.
Z całym szacunkiem, ale co to za diagnoza? To jest odczyt z FESa Jak się zachowują czujniki na DPF? Może mimo wszystko to one są przyczyną? Jak wyglądają przewody od różnicówki?
Chyba, że okaże się faktycznie, że filtr jest już martwy..
Wypalanie serwisowe zawsze kończy się na ok 60-70% natomiast podczas jazdy całkowicie wypalony dpf ma zapchanie ok 20%.
Zdiagnozuj u kogoś, kto się na tym zna
A mi się wydaje, że u Ciebie nie ma żadnego problemu z DPF. Samochód po prostu przełącza się w tryb awaryjny i po jakimś czasie znów wraca do normalnego trybu. Przyczyny przełączania w tryb awaryjny mogą być różne. U mnie auto przełączała się w tryb awaryjny bez komunikatu na desce rozdzielczej i bez zapamiętanego błędu w komputerze, a przyczyną było przeładowywanie (nie wnikając w szczegóły – wynikające ze złego poskładania paru elementów). Ja mam wrażenie, że nie każdy ECU tak samo działa w 159 (choćby kolejny znany mi przypadek w 159 – auto z przewierconym filtrem DPF jeździło bez żadnego komunikatu o błędzie na desce i bez żadnej utraty mocy).Czy przy tych objawach faktycznie mogę sądzić, że mam problem jedynie z filtrem, czy raczej mam się obawiać, że jest sypnięte coś jeszcze ? Żona mnie zabije jak dowie się, że już na starcie będzie musiała włożyć sporo kasy![]()
A mi się wydaje, że u Ciebie nie ma żadnego problemu z DPF. Samochód po prostu przełącza się w tryb awaryjny i po jakimś czasie znów wraca do normalnego trybu.
Jak jestes z Wrocławia to do Gliwic daleko nie masz
Prawdopodobnie na Paprotnej "kumają" Alfy.Na Karkonowskiej Masz serwis autoryzowany Fiata(mam tam znajomych, mogę Cię skonttaktowac).W samym Wrocku nikogo nie ma, kto może to zdiagnozować ?
swoją drogą – mam wrażenie, że problemem w aucie kolegi kuntakinte również nie jest DPF. Pisanie "wytnij filtr będziesz miał spokój" w obu sytuacjach jest radą bezsensowną. W obu przypadkach trzeba znaleźć przyczynę problemów.
przyczyna problemow juz byla znaleziona - klapki, od klapek zawory, potem turbina no i zostalo jeszcze cos i tutaj blad czujnika temperatury w DPFie ktory jak juz pisalem jest niesprawny i jak narazie nikt nie potrafi powiedziec czy to przez niego mam taki niedobor mocy czy nie...
4 razy sprawdziłbym okablowanie tego czujnika. Skoro wyjmowałeś DPF, turbo, rozbierałeś tam niemało elementów, to może ktoś urwał po prostu kabel?
po wszystkich testach, diagnozach, próbach okazało się jednak że dpf jest martwy.
Co robić teraz ?
1. nowy nie wchodzi w grę zbyt wysoka cena
2. wywalić ? - cena ~1500 zł
3. kupić regenerowany ? - co o tym rozwiązaniu myślicie ? jak to się ma w praktyce, jeździ ktoś z czymś takim ? cena ~1500 zł podobnie jak przy wywaleniu. Jesli miał by żywotność rzędu 100 tys to nie jest to głupie rozwiązanie. W sumie to nawet jak polata 80 tys to też będzie ok.
dość często jeżdżę do Niemiec i nie chciał bym wrócić stamtąd na lawecie z mandatem za brak normy, ale z drugiej strony 8000 zł za nowy dpf + montaż mi się nie uśmiecha