• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Dpf

Basia

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW
Witam,mam problem z dpf-em.Zapycha się podczas jazdy,(nawet co 100 km) w tym sensie,ze nawet jak jadę poza miastem z prędkością ponad 100 km/h to i tak nie wypala się.Traci moc.Po jakiś 15 min. wypala się dopiero i już odzyskuje moc.
Niektórzy mi sugerują wycięcie. Słyszałam o środkach chemicznych do czyszczenia ,ale jak to się ma w praktyce, czy ktoś to stosował,i na jak długo starcza taka "regeneracja". Proszę o rady :(

Witam,mam problem z dpf-em.Zapycha się podczas jazdy,(nawet co 100 km) w tym sensie,ze nawet jak jadę poza miastem z prędkością ponad 100 km/h to i tak nie wypala się.Traci moc.Po jakiś 15 min. wypala się dopiero i już odzyskuje moc.
Niektórzy mi sugerują wycięcie. Słyszałam o środkach chemicznych do czyszczenia ,ale jak to się ma w praktyce, czy ktoś to stosował,i na jak długo starcza taka "regeneracja". Proszę o rady :(

Proponuję przejrzeć forum używając funkcji "szukaj", chyba ze 100 tematów już jest założonych w temacie dpfu.

I pewna sprawa, o której warto wiedzieć – częste zapychanie DFP może być skutkiem jakiejś poważnej awarii w silniku. I wycięcie DPF nie spowoduje usunięcia tej awarii.

Basiu lepiej zapobiegać niż leczyć ! wywalaj DPFa i miej święty spokój !!

I pewna sprawa, o której warto wiedzieć – częste zapychanie DFP może być skutkiem jakiejś poważnej awarii w silniku. I wycięcie DPF nie spowoduje usunięcia tej awarii.

Święta racja... właśnie tak mam... zaczęło się od tego że auto straciło moc i wyskoczył check engine... po podpięciu kompa - błąd DPF.. próby wypalenia zakończone fiaskiem - diagnoza - zła mieszanka spalin... wtryski wyeliminowane a przyczyna? - prawie o połowę mniejsze ciśnienie sprężania na dwóch cylindrach... głowica idzie do wykręcenia i pojedzie do speców na sprawdzenie = dużo złotówek za naprawę... :(

Jesli chcesz polatac ta furka dluzszy czas wycinaj. Wiem ze to nie maly wydatek ale szybko zapomnisz o kasie a radosc z jazdy zostanie. DPF to meczarnia zwlaszcza dla kogos kto nie kreci kilometrow.

To o czym piszesz to konsekwencje, braku znajomości auta z filtrem DPF, obserwacji i znajomości dość specyficznego systemu jaki został zainstalowany przez włochów. Moment wypalania może być zauważony po wskaźniku turbo (poziom 0,2-0,3bar-a na luzie),spalaniu chwilowym na poziomie 20-30l/100km w momencie samego wypalania, charakterystycznym smrodku, trzęsieniu budy raz podniesionym poziomie obrotów biegu jałowego (okolice 930obr/min). Jeżeli w/w objawy występują to nie gaś silnika, pozwól w pełni zregenerować się filtrowi. Od taki nawyk. Filtr wypala się automatycznie nie ważne czy miasto czy trasa-ważne aby temp. płynu chłodzącego miała przynajmniej 75 stopni. Jeżeli filtr nie ma możliwości wypalenia bo silnik nie osiąga wł. temp. lub proces zostaje przerwany to zapycha się do coraz to większego poziomu. Komputer uczy się cykli oraz trwania tych wypalań jeżeli je przerywasz np po 1 min. to i tak Ci będzie wypalał. Spróbuj wypalania serwisowego FES-em, najlepiej na zagrzanym silniku. Wtedy to FES pociągnie wypalanie dłużej niż komp. Odłączenie akumulatora na 1-2h zresetuje ustawienia.Zacznie się uczyć od nowa. Co do chemii, wątpię że pomoże. Skrajnie gdy zaliczy agonię, proponowałbym wycięcie ewentualnie zakup używki z jakiegoś rozbitka co by w Niemczech nie zaliczyć eko mandatu za Euro 4 bez dpf-a:-).

Ostatnia edycja:
A mnie zastanawia czym kieruja się forumowicze płci męskiej nadający sobie nicki płci żeńskiej :confused:

Słyszałam o środkach chemicznych do czyszczenia ,ale jak to się ma w praktyce, czy ktoś to stosował,i na jak długo starcza taka "regeneracja". Proszę o rady
W Legnicy operacje czyszczenia DPF mozna wykonac...przy uzyciu maszynki Jet Clean Tronic-w warsztacie u Kozy z tylu Real-a,na Wiazowej 9 w autoserwisie u M.Matkowskiego.Jak rowniez na Jaworzynskiej we Fiacie,z tym ze we Fiacie trwa to dluzej gdyz wyjmuja DPF na stol.Wszedzie kosztuje taka operacja okolo-400zl

A ja się zastanawiam, czy baby nie maja wstępu na to forum....
Przykre to co niektórzy piszą.

Podepnę się pod temat, który został już tutaj poruszony, a mianowicie normy EURO 4. Pytanie:

Czy za każdym razem wycięcie DPF-a, wiąże się z tym, że samochód nie będzie spełniał w/w norm ?

Słyszałem gdzieś, że nie jest to regułą...

Pozdrawiam

Oczywiście że mają wstęp :)

Czy za każdym razem wycięcie DPF-a, wiąże się z tym, że samochód nie będzie spełniał w/w norm ?

Kolego po wycięciu DPF'a więcej syfu leci z rury, więc automatycznie zmienia się przecież jakaś wartość spalin sprawdzana np. podczas przeglądów. Tak jak wycięcie katalizatora.

A mnie zastanawia czym kieruja się forumowicze płci męskiej nadający sobie nicki płci żeńskiej :confused:
proponuję ci krótki test :
załóż z innego IP konto żeńskie
napisz powitanie w dziale "tu się witamy"
i czytaj miłe powitania od facetów
potem napisz takie same ale męskie - prawie zero odzewu

potem napisz "żeńską" prośbę o pomoc z np wymianą żarówki albo coś tego typu - gwarantuję , że nie jeden podjedzie 30km tylko po to żeby poznać Panią i okazać się rycerzem sprawnie wymieniającym Pani żarówkę ( tylko nie pisz , że masz męża , dzieci itp )
potem napisz to samo jako facet - dostaniesz może jakąś odp i dopisek że na pewno sobie poradzisz a jak nie to jesteś doooopa
:lol:

- - - Updated - - -

mają -
mało tego - są milej widziane niż niektórzy faceci i jak pisałem powyżej mogą oczekiwać na konkretną pomoc "rycerzy"
:lol:

Kolego po wycięciu DPF'a więcej syfu leci z rury, więc automatycznie zmienia się przecież jakaś wartość spalin sprawdzana np. podczas przeglądów. Tak jak wycięcie katalizatora.

To, że po wycięciu DPF'u leci więcej "syfu" z rury to wiem, pytanie tylko czy zawsze na tyle więcej, że samochód nie spełni norm EURO 4 - tak jak pisałem, słyszałem od kogoś, że nie jest to regułą, stąd moje pytanie.

Pozdrawiam

W Polsce jak na razie w autach z silnikiem diesla podczas okresowych przeglądów technicznych nie obowiązuje pomiar emisji spalin.Oczywiście jeżeli silnik przy nagłym zwiększaniu obrotów sadzi czarnym dymem, to przeglądu nikt nie podbije, a na drodze przy spotkaniu drogówką z dowodem rejestracyjnym można się pożegnać. Mam wycięty DPF, sprawny silnik i zero dymienia z wydechu.

Oczywiście ze mają, a nawet jest to wskazane!!! Ale kolego chyba mojego pytania nie zrozumiales....
Drugie prosze sie stosowac do zasad na forum i nie tworzyc nowych postów w tematach już wielokrotnie wałkowanych.

proponuję ci krótki test :
załóż z innego IP konto żeńskie
napisz powitanie w dziale "tu się witamy"
i czytaj miłe powitania od facetów
potem napisz takie same ale męskie - prawie zero odzewu

potem napisz "żeńską" prośbę o pomoc z np wymianą żarówki albo coś tego typu - gwarantuję , że nie jeden podjedzie 30km tylko po to żeby poznać Panią i okazać się rycerzem sprawnie wymieniającym Pani żarówkę ( tylko nie pisz , że masz męża , dzieci itp )
potem napisz to samo jako facet - dostaniesz może jakąś odp i dopisek że na pewno sobie poradzisz a jak nie to jesteś doooopa

No to by to tłumaczyło ale poco wprowadzać zamieszanie?
Koncze ten :offtopic: ktory nota bene sam zaczalem :P

Ostatnia edycja:
Ja już dziękuje za pomoc panu Evo666. Pozdrawiam Barbara :girl_wacko:

Ja już dziękuje za pomoc panu Evo666. Pozdrawiam Barbara :girl_wacko:

Jezeli rzeczywiście Barbara to cofam pytanie odnosnie nicka.
Zasugerowałem sie Twoim postem w innym temacie gdzie załączylas/łeś zdjęcie ... z bynajmniej nie damską dłonią. :eek:

WITAM
wtyczka lużno lata i nie wiem gdzie ma być podłączona kabel tej wtyczki jest podłączony do zblocza lewa strona tył
Alfa 159 jdtm 1,9 SW wtyczka tył lewa strona gdzie ma być podłączona?
zdjęcie

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/83979-co_jest.html#ixzz2EvJARUWH

pytanie tylko czy zawsze na tyle więcej, że samochód nie spełni norm EURO 4 - tak jak pisałem

nie orientuje sie jakie są normy euro ;)

W Polsce jak na razie w autach z silnikiem diesla podczas okresowych przeglądów technicznych nie obowiązuje pomiar emisji spalin.Oczywiście jeżeli silnik przy nagłym zwiększaniu obrotów sadzi czarnym dymem, to przeglądu nikt nie podbije, a na drodze przy spotkaniu drogówką z dowodem rejestracyjnym można się pożegnać. Mam wycięty DPF, sprawny silnik i zero dymienia z wydechu.

a to już inna para kaloszy, każdy motor jest inny jeden dymi drugi nie.to samo sprawdzanie na przeglądach, co stacja to inne zasady :D

Amortyzatory
Powrót