• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] czujnik ciśnienia doładowania

Turbo było sprawdzane rok temu przed wizytą u Cinka i wszystko było OK. W cinsofcie zrobiłem sobie pakiecik czyli DPF out, EGR off i sofcik. Auto po tym zabiegu zachowywało się elegancko. W listopadzie postanowiłem zabrać się za kolektor ssący (mam plastikowy) i usunąć klapy wirowe. Całe szczęście bo okazało się że dwie klapy trzymały się już tylko siłą woli. Wystarczyła lekką persfazja by odpadly. Po wyczyszceniu wszystkiego i poskładaniu auto przestało szarpać przy 2000 obr. i silnik płynie się wkrecał w całym zakresie obrotów. Ta sielanka trwała 2 miesiące i teraz zaczęły sie opisane wyżej problemy. Chyba będę musiał sprawdzić ponownie turbo.

Sent from my HTC using Tapatalk
Widzę że już dużo też grzebałeś w aucie. Póki co sprawdź czy geometria turbiny działa płynnie, bo chyba dziwne żeby były 250mBar różnice w oczekiwanym a rzeczywistym ciśnieniu. Tu pytanko, czy ta różnica się jakoś dłużej utrzymuje czy za chwilę spada do ok 0 jeśli np trzymasz gaz/obroty stałe.

Jeśli geometria będzie działać płynnie, to jeszcze jedna sprawa - u mnie ta "dziura" była głównie jak było cieplej na zewnątrz. Zastanawiam się po prostu, że może jak zrobiłeś z kolektorem w zimie i zmieniłeś czujnik ciśnienia na kolektorze, to tego przy niższych temperaturach nie zauważyłeś, ale w rzeczywistości zmieniłeś na tyle warunki pracy silnika że wypadałoby go przestroić jeszcze raz żeby chodził optymalnie - w końcu strojenie było robione dla innego kolektora (może trochę niedomagającego) i czujnika (też?). Nie bierz tego za żaden pewnik, nie czuję się tu specjalistą, raczej "głośno myślę" - może dopytaj choćby Cinka co on na to.

marcin mozesz napisac gdzie kupiles czujnik i jakis namiar dac i cene dzieki

Panowie mam prośbe
Mógłby ktoś wkleić zdjęcie gdzie znajduje sie ten czujnik ? Bo na fotce na 1 stronie nie mam możliwosci powiekszenia i nic nie widze. I czy demontaż tego jest łatwy ? Muszę go wyczyscic/wymienić tylko własnie nie wiem czy poradze sobie sam czy bede musiał oddać do mechanika
Pzdr

12092011107.jpgzaznaczony strzałką
Przykręcony jest na jedną śrubę. Odkręcasz śrubę , wypinasz wtyczkę i wyciągasz z kolektora.

Ostatnia edycja:
Panowie krótkie pytanie. Przy jakich obrotach silnika startuje turbina. Dokładniej chodzi mi o taką sytuacje: bieg jałowy, stopniowe dodawanie gazu, przy jakich obrotach silnika powinna ruszyć sie wskazówka od wskaźnika doładowania. U mnie przy ok 2,5 tyś. obr. wskazówka na wskaźniku startuje od 0, przy ok 3 tyś. obr pokazuje pierwszą kreskę czyli 0,2 bara. W czasie jazdy wskaźnik doładowania wychyla sie max do 1,5 bara.
Czy tak jest ok??
Mówimy o silniku 1.9 JTDM 16V 150KM seria.

Jakim kluczem odkręca się ten czujnik? Torx czy coś innego

Torx, nie pamietam jaki. Mozesz tez plaskim srubokretem probowac.
Btw, ja kupiłem czujnik za 40zl i dziala, zobaczymy jak dlugo ;)

kurde nie mam odpowiedniego torxa, ale żeby śrubokrętem mieć tam dostęp to trzeba by egr zdjąć. Trzeba będzie cos kombinować ;)

kurde nie mam odpowiedniego torxa, ale żeby śrubokrętem mieć tam dostęp to trzeba by egr zdjąć. Trzeba będzie cos kombinować
co tu kombinowac??? dzis wyjmowalem go trzy razy(i dupa zawsze wyczyscilem i latalo tym razem zdechlo na amen wrrrrr) nagnij ta czarna rurke i odkrecisz. Zdejmowac EGR??? po co??

- - - Updated - - -

Torx, nie pamietam jaki. Mozesz tez plaskim srubokretem probowac.
Btw, ja kupiłem czujnik za 40zl i dziala, zobaczymy jak dlugo
Kolego gdzie go wyrwales za taką kase?? na Alledrogo? uzywka? Powiedz mi jakie miales obiawy wskazówka od doladowania wychylala sie ponad zero? tak jest u mnie.

Używany na allegro, pełno ich jest. U mnie wskazówka była wychylona do pierwszej kreski po włączeniu zapłonu, po wymianie czujnika jest na 0 ;)

http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-doladowania-alfa-romeo-159-1-9-i3129027799.html
Znalazlem cos takiego ale to chyba jakis chinol. Kurcze sa uzywane ale wacham sie kupic taki bo nie wiadomo co on jest wart i ile polata chyba zacisne zwieracze i wykosztuje sie na nówke. Jak ja nie nawidze kupowac czesci których nawed nie widac wrrr.
Ten sprzedawca zapewniał, że to oryginał włoskiej firmy EPS, założonej w 1946 roku, zajmującej się projektowaniem i produkcją wysokojakościowych części zamiennych dla samochodów azjatyckich i europejskich marek. Kupiłem jednak używany czujnik z opla, chyba corsy. Cena 50zł - na razie chodzi bez zastrzeżeń.. Jeśli padnie zdecyduję się na tego właśnie EPS, jakoś do Boscha, Pierburga i innych niemieckich wynalazków nie jestem przekonany.

lukasz 159 a odkrecałeś srubokrętem ? jeszcze jutro sie pobawie ale myslalem że cięzko go będzie tam zmiescic. Ja mam własnie wychylona na pierwszą kreske ciągle. Wyczyszcze jak nie pomoże to trzeba będzie wymieniać

odkręciłem go dzisiaj ale musiałem poluzować sruby w EGR i go odsunać troche bo inaczej klucz mi ni hu*a nie chciał wejść, był cały w szlamie - wyczysciłem ale zbytnio nic to nie dało. Robiłem to tak na szybko w sumie a gdyby go zamoczyc i zostawić na pare godzin to myśliscie że coś pomoże czy raczej nie bawić sie już i kupować nowy ?

Kpl. kluczy "gwiazdka" w markecie budowlanym kosztuje do 20zł, kup przydadzą się. Czyszczenie czujnika raczej nic nie pomoze (najlepiej czyścić w wannie ultradżwiękowej). Kup na allegro za 50-70 zł używany czujnik od Opla i wymień. Ja i kilku kolegów z forum tak zrobiło i jest O.K.

a gdyby go zamoczyc i zostawić na pare godzin to myśliscie że coś pomoże
Ja tak zrobilem i dupa nic nie dalo choc wczesniej to pomagalo. Widocznie to wszystko zo ten czujnik mógl zrobic dla mojej Alficzki.

- - - Updated - - -

Ten sprzedawca zapewniał, że to oryginał włoskiej firmy EPS, założonej w 1946 roku, zajmującej się projektowaniem i produkcją wysokojakościowych części zamiennych dla samochodów
Tez go prawie zamówilem ale jakos mnie nie przekonal. Kupilem oryginalny u mnie na wiosce:) w sklepie 228PLN zawsze wrazie czego moge oddac na gwarancji a tak to ganiaj sie z gosciem po Allegro:confused:. Choc ten akurat jest z Lodzi czyli za plotem:)

A ten czujnik od opla musi miec jakieś konkretne oznaczenie czy np. taki od vectry będzie pasował ? A i czy w ogóle to że ta wskazówka jest wychylona to na coś wpływa ? czy że tak powiem chodzi tu tylko o efekt wizualny ?

Amortyzatory
Powrót